Πικράσταχα με χλωροκούκια

 

Μια βόλτα στην εξοχή αυτή την εποχή είναι λίαν
εποικοδομητική! Πέρα από την ψυχική ευεξία και την ήπια σωματική άσκηση που μας
εξασφαλίζει , συμβάλλει και στην οικιακή οικονομία με διάφορους τρόπους…

 

Και για το τερπνόν…

και για το ωφέλιμον …

Απ’ όλα είχε η βόλτα μου και μάλιστα αυτά που βλέπετε μαζευτήκανε σε λιγότερο από μια
ώρα!

Και μαχαιρίδες (πώς τις λέτε εσείς;)

 
Και σταφυλινάκοι

 

Και χειροθρόφια ή χοιροτρόφια
Ξέρετε ποιά είναι η επιστημονική τους ονομασία;

Και μάραθα

Και λιανοί χοχλιοί

 
Και φυσικά τα αγαπημένα μου πικράσταχα.

 

Τα πικράσταχα είναι ένα βλασταράκι της εποχής που αγαπούμε πολύ εδώ στην Κρήτη. Μάλιστα επειδή έχουν κόπο να μαζευτούν (είναι μικρά –μικρά και δεν φτουράνε στο μάζεμα) είναι και σχετικά ακριβά για όσους τα αγοράζουν Δηλαδή χθες τα είχαν στη λαϊκή 4 ευρώ το κιλό. Παλιότερα το έκανα το έξοδο, τώρα προτιμώ τη βόλτα. Εξάλλου βρίσκονται σχεδόν παντού.

Είναι φυτό της οικογένειας του σιναπιού και τα σταχάκια του είναι πεντανόστιμα όταν βραστούν. Δεν διατηρούνται όμως πολύ. Πρέπει να βράσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται μετά το μάζεμά τους, γιατί
γίνονται σαν ξύλα αν μπαγιατέψουν. Ξύλα γίνονται και αν μεστώσουν πάνω στο φυτό.Επίσης μαζεύουμε εκείνα που δεν έχουν ανθίσει.

Τα βράζουμε μαζί με καρπούς από χλωροκούκια
και τα συνδυάζουμε με λιανούς χοχλιούς. Σερβίρονται με μπόλικο ωμό ελαιόλαδο
και το καλύτερο συνοδευτικό τους κατά τη γνώμη μου είναι ξερό ντόπιο κρεμμύδι
και φρέσκο αυγό βραστό .  Αν περισσέψουν
θεωρούνται από τα καλύτερα χόρτα(μαζί με τα σπαράγγια) για σφουγγάτο .

 

 

Τα καθαρίζουμε κόβοντας την άκρη που ήταν ενωμένη με το φυτό αν είναι ξερή και βγάζοντας τα κίτρινα λουλουδάκια.Τα πλύνουμε καλά αφού τα αφήσουμε για κανένα τέταρτο σε νερό
που έχουμε προσθέσει αλάτι. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό αλατισμένο με ανοικτή
την κατσαρόλα. Επειδή κιτρινίζουν εύκολα, το νερό πρέπει να βράζει καλά όταν τα
προσθέσουμε και να είναι αρκετό και αλατισμένο. Έτσι δεν θα κιτρινίσουν και θα
διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε κουκιά τα ρίχνουμε
στο νερό που βράζουμε 5 λεπτά πριν τα χόρτα . Για να δοκιμάζουμε αν έχουν
βράσει τα σταχάκια μας βγάζουμε λίγα με τρυπητή κουτάλα και τα πιέζουμε ανάμεσα
στα δάκτυλά  μας. Πρέπει να υποχωρεί το
βλασταράκι αλλά να κρατά και λίγο για να είναι νόστιμο.

 

Μόλις βράσουν στο βαθμό που μας αρέσουν, χύνουμε το νερό και
μένουν στην κατσαρόλα μόνο τα χόρτα με τα κουκιά ή τα ανασύρουμε σε λεκανίτσα .
Αν μείνουν στο νερό κιτρινίζουν. Τα αλατίζουμε πάλι ελαφρά  και τα σερβίρουμε, με ωμό ελαιόλαδο, ξερό κρεμμύδι , βραστό αυγουλάκι και κρίθινο ντάκο ελαφρά βρεγμένο!
 

Print Friendly, PDF & Email