Vegan/vegetarian

Αμυγδαλωτά για τις χαρές!

Αμυγδαλωτά για τις χαρές!

“Αχλαδάκια” αμυγδάλου για την  ώρα την καλή!  Και στα δικά σας, και  στων παιδιών σας !

Άσπρα και μυρωδάτα γλυκάκια όπως λέει το έθιμο για όλες τις χαρές της οικογένειας! Για αρραβώνες, γάμους , βαφτίσια και κάθε είδους γιορτή.
Αμυγδαλωτά για τις χαρές!
Συνηθίζονται σ’ όλα τα νησιά –και όχι μόνο-   με διάφορες παραλλαγές.Αλλού προσθέτουν  καρύδα ή σοκολάτα (συνήθως λευκή) αλλά εγώ τα προτιμώ με σκέτο αμύγδαλο και κάποιο αρωματικό υγρό όπως το ανθόνερο.  Το έθιμο στην Κρήτη λέει λευκά γλυκά για την καλή την ώρα και έτσι αποκλείει τα σοκολατάκια και άλλα σκούρα κεράσματα.
Αμυγδαλωτά για τις χαρές!
Αν και  δεν τα τηρούμε κατά γράμμα αυτά τα έθιμα πια-γιατί εδώ που τα λέμε δεν έχουν βάση- τα αμυγδαλωτά εξακολουθούν να αποτελούν το πιο μυρωδάτο και ταιριαστό γλυκό  για τις οικογενειακές χαρές. Είναι βέβαια τόσο εύκολα και νόστιμα που  τα φτιάχνουμε και εκτός εορταστικών περιπτώσεων…

Παρατηρήσεις

1)Προσωπικά προτιμώ την κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν μας αρέσει η αίσθηση που αφήνει την αντικαθιστούμε με άχνη.Επίσης προτιμώ να αισθάνομαι στο δόντι το αμύγδαλο γι αυτό δεν το κάνω τελείως πούδρα αλλά σαν πολύ λεπτή ψίχα ψωμιού.

2)Αντί ανθόνερο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εσάνς αμυγδάλου στο μίγμα και να την αραιώσουμε με λίγο νερό για το τύλιγμα ή να την ανακατέψουμε με ανθόνερο.Επίσης υπέροχα γίνονται με εσάνς περγαμόντου.

3)Για να μη μπούμε στον κόπο του ασπρίσματος και του αλέσματος των αμυγδάλων, μπορούμε να αγοράσουμε καλής ποιότητας τριμμένο αμύγδαλο από μαγαζί με ξηρούς καρπούς.

4)Τα «αχλαδάκια»  μας δεν πρέπει να στεγνώσουν. Πρέπει στο εσωτερικό τους να είναι σαν σιροπιασμένια. Γι αυτό, ανάλογα με το φούρνο μπορεί να χρειάζονται λιγότερο χρόνο από τα 30 λεπτά. Όταν ροδίσουν οι μυτούλες της κορυφής είναι έτοιμα.

5)Ελπίζω να δικαιολογήσετε την απουσία μου από τα blog σας (αλλά και από το δικό μου όπως είδατε) όλες αυτές τις μέρες. Ο λόγος είναι προφανής … Είχαμε αρραβωνιάσματα !  Και στα δικά σας λοιπόν οι ανύπαντροι, και στων παιδιών σας οι έχοντες παιδιά. Ευχές για ό,τι επιθυμείτε σε όλους σας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο