Vegan/vegetarian

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες ! Κλασικό ελληνικό γλυκάκι τηγανιού !

http://verygoodrecipes.com/breakfasts-of-the-world-challenge

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε κάτι πιο χαρακτηριστικό αν θέλατε να λάβετε μέρος σε μια παρουσίαση των «πρωινών του κόσμου»; Όταν ήρθε το mail από το Very Good Recipes για συμμετοχή στην παρουσίαση αυτή, το πρώτο πράγμα που πήγε στο μυαλό μου ήταν βέβαια οι απλές τηγανίτες. Είπα όμως να δώσω την πιο επίσημη εκδοχή τους που κατά τη γνώμη μου είναι  οι λουκουμάδες μας! Οι περισσότεροι  θυμόμαστε παιδικά χρόνια με λουκουμάδες  ή τηγανίτες  από τις μαμάδες μας, να μοσχομυρίζουν την ώρα του ξυπνήματος κάποια κυριακάτικα πρωινά. Οι περισσότεροι έχουμε κάνει το ίδιο για τα παιδιά μας…

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες με διάφορους τρόπους φτιάχνουν σε πολλές χώρες. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική ( και τούρκικη)  lokma που σημαίνει μπουκιά, όπως δίνει ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο. Lokma στην Ανατολή , doughnut στη Δύση! Την διαφορά στους δικούς μας λουκουμάδες την κάνει το πολύ καλό ελληνικό μέλι και το πολύ καλό ελληνικό (κρητικό για να παινέψουμε και το σπίτι μας..) ελαιόλαδο!

Λουκουμάδες

Δεν είχα κατ’ αρχήν σκοπό να συμμετέχω κι ούτε με ενδιαφέρει η νίκη. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά! Σήμερα όμως το πρωί ξύπνησα λίγο πιο νωρίς από τους υπόλοιπους και ετοίμασα τους λουκουμάδες για ένα πιο γλυκό κυριακάτικο πρωινό. Χθες είχα δει ότι υπάρχει μόνο μια συνταγή στη θέση http://verygoodrecipes.com/greece και σκέφτηκα ότι πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται…
Ας είναι λοιπόν η συμμετοχή μου Breakfasts of the World, η συνταγή των λουκουμάδων. Πολύ θα ήθελα να μην είναι  η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα. Έχετε καιρό μέχρι την άλλη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου.

Loukoumades (The recipe in English)

We need: For the dough: 2 cups all purpose flour 1 and ¼ cup lukewarm water ( 40o C) 1 tablespoon sugar 2 tablespoons olive oil ½ teaspoon salt 1 sachet dried yeast (8 gr) For frying: 1-1,5 cup olive oil For the syrup: ½ cup honey ½ cup sugar 1 cup water To serve: ½ cup toasted and crushed sesame seeds Cinnamon (powder). How to do them: Boil the syrup ingredients for 3 minutes (from the time they begin to boil) and set aside. Place in a mixing bowl the flour, the sugar, the yeast and the olive oil. Add the water and work with a fork until well combined. Add the salt and mix again shortly. Cover the bowl with a cotton or linen towel and let the mix rise in a warm place until it is doubled in bulk (It takes about 30-40 minutes ). While the dough rises , toast the sesame seeds and then grind them gently (1-2 presses of the blender button). Put olive oil in a small saucepan and heat it at frying temperature. Take porridge with a teaspoon of the bowl and by helping with another teaspoon, give a spherical-like shape. Fry in hot oil but be careful with it. Turn the loukoumades until they are "golden" all over their surface, and remove them to a plate lined with paper towels . Serve 5-6 loukoumades on each serving and sprinkle with plenty of honey syrup, sesame and cinnamon. Eat them warm. Sorry for my English, I did my best! :)

Παρατηρήσεις

1)Οι λουκουμάδες γίνονται βέβαια και με το γνωστό τρόπο της …χούφτας. Παίρνουμε χυλό στη χούφτα μας και όταν σφίξουμε το χέρι μας προβάλλει ένα μπαλάκι ζύμης που το ρίχνουμε με το κουταλάκι στο καυτό λάδι. Τα δύο κουτάλια δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα . Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού  με το οποίο παίρνουμε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά.
2) Το αλάτι πάντα το βάζουμε τελευταίο στις ζύμες με μαγιά γιατί εμποδίζει το ανέβασμα αν έλθει σε άμεση επαφή με τη μαγια. Αντιθέτως, η ζάχαρη υποβοηθά τη ζύμωση.
3)  Μπορούμε να τους σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Τελευταία σερβίρονται και με σιρόπι σοκολάτας αλλά αυτό εγώ το αφήνω για άλλα γλυκάκια. Οι λουκουμάδες θέλουν μέλι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο