Λουκουμάδες ! Κλασικό ελληνικό γλυκάκι τηγανιού !
http://verygoodrecipes.com/breakfasts-of-the-world-challenge
Θα μπορούσατε να σκεφτείτε κάτι πιο χαρακτηριστικό αν θέλατε να λάβετε μέρος σε μια παρουσίαση των «πρωινών του κόσμου»; Όταν ήρθε το mail από το Very Good Recipes για συμμετοχή στην παρουσίαση αυτή, το πρώτο πράγμα που πήγε στο μυαλό μου ήταν βέβαια οι απλές τηγανίτες. Είπα όμως να δώσω την πιο επίσημη εκδοχή τους που κατά τη γνώμη μου είναι οι λουκουμάδες μας! Οι περισσότεροι θυμόμαστε παιδικά χρόνια με λουκουμάδες ή τηγανίτες από τις μαμάδες μας, να μοσχομυρίζουν την ώρα του ξυπνήματος κάποια κυριακάτικα πρωινά. Οι περισσότεροι έχουμε κάνει το ίδιο για τα παιδιά μας…
Λουκουμάδες με διάφορους τρόπους φτιάχνουν σε πολλές χώρες. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική ( και τούρκικη) lokma που σημαίνει μπουκιά, όπως δίνει ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο. Lokma στην Ανατολή , doughnut στη Δύση! Την διαφορά στους δικούς μας λουκουμάδες την κάνει το πολύ καλό ελληνικό μέλι και το πολύ καλό ελληνικό (κρητικό για να παινέψουμε και το σπίτι μας..) ελαιόλαδο!
Δεν είχα κατ’ αρχήν σκοπό να συμμετέχω κι ούτε με ενδιαφέρει η νίκη. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά! Σήμερα όμως το πρωί ξύπνησα λίγο πιο νωρίς από τους υπόλοιπους και ετοίμασα τους λουκουμάδες για ένα πιο γλυκό κυριακάτικο πρωινό. Χθες είχα δει ότι υπάρχει μόνο μια συνταγή στη θέση http://verygoodrecipes.com/greece και σκέφτηκα ότι πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται…
Ας είναι λοιπόν η συμμετοχή μου Breakfasts of the World, η συνταγή των λουκουμάδων. Πολύ θα ήθελα να μην είναι η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα. Έχετε καιρό μέχρι την άλλη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου.
Υλικά
Για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1και ¼ κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 gr)
Για το τηγάνισμα:
1 -1,5 κούπα ελαιόλαδο
Για το σιρόπι:
½ κούπα μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το σερβίρισμα:
½ κούπα καβουρντισμένο και κοπανισμένο αναποφλοίωτο σουσάμι
Κανέλα
Επί το έργον
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το αλεύρι, τη ζάχαρη , τη μαγιά και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ξανά.
Σκεπάζουμε το μπολ με βαμβακερή ή λινή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός μας. (Χρειάζεται 30 -40 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Την ώρα που η ζύμη μας ανεβαίνει καβουρδίζουμε το σουσάμι και το αλέθουμε ελαφρά στο multi (1-2 πατήματα του κουμπιού…).
Βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Πρέπει το λάδι να κάψει (αλλά όχι να καπνίσει!) .
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε χυλό από το μπολ και υποβοηθώντας με ένα άλλο κουταλάκι του δίνουμε σφαιρικό σχήμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει κάψει το λάδι.
Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του . Προσέχουμε να μην τιναχτεί λάδι πάνω μας… Τους γυρνάμε να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές και τους βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε 5-6 λουκουμάδες σε κάθε μερίδα και τους περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι μελιού .Τους πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα. Τρώγονται ζεστοί.
Loukoumades (The recipe in English)
We need: For the dough: 2 cups all purpose flour 1 and ¼ cup lukewarm water ( 40o C) 1 tablespoon sugar 2 tablespoons olive oil ½ teaspoon salt 1 sachet dried yeast (8 gr) For frying: 1-1,5 cup olive oil For the syrup: ½ cup honey ½ cup sugar 1 cup water To serve: ½ cup toasted and crushed sesame seeds Cinnamon (powder). How to do them: Boil the syrup ingredients for 3 minutes (from the time they begin to boil) and set aside. Place in a mixing bowl the flour, the sugar, the yeast and the olive oil. Add the water and work with a fork until well combined. Add the salt and mix again shortly. Cover the bowl with a cotton or linen towel and let the mix rise in a warm place until it is doubled in bulk (It takes about 30-40 minutes ). While the dough rises , toast the sesame seeds and then grind them gently (1-2 presses of the blender button). Put olive oil in a small saucepan and heat it at frying temperature. Take porridge with a teaspoon of the bowl and by helping with another teaspoon, give a spherical-like shape. Fry in hot oil but be careful with it. Turn the loukoumades until they are "golden" all over their surface, and remove them to a plate lined with paper towels . Serve 5-6 loukoumades on each serving and sprinkle with plenty of honey syrup, sesame and cinnamon. Eat them warm. Sorry for my English, I did my best! :)Παρατηρήσεις
1)Οι λουκουμάδες γίνονται βέβαια και με το γνωστό τρόπο της …χούφτας. Παίρνουμε χυλό στη χούφτα μας και όταν σφίξουμε το χέρι μας προβάλλει ένα μπαλάκι ζύμης που το ρίχνουμε με το κουταλάκι στο καυτό λάδι. Τα δύο κουτάλια δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα . Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού με το οποίο παίρνουμε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά.
2) Το αλάτι πάντα το βάζουμε τελευταίο στις ζύμες με μαγιά γιατί εμποδίζει το ανέβασμα αν έλθει σε άμεση επαφή με τη μαγια. Αντιθέτως, η ζάχαρη υποβοηθά τη ζύμωση.
3) Μπορούμε να τους σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Τελευταία σερβίρονται και με σιρόπι σοκολάτας αλλά αυτό εγώ το αφήνω για άλλα γλυκάκια. Οι λουκουμάδες θέλουν μέλι!
Αυτό αγαπητή μου λέγεται πρόκληση, μες τη νύχτα!!!
Φτιάχνει η κόρη ωραίους αλλά τώρα είναι εκτός!!
Και για πρωινό και απογευματινό πάντα τους τρώω!!
Καλή εβδομάδα και καλή τύχη στη συνταγή σου.
Πωωωω να είχα μερικούς! Τους λατρεύω! Ωραία η ιδέα για τη συμμετοχή! Θα το σκεφτώ κι εγώ!
Aλήθεια δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από τους λουκουμάδες τους οποίους έκανες υπέροχους!!!!!
Καλή επιτυχία στην συμμετοχή σου.
πολλή ωραία η συνταγή σου…λατρέυω λουκουμάδες!!!!
Καλύτερο πρωινό από αυτό? Δεν γινεται !
Πολυ ωραίους του έκανες Βαγγελιώ. Και ναι οι λουκουμάδες θέλουν μονο μέλι και μπόλικη κανέλλα
Καλή επιτυχία
Φιλιά
Τρελαίνομαι για λουκουμάδες!!!
Όταν ζούσε η συγχωρεμένη η πεθερά μου μας έφτιαχνε σε κάθε γιορτινή περίσταση τους ωραιότερους λουκουμάδες του κόσμου! Δυστυχώς δε μου έμαθε τη συνταγή, ούτε την έγραψα ποτέ…
Τους λουκουμάδες σου θα τους κάνω γιατί μου φαίνονται εύκολοι! Για να δω θα τους κάνω το ίδιο νόστιμους;;;
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!!!
Λαχταριστοι – λαχταριστοί οι λουκουμάδες σου.
Καλή επιτυχία στην συμμετοχή σου και καλή εβδομάδα να έχεις.
Vita καλη σου μερα….μου ανοιξες την ορεξη πρωι-πρωι!!!Ευχομαι καλη επιτυχια στον διαγωνισμο..εξαλου την αξιζεις!!
Δεν ξερω αν στο εχω ξαναγραψει αλλα μετα την αναρτηση πως ψηνουμε το ψητο εχω αναθεωρησει για το χοιρινο!!!Καθε Κυριακη ψηνω το υπεροχο ψητο στον…ξυλοφουρνο!!!αυτο πιστευουν ολοι!!!Εχεις δικιο τελικα το καθε πραμα δεν θελει κοπο θελει τροπο!!Να εισαι καλα και να εχεις μια υπεροχη βδομαδα!!!
Πόσο μα ποσο μ αρεσουν οι λουκουμαδες!
Καλη επιτυχια!!!!
Τους λατρεύω τους λουκουμάδες!!! Είναι εύκολοι και νοστιμότατοι!!!! Καλήμέρα!!!
Μια θεία επιδόρπιο.
Οι θεοί θα είναι τρελό.
Μια μεγάλη αγκαλιά.
Τι μου κάνεις…τι μου κάνεις…τώρα βρε Βαγγελιώ μου.
Μέρες τώρα προσπαθώ να τους "αποφύγω" και να μην του φτιάξω, γιατί δεν σταματώ ποτέ σε λίγους και τους περισσότερους τους τρώω εγώ!!
Καλή Επιτυχία στην συμμετοχή σου.
Βαγγελιώ ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ που τόσο επάξια εκπροσωπείς την Ελληνική κουζίνα…
δεν θα σε αφήσουμε μόνη σου ελπίζω,υπόσχομαι προσωπικά να σου κάνω παρέα με άλλη μία Ελληνική συνταγή…θα σκεφτώ και θα σε ενημερώσω στέλνοντάς και το λινκ…
Για τους λουκουμάδες σου δεν έχω λόγια,μόνο ένα γκλουκ και ξερογλύψιμο…
φιλιά και ευχαριστίες για την ενημέρωση…
ας προβάλλουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε…
και ο δικός σου ήταν σκέτη γλύκα…-:))
Και σε ποπιον δεν αρέσουν οι λουκουμάδες!
Είναι λαχταριστοί!
Εμείς τους περιχύνουμε με σκέτο μέλι και κανέλα-συμφωνώ μόνο μέλι τους ταιριάζει,μοναδικός συνδυασμός.
Καλή επιτυχία!
Φιλιά!
Φταίω εγώ μετά που παχαίνω???? Μπράβο θα σε τιμήσω πολύ σύντομα και θα γυρισω για σχόλιο!! Φιλιά
Α πα πααα!!
Ποιος μπορεί να τους αντισταθεί???
Μας ξεκίνησες μελένια την εβδομάδα!
Φιλιά!
Καλή επιτυχία!!!! Και με τέτοιους λουκουμάδες τη νίκη τη βλέπω σίγουρη!!!! Από τα αγαπημένα μου γλυκά…ίσως και ΤΟ αγαπημένο, από παιδάκι ακόμα 🙂 Φιλιά
τι κι αν είναι πρωί… τους λιγουρεύω….. με μπόλικη κανέλα και βουτιά στο μέλι!!!!
καλημέρααααααααα!!!!!
Φαίνονται τόσο εύκολοι όπως τους παρουσιάζεις! Και με μπόλικο μελί και κανέλλα!!! μιαμ μιαμ!!!! Τα σάλια μου τρέχουν!
Ξανθή κι εγώ τους έχω πάσης ώρας και παντός καιρόυ εδώ που τα λέμε 🙂
Κική αντε να χαρείς! Λάβε μέρος! Μην είμαι μόνη!
Θαλασσένια το τελευταίο που με νοιάζει είναι η νίκη! Πραγματικά σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει απλώς η συμμετοχή!
tanyadmin Ευχαριστώ! Μάλλον σε όλους αρέσουν οι λουκουμάδες!
