Vegan/vegetarian

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Εποχή για γλυκά του κουταλιού. Τα εσπεριδοειδή είναι στο φόρτε τους και είναι ώρα να τα αξιοποιήσουμε. Γλυκάκια υγιεινά, μυρωδάτα , που καταναλώνονται και από νηστεύοντες και από μη νηστεύοντες και δημιουργούν τις λιγότερες ενοχές όταν θέλουμε να γλυκαθούμε. Εξάλλου τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών ή από ολόκληρα τα φρούτα, είναι από τα καλύτερα γαρνιρίσματα ή συστατικά άλλων γλυκισμάτων.
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Είχα την τύχη φέτος να με προμηθεύσουν δυο καλοί φίλοι με ολόφρεσκα κουμ κουάτ από το δέντρο της αυλής τους. Βλέπετε το κουμ κουάτ δεν είναι πια κερκυραϊκό προνόμιο.
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Έφτιαξα το γλυκό μου με (εδώ η συνταγή) και χρησιμοποίησα και μια ποσότητα κουμ κουάτ για να φτιάξω λικέρ.
Έφτιαξα και το πορτοκάλι μου όπως κάθε χρόνο. Όταν ήρθε η τεράστια τσάντα με  νεράντζια σαν πεσκέσι από την θεία μου με έπιασε κατ’ αρχήν μια βαρεμάρα εδώ που τα λέμε… Δεν είναι και εύκολο να τρίψεις τόσα νεράντζια! Σκεφτείτε ότι βγήκαν παραπάνω από  100 κομμάτια γλυκού! Η προσφορά της μητέρας μου να τα τρίψει εκείνη ήταν θεόσταλτη. Έτσι έφτιαξα  και το νεραντζάκι μου! Τρία πορτοκαλόχρυσα γλυκάκια αυτή τη στιγμή στο ντουλάπι μου και καιροφυλακτώ για περγαμόντα ή κίτρα…
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Η ποσότητα της ζάχαρης στην συνταγή που έχω από τη μητέρα μου, λέει για ένα κιλό ζάχαρη ανά 30-35 κομμάτια γλυκού. Η συμβουλή της είναι  να προσθέτω και μια κούπα ακόμη. Υποθέτω λοιπόν ότι η αρχική αναλογία ήταν  στα 35 κομμάτια μια οκά ζάχαρη.
Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Όταν πήρα έτοιμα (και τυλιγμένα παρακαλώ) 50 κομμάτια, υπολόγισα  1,5 κιλό ζάχαρη αλλά έβαλα και μια κούπα ακόμη. Τα ζύγισα για να μπορώ να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες και ήταν (τα 50 κομμάτια) ένα κιλό. Άρα μπορώ να πω ότι μια καλή αναλογία είναι  1:1,5. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Παρατηρήσεις

1) Οι περισσότεροι θυμούνται τα νεράντζια να περνιούνται σε κλωστές και να δημιουργούν μεγάλα πορτοκαλί κολιέ. Κολαΐνες τα λέγαμε εμείς . Και οι οδοντογλυφίδες πολύ καλή δουλειά κάνουν και μάλλον απλουστεύουν τη διαδικασία. Εγώ τις στεγνώνω και τις κρατάω για να κλείνω ρολάκια κρέατος ή ψαριού.Έτσι δεν πάνε χαμένες…

2) Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά γλυκόζη αν δεν μας ενοχλεί η επίγευση που αφήνει.

3) Το πόσο θα γλυκάνουμε τα νεράντζια μας και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι θέμα γούστου.Εγώ δοκιμάζω μια γωνίτσα φρούτου. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι μετά το βράσιμο στο σιρόπι δεν ξεπικρίζουν άλλο, όπως επίσης δεν μαλακώνουν άλλο. Αντιθέτως, σκληραίνουν ελαφρά.

4) Στα εσπεριδοειδή δεν συνηθίζω να βάζω άλλο αρωματικό γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετό το δικό τους άρωμα. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο, ταιριάζει η βανίλια περισσότερο από τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο