VIDEOS

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Νηστίσιμα αλλά και γιορτινά, γλυκά ή άγλυκα! 

Πολλά χρόνια πίσω με πάει η σημερινή συνταγή. Στα παιδικά μου χρόνια όπου μια θεία που δεν ήταν θεία μας αλλά έτσι την φωνάζαμε  και την αγαπούσαμε σαν θεία ή σαν γιαγιά (όλοι δεν έχουμε μια τέτοια θεία στις αναμνήσεις μας;) μας τα έφτιαχνε συχνά πυκνά για να μας φιλέψει. Λεκανίδες ολόκληρες τηγάνιζε με υπέροχο ελαφρύ βιαννίτικο ελαιόλαδο. Και ήταν η σπεσιαλιτέ της. Ποτέ τα δικά μου δεν θα είναι τόσο νόστιμα.  Δεν είναι η συνταγή της αυτή εδώ, δεν πρόκοψα να την πάρω πριν πεθάνει. Αλλά όποτε φτιάξω , όποτε φάω λουκούμια εκείνη τη θεία θυμάμαι.

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Είναι πολλές οι παραλλαγές  της τηγανητής ζύμης στο νησί μας. Από τις πιο νόστιμες,  είναι τα σημερινά λουκούμια. Είναι μια παραλλαγή του λουκουμά, αλλά με πιο συμπαγές ζυμάρι,  που συνηθίζεται κυρίως στην ανατολική  Κρήτη και καταναλώνεται   σε γλυκιά εκδοχή με μέλι ή σιρόπι μελιού ή σαν αντικαταστάτης του ψωμιού , συνοδευτικό του τυριού , της ελιάς και του βραδινού ροφήματος. Όπως θα δείτε, η ζύμη δεν περιέχει πολλή ζάχαρη κι έτσι μπορεί κάλλιστα το λουκούμι μας να έχει τη θέση του ψωμιού στο τραπέζι μας. Ψωμί τηγανιού θα το λέγαμε.

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Από τα πιο παραδοσιακά μας γλυκίσματα όταν τα μελώνουμε, τα συνηθίζουμε σε χαρές και σε λύπες σε γιορτινές και σε καθημερινές μέρες. Σε πολλά μέρη τα φτιάχνουν και για πρωτοχρονιάτικο γλυκό. Είναι νηστίσιμα τα λουκουμάκια μας (ή κουμπανάκια) και  τρώγονται  κρύα.

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Πολλά ζαχαροπλαστεία και φούρνοι τα φτιάχνουν αυτή την εποχή γιατί είναι νόστιμο νηστίσιμο γλυκό και όσοι τα δοκιμάσουν «κολλάνε». Θα τα  βρείτε σαν λουκούμια Κρήτης  ενώ μάλλον με λουκουμάδες μοιάζουν όπως λέω και παραπάνω.

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Τα διάλεξα για τα τηγανίσματα που θέλει ο Τρυποτηγανάς  Άγιος  Αντρέας κατά το έθιμο. Δεν  μπορούσα όμως ούτε να ανασάνω χθες πόσο μάλλον να κάνω ανάρτηση , κι έτσι το άφησα για σήμερα  (εκτός των άλλων έχουμε και ιώσεις). Ας είναι γλυκός όσο γίνεται τουλάχιστον ο μήνας που μπαίνει σήμερα γιατί ο προηγούμενος μας τσάκισε γενικώς και ειδικώς!

Κρητικά λουκούμια ή κουμπάνια (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Σε πολλά μέρη δεν τα σιροπιάζουν αλλά όπως είναι ζεστά τα περιχύνουν με αδιάλυτο μέλι και τα πασπαλίζουν με τα υπόλοιπα.
2) Αν βάλουμε ξηρή μαγιά, απλώς την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά χωρίς ανέπιασμα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί πριν να πλάσουμε τα κορδόνια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο ζυμάρι. Αφού ανεβεί, φτιάχνουμε τα κορδόνια και τα λουκούμια και τα αφήνουμε να ανεβούν ξανά.  Στην  παλιά αυθεντική συνταγή  τα λουκούμια γίνονται με προζύμι. Αυτοί που ξέρουν να χειρίζονται το προζύμι μπορούν να αντικαταστήσουν τη μαγιά.
3)Το σιρόπι δεν περνά πολύ στο εσωτερικό τους ώστε να μουσκέψει . Αν τα θέλετε πιο μελωμένα κάνετέ τους μια δυο τρυπίτσες με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μικρό πιρούνι  πριν τους ρίξετε στο σιρόπι.
4)Πολλές συνταγές περιέχουν μαστίχα στη ζύμη αντί ξύσμα εσπεριδοειδών. Τους πάει επίσης πολύ.
5) Όπως είπα στην αρχή, μπορούν να αντικαταστήσουν το ψωμί. Κρατήστε μερικά λουκούμια αμέλωτα και χρησιμοποιείστε τα σαν σουδάκια, βάζοντας ανάμεσά τους κάποιο κρεμώδες τυρί, μια σαλάτα αλοιφή, λίγο καπνιστό ψάρι,  μια πάστα ελιάς, μια tapenade τέλος πάντων που λέμε και στο χωριό μου 😉 . Ταιριάζουν!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο