Vegan/vegetarian

Σταφιδόπιτα με σουσάμι μέσα στη ζύμη

Σταφιδόπιτα με σουσάμι μέσα στη ζύμη

Η τρίτη και καλύτερη!

Οι σταφίδες είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην γαστρονομία μας κυρίως στη ζαχαροπλαστική (χωρίς να λείπουν κι από τη μαγειρική).  Ειδικά στην Κρήτη  υπάρχουν χιλιάδες συνταγές  όπου οι σταφίδες προστίθενται σε διάφορους συνδυασμούς υλικών  και δίνουν νόστιμα και υγιεινά γλυκίσματα. Ήταν βλέπετε στο πρόσφατο παρελθόν το προϊόν που μαζί με το λάδι αποτελούσαν τους πυλώνες της γεωργικής παραγωγής του νησιού. Από τότε, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Αμπέλια ξεριζώθηκαν, τιμές κατέρρευσαν, εγκατάλειψη της υπαίθρου προέκυψε και τώρα πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν δικές τους σταφίδες.

Σταφιδόπιτα με σουσάμι μέσα στη ζύμη

Τέλος πάντων, λίγες ή πολλές , δικές μας ή δικών μας, εμείς που μένουμε στην επαρχία βρίσκουμε ακόμη ντόπιες σταφίδες (ακόμη κι αν χρειαστεί να τις αγοράσουμε)  και έτσι τα γλυκίσματα που τις περιέχουν εξακολουθούν να είναι συχνές επιλογές μας κυρίως σε περιόδους νηστείας. Λέω κυρίως, γιατί είναι τόσο νόστιμα και υγιεινά που ευχαρίστως καταναλώνονται ολοχρονίς. Ούτε βούτυρο, ούτε αυγά, πόσο πια να μας βλάψει μια ζαχαρίτσα (που δεν είναι και υπερβολική σαν ποσότητα γιατί η γλύκα σ’ αυτά τα γλυκά προέρχεται από τις σταφίδες).

Σταφιδόπιτα με σουσάμι μέσα στη ζύμη

 

Η σημερινή σταφιδόπιτα θαρρώ πως είναι από τις καλύτερές μου, αν και προέκυψε από αυτοσχεδιασμό σε μια περίπτωση που μου λείπανε κάποια υλικά από άλλη συνταγή. Ευτυχώς είχα σημειώσει τις αντικαταστάσεις.  Έγινε μια σταφιδόπιτα πεντανόστιμη που κατατάσσεται πλέον στις πρώτες μας επιλογές. Αν και υπάρχουν λοιπόν δύο ακόμη  σταφιδόπιτες στο blog, μια με ολόκληρες σταφίδες κι ακόμη μία με αλεσμένες , δοκιμάστε και τούτη εδώ.Είναι η τρίτη φορά που την έφτιαξα και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Μάλλον είναι η καλύτερή μου σταφιδόπιτα…

Παρατηρήσεις

1)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα φακελάκι (3,5 κουταλάκια μπέικιν).

2)Επειδή η συσκευασία  του αλευριού που φουσκώνει μόνο του είναι είναι συνήθως του μισού κιλού και είναι λιγότερο από 4 κούπες, μη διστάσετε να συμπληρώσετε με κοινό αλεύρι όσο λείπει αν δεν έχετε δεύτερο πακέτο! Απλώς βάλετε μια μυτούλα κουταλιού σόδα ακόμη!

3) Οι σταφιδόπιτες με αλεσμένες σταφίδες θέλουν κάποιο χρόνο για να ψηθούν και να μη λασπώσουν. Φυσικά πάντα διατηρούν μια υγρασία και δεν είναι στεγνές. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου και η νοστιμιά τους. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας μαχαίρι αν είναι ψημένη στα 60 λεπτά και την αφήνουμε λίγο ακόμη αν χρειάζεται, μέχρι να βγαίνει στεγνό. Το δικό μου ταψί είναι 32 νούμερο και την αφήνω περίπου 70 λεπτά. Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο τα 45 πρώτα λεπτά όπως άλλωστε κάνουμε σε όλα τα σκευάσματα τύπου κέικ.

4)Γίνεται μια μεγάλη πίτα που συμφέρει γιατί τρώγεται μέχρι το τελευταίο κομματάκι της και διατηρείται αρκετές μέρες. Μπορούμε μάλιστα να βάλουμε το μείγμα σε δυο ταψάκια οπότε ελαττώνεται λίγο ο χρόνος ψησίματος.

5)Για ευκολία, τρίψτε πρώτα τα καρύδια και το σουσάμι στο multi και μετά τις σταφίδες. Έτσι αφενός δεν θα κολλήσουν τα ξηροκάρπια και αφετέρου θα το πλύνουμε μόνο μια φορά! Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο