Νηστίσιμο παντεσπάνι με ελαιόλαδο

Για τούρτες ,κορμούς , και ό,τι άλλο χρειάζεται παντεσπάνι!

 
Επειδή και η νηστεία θέλει καλοπέραση , πέρα από τα νηστίσιμα βουτήματα (κουλουράκια πορτοκαλιού και ανεβατά κουλουράκια (ζεματιστά ή όχι), παξιμαδάκια  λαδιού και σφακιανά «χαλάκια”)  και κερασματάκια (κουραμπιεδάκια με λουκούμι, μηλοπιτάκια,  πατούδα) πολλές φορές θέλουμε κάτι πιο σοκολατένιο, πιο κρεμώδες, κάτι σαν τουρτίτσα ή σαν κορμό.
 
Πολύ καιρό πειραματιζόμουν μέχρι να βρω ένα παντεσπάνι που να μου αρέσει η υφή του, να έχει μια σχετική ελαστικότητα ακόμη και χωρίς αυγά, και να είναι νηστίσιμο. Έτσι έχω καταλήξει σε τούτο εδώ που σας δίνω σήμερα .Μάλιστα το συνηθίζω και εκτός νηστείας γιατί και πολύ  νόστιμο είναι , και πολύ υγιεινό. Για τα γλυκά της καθημερινότητάς μας είναι μια ωραία  λύση χωρίς αυγά και βούτυρο. Λέω κάποια στιγμή   να το δοκιμάσω και με ταχίνι στη θέση του ελαιολάδου.
 
Το έχω χρησιμοποιήσει σε κορμό με μαρμελάδα, σε σοκολατένια και σε λευκή εκδοχή, σε τρούφες και σε κορμό με σοκολάτα, και πάντα μας αρέσει. Αν έχετε εορτάζοντες το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται και δεν θέλετε αρτύσιμα γλυκά, αν κάποιος δικός σας έχει γενέθλια Απρίλη (που πέφτουν πολλές φορές Μεγαλοβδομάδα) , είναι μια καλή λύση για τις τούρτες σας.
Η δόση είναι για το ταψί της κουζίνας. Πολλές φορές κάνω τη μισή αν θέλω ένα μικρό κορμό μόνο. Επίσης μπορεί να μπει σε κυκλική φόρμα και να χωριστεί σε 2-3 δίσκους για κλασική τούρτα.
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 κούπες ζάχαρη
Χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας ξύδι

2 κουταλιές σούπας κακάο

2 σωληνάκια βανίλια ή 1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Νερό (θα δείτε παρακάτω πόσο)

3 κούπες  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και 2 κουταλιές ακόμη αν παραλείψουμε το κακάο)

Επί το έργον:
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ ανάμειξης ,το ξύσμα πορτοκαλιού . Στύβουμε το πορτοκάλι και βάζουμε το χυμό σε μια κούπα , όπου προσθέτουμε το ποτό και το ξύδι και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να γεμίσει η κούπα. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη  για λίγη ώρα με το χέρι ή μίξερ να γίνουν σαν κρέμα.  
Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στα υγρά της κούπας τη βανίλια και το αλάτι.
Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι  και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές και τα απλώνουμε στο ταψί της κουζίνας που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος . Το στρώνουμε με μια σπάτουλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25-30 λεπτά.Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 25 λεπτά. 
Αν θέλουμε να κάνουμε κορμό, το αναποδογυρίζουμε μετά από 5 λεπτά όπως είναι ζεστό σε μια πετσέτα πασπαλισμένη με αχνοζάχαρη, απλώνουμε τη γέμιση που μας αρέσει και το τυλίγουμε ώστε να γίνει κορμός.
Καλύπτουμε τον κορμό μας με άχνη ή 100 γραμμάρια σοκολάτα (περίπου 50% σε κακάο) λιωμένη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ή σε μπεν μαρί)  με μια κουταλιά ελαιόλαδο.Ταιριάζει στο σοκολατένιο παντεσπάνι (με το κακάο) μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο και στο άσπρο κάποια κόκκινη μαρμελάδα ή μαρμελάδα κυδώνι.
 
Πολλές φορές χρησιμοποιώ το μισό παντεσπάνι για κορμό, και το άλλο μισό αφού κρυώσει το σπάω σε μικρά κομμάτια, το ανακατεύω με λιωμένη σοκολάτα (200 γραμμάρια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αν δεν νηστεύουμε μισή κούπα γάλα), ξηρούς καρπούς, και  γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο.
Προσθέτω κι ένα ποτηράκι λικέρ ή λίγη πορτοκαλάδα (αν θα φάνε παιδάκια) και το βάζω σε φόρμα σιλικόνης . Το βάζω στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Όταν στερεοποιηθεί, βουτάω τη φόρμα σε καυτό νερό για ένα λεπτό και την αναποδογυρίζω σε πιατέλα. Λιώνω ακόμη λίγη σοκολάτα και γαρνίρω με ότι έχω: Τρούφα, αμύγδαλο φιλέ, γλυκά κουταλιού κλπ…
 
Οι επίσημοι δοκιμαστές του σπιτιού προτιμούν αυτή την εκδοχή…
Παρατηρήσεις:
1)Αν  κάνουμε ολόκληρη τη δόση και το βάλουμε στο ταψί της κουζίνας είναι λιγάκι δύσκολο το αναποδογύρισμα, οπότε πασπαλίζω την επιφάνειά του με άχνη, το σκεπάζω με την πετσέτα και το αναποδογυρίζω πιο εύκολα.
2)Παρόλο που το κλασικό παντεσπάνι το γυρίζουμε σε κορμό χωρίς τη γέμιση και όταν κρυώσει την προσθέτουμε, τούτο εδώ όσο και να ΄ναι δεν έχει την ελαστικότητα που δίνουνε τα αυγά οπότε το γεμίζουμε αμέσως και βοηθάμε στο τύλιγμά του με την πετσέτα.
 

3)Στην περίπτωση που θα το χρησιμοποιήσουμε για τον κορμό του ψυγείου, κρατάμε τις άκρες από το παντεσπάνι και σκεπάζουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα. Έτσι στο αναποδογύρισμα λειτουργεί σαν βάση της τούρτας.

4)Αν βάλουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 26 cm μπορούμε να πάρουμε τρεις δίσκους (σε 28 cm δίνει δύο δίσκους) . Τότε θα το ψήσουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι ως συνήθως στα κέικ.

 

Print Friendly, PDF & Email