Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Αλλά…  αλα κρητικά, με ελαιόλαδο και πετιμέζι!

Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το κέικ φρούτων  που είναι παραδοσιακό  χριστουγεννιάτικο γλυκό της Αγγλίας σε ένα blog με κρητικές συνταγές;  Θα δείτε παρακάτω ότι η προσαρμογή της συνταγής  δένει απόλυτα και με τη φιλοσοφία και με το πνεύμα που θέλω να περνάει το blog αυτό.

Με υλικά απολύτως παραδοσιακά, η συνταγή θα μπορούσε να θεωρηθεί μια νέα εφαρμογή  της χρήσης φρούτων και ξηρών καρπών που τόσο συνηθίζουμε στα δικά μας γλυκίσματα! Μπορώ να πω ότι είναι δικής μου επινόησης αυτή εδώ η συνταγή γιατί έχω «αλλάξει τα φώτα» στα κέικς φρούτων που είχα κατά καιρούς βρει σε διάφορα περιοδικά κατ’ αρχήν και στο διαδίκτυο αργότερα.

Εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνω κέικς φρούτων τέτοια εποχή και νωρίτερα αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχω προσαρμόσει τη συνταγή μου   στα …κρητικά υλικά! Η αφορμή ήταν μια συνταγή που είχα δει κάποτε σε ένα ξένο περιοδικό όπου αντί βούτυρο χρησιμοποιούνταν vegetable oil και σκέφτηκα «τι καλύτερο vegetable oil θέλω από το δικό μας ελαιόλαδο;».

Η συνταγή που έκανα για χρόνια  ήταν από το γνωστό στους παλιότερους  blog, το  «Αθήναιου βορβορυγμοί «. Ο Αθήναιος,  πρότεινε τη χρήση πετιμεζιού αντί μελάσσας και ούτως ή άλλως  είχα καθιερώσει αυτό το υλικό . Έ, έβαλα αντί για τα candied fruits των εγγλέζων  τα γλυκά του κουταλιού  (που ούτως ή άλλως φτιάχνω άφθονα κάθε χρόνο) , τα σύκα , τις σταφίδες κλπ που είναι άφθονα στα μέρη μου και τα χρησιμοποιούμε σε ένα σωρό γλυκά, οπότε νάτο το κρητικό κέικ φρούτου μου!

 

 
Επειδή τα κέικς φρούτων θέλουν κάποιες μέρες για να «ωριμάσουν» (εγώ συνήθως τα φτιάχνω πολύ νωρίτερα, αρχές Νοέμβρη,  αλλά φέτος είχα «πουλιά κι αυγά» που λέμε εμείς εδώ όταν έχουμε πολλές δουλειές) , δίνω σήμερα τη συνταγή για να τη φτιάξουν όσες φίλες θεωρήσουν ότι αξίζει να έχουν αυτό το κέικ  τα Χριστούγεννα.

Υλικά :

3 κούπες  διάφορα γλυκά κουταλιού σουρωμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα
2 κούπες σταφίδες
1 κούπα ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 κούπα ξερά σύκα ψιλοκομμένα
3 κούπες ξηρούς καρπούς χοντροκοπανισμένους
1,5 κούπα ελαιόλαδο
6 αυγά
¾ κούπας μαύρη ζάχαρη
¾ κούπας πετιμέζι
1 κούπα κονιάκ ή λικέρ ( φρούτου ή κανέλας κατά προτίμηση)
4,5 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι

Για το «πότισμα», κονιάκ ή λικέρ (περίπου μια κούπα)

 

Επί το έργον:

 
Από την προηγούμενη μέρα, ψιλοκόβουμε τα ξερά φρούτα (όχι τις σταφίδες) και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με το ποτό. Τα ανακατεύουμε πότε πότε να πάει παντού το ποτό.
Βάζουμε τα γλυκά του κουταλιού σε σουρωτήρι να στραγγίξουν το σιρόπι τους (το κρατάμε για άλλη χρήση), τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Την μέρα που θέλουμε να φτιάξουμε το κέικ, ψιλοκόβουμε τα γλυκά του κουταλιού, και χοντροαλέθουμε στο  multi τους ξηρούς καρπούς.
 Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι τα ξερά φρούτα και τα κομματάκια των γλυκών του κουταλιού και στο υπόλοιπο προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μπέικιν και το αλάτι.
 
Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά,  τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε σε μεγαλύτερο σκεύος το μίγμα (γιατί δεν θα χωρέσουν στο μπολ του μίξερ τα υπόλοιπα) και προσθέτουμε τα γλυκάκια, τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το αλεύρι ανακατεύοντας ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά και να μη πέσουν σε μια μεριά.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μικρές σχετικά φόρμες (εγώ χρησιμοποιώ τις