Αυγά τυλιγμένα με κιμά (μικρά ατομικά ρολά με κιμά)

Ένα πολύχρωμο, νόστιμο και οικονομικό πιάτο!

 
Πολλές φορές με τα αυγά που περίσσευαν το Πάσχα, φτιάχναμε
στο σπίτι μας «αυγά τυλιγμένα με κιμά». Στην ουσία είναι μικρά ατομικά ρολά με
κιμά που σερβίρονται πολύ όμορφα και ταιριάζουν και με ρυζάκι και με τηγανητές
πατάτες. Δεν ξέρω ποιος είχε πει τη συνταγή στη μάνα μου, αλλά μας άρεσαν όλων
και ήταν  -και είναι-  ένα εύκολο και οικονομικό φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι αρέσουν  στα περισσότερα παιδιά που τα έχουν δοκιμάσει.
 
Με λίγο  κιμά και με λίγα αυγά έχουμε ένα πιάτο με αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το
άθροισμα των υλικών του, όπως συνηθίζουμε να λέμε για μερικά ενδιαφέροντα
οικονομικά πιάτα. Η μητέρα μου τα έψηνε εξ ολοκλήρου στο τηγάνι
(υπήρξαν εποχές χωρίς ηλεκτρικές κουζίνες βλέπετε) , σε χαμηλή θερμοκρασία για
να μη σκάσουν και πολλές φορές τα έκανε πανέ για νοστιμότερη κρούστα.
 
Έχω  απλοποιήσει τη συνταγή σε σχέση με το πανάρισμα για μη επιβαρύνω το φαγητό μου
με περισσότερο αυγό, και ακολουθώ μια ενδιάμεση οδό στο μαγείρεμά τους. Τα
αλευρώνω, τα περνώ λίγο από το τηγάνι, και ολοκληρώνω το ψήσιμό τους στο
φούρνο. Έτσι γίνονται και νόστιμα και πιο ελαφριά.
 
 
Έφτιαξα το συγκεκριμένο φαγητό την προηγούμενη εβδομάδα με
αυγά του Πάσχα, βαμμένα με ριζάρι (φυτική βαφή) και όπως βλέπετε δεν έχει
περάσει καθόλου βαφή στο εσωτερικό τους. Φυσικά τα φτιάχνω αρκετές φορές το
χρόνο γιατί χρειάζονται ελάχιστα υλικά σε σχέση με άλλα φαγητά με κιμά. Αν ας πούμε
περισσέψει λίγο από το μείγμα των μπιφτεκιών ή των κεφτέδων και δεν φτάνει για
φαγητό, τυλίγω 2-3 αυγά και  …γέμισε το πιάτο!
 
 

Υλικά (για 5 αυγά):

Περίπου 300-350 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο (ή όπου είδους συνηθίζουμε)
1 κούπα αλεσμένο παξιμάδι ή φρυγανιά (συνηθίζω το κρίθινο
παξιμάδι τελευταία)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή χοντροαλεσμένο στο multi
Μισή κούπα αλεσμένη ντομάτα ή  αλεσμένο κονκασέ
1 μικρό ή μεσαίο αυγό
2-3 κουταλιές μαϊντανό
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά πολύ καλά,  και τον αφήνουμε στο ψυγείο  μισή ώρα τουλάχιστον για να σφίξει. Τον χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη. Παίρνουμε κάθε κομμάτι  στο χέρι μας και το απλώνουμε στην παλάμη μας, σαν μια ισόπαχη πίτα. Βάζουμε στο κέντρο του ένα καθαρισμένο αυγό και το τυλίγουμε προσεχτικά
φροντίζοντας να ενωθούν πολύ καλά τα άκρα του για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
 
Όταν τελειώσουμε, αλευρώνουμε κάθε ρολό μας και το τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις
πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία για να μην ανοίξει.
Τα αραδιάζουμε σε πυρίμαχο
σκεύος  , τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Δεν προσθέτουμε νερό, συνήθως βγάζουν.Προσέχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο ενδιάμεσα.
Τα σερβίρουμε κομμένα στα δύο, με μια απλή σάλτσα ντομάτας
και πιλάφι (το φτιάχνω με τις ίδιες αναλογίες υγρού-ρυζιού με το κανονικό πιλάφι αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσω νερό και κύβο λαχανικών ή ζωμό που κράτάω στην κατάψυξη, και δεν  καίω το βούτυρο αλλά βάζω ελάχιστο μέσα στο ζωμό που βράζει, ή χρησιμοποιώ λίγο ελαιόλαδο) , τηγανητές πατάτες  ή πατάτες φούρνου ή πουρέ πατάτας.

 
 

Παρατηρήσεις:

1)Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  για τον κιμά τη συνταγή που συνηθίζουμε για τους
κεφτέδες ή τα μπιφτέκια. Αν δεν στέκει καλά πάνω στα αυγά (συνήθως εγώ κάνω αρκετά μαλακό το μείγμα για τα μπιφτέκια), προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ή
παξιμάδι τριμμένο για να γίνει πιο σφικτός.
2)Μπορούμε να βάλουμε στο ταψί μας  τις πατάτες και τριμμένη ντομάτα και να τα
ψήσουμε όπως τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Με λιγότερο κιμά, έχουμε τις ίδιες
μερίδες!
3)Ο κιμάς μου αυτή τη φορά ήταν λίγο περισσότερος και εκεί
οφείλεται το άνισο πάχος γύρω από το αυγό. Δεν είχα άλλο βρασμένο με ριζάρι ,αν και θα έφτανε και για έκτο. Συνήθως φροντίζω να έχει ίδιο πάχος γύρω από το αυγό.
4)Μπορούμε να βάλουμε όλα τα αυγά κομμένα γύρω από μια
μεγάλη  πιατέλα, και στη μέση να
φορμάρουμε το πιλάφι. Στο ενδιάμεσο ρυζιού αυγών, περιχύνουμε τη σάλτσα
ντομάτας και ανάμεσα στα αυγά βάζουμε φύλλα μαρουλιού. Γίνεται ένα πολύ
ευπαρουσίαστο πολύχρωμο  και νόστιμο
πιάτο για μπουφέ, ευπρόσδεκτο ακόμη και σε παιδικά πάρτι.

 

Print Friendly, PDF & Email