Μάριον όπως τα λες! Με οτιδήποτε άλλο χάνουν…
Μαρίνα ειδικά φτιάξε τους για τις κούκλες σου να θυμηθούν Ελλάδα 🙂
Παράκελσε δεν με νοιάζει η διάκριση καθόλου. Ήθελα να δείτε το site και να αυξηθούν οι ελληνικές συνταγές του…
Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ όταν έμαθα τα "μυστικά" κάθε Κυριακή ψητό έφτιαχνα! 🙂
Ελπινίκη ευχαριστώ αλλά δεν πολυσκοτίζομαι για την επιτυχία. Άλλοι ήταν οι λόγοι συμμετοχής…
Arti καλώς ήλθες κοριτσάκι! Πρέπει να μας φτιάξεις και τους δικούς σου. Η μαμά σου λέει πως τους φτιάχνεις τέλειους!
Ανναμαρία μακάρι να γινόταν να τους δοκιμάσεις! Θα σου άρεσαν πολύ!
Πηνελόπη γι αυτό φτιάχνω λίγους :-). Με τις ποσότητες της συνταγής δεν μπορούμε να υπερβάλλουμε 🙂
Γιατί τα διαβάζω αυτά όταν είμαι στη δουλειά; Ουααααααα!
Την καλησπέρα μου Vita!
Βιβή κάπως έτσι το είδα! Είναι άδικο να έχουμε τόσο πλούσια κουζίνα και να υπάρχει μόνο μία συνταγή ελληνική εκεί! Περιμένω τη συμμετοχή σου!
Ελένη κι εγώ δεν ξέρω κανένα που να μη του αρέσουν! Ζεστοί και αφράτοι και μελένιοι είναι σκέτος πειρασμός…
HS καλώς ήρθες! Τιμή μου! κι εγώ κάπως έτσι παχαίνω 🙂
Έλενα ευχαριστώ πολύ! Γι αυτό φτιάχνω
λίγους :-). Γιατί δεν αντιστέκομαι…
reine δεν με νοιάζει η νίκη κορίτσι μου. Επειδή οι λουκουμάδες μας πρέπει να είναι στα πρωινά του κόσμου, γι αυτό τους έστειλα!
Ζαχαρούλα παντός καιρού και πάσης ώρας
είπαμε 🙂
showgirl καλώς όρισες! ΕΙΝΑΙ εύκολοι. Πάντα πετυχαίνουν. Ακόμα κι αν δεν γίνουν ολοστρόγγυλοι σε νοστιμιά δεν χάνουν!
Selcouth ακόμα στη δουλειά είσαι; Σε συμπονώ!Τα διαβάζεις στη δουλειά για να κάνεις όρεξη και να τα φτιάξεις στο σπίτι 🙂 Καλό απόγευμα!
Αυτοί δεν είναι λουκουμάδες…είναι έργα τέχνης!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
WOW!
I live in the middle east and over here soome people make the same recipe here called legeimat.
this is delicious; thanks for paticipating in our competition and Good LUCK!
Thank you very much for visiting. I had never heard of that loukoumades are the legeimat of middle east. Thanks for the wishes. I like that I participated in the contest 🙂
Είναι τέλεια η συνταγή τους δοκίμασα και είναι υπέροχοι. Ζώ στην ιταλία και μου έλειπε λίγο γεύση ελλάδας. ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο θετικό σχόλιο! Με συγκινεί το γεγονός ότι μέσα από το blog έρχεστε σε επαφή με μνήμες Ελλάδας!
ποιο είναι το κόλπο για να είναι ξεροψημένοι ?
Ομολογουμένως καταπληκτικη και πολλή εύκολη συνταγή!Εμένα ωστόσο μου ”λαδοήπιαν”…..καμία συμβουλή για το πως να το αποφύγω την επόμενη φορα;
Ευχαριστώ πολύ!
Μαρία Σκουρβουλιανάκη
Μάλλον έπεσε η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλει να ζεματάει καλα.
Η πιθανότερη αιτία και για μένα, ή ήταν πολύ αραιό το μείγμα!
Ευχαριστώ θα τους φτιάξω!!
καλημέρα σας,θα μπορούσα να αντικαταστήσω ποσότητα νερού με χυμό μανταρινιού? ευχαριστώ!
Βέβαια! Θα ήταν ακόμη πιο νόστιμοι! Καλή επιτυχία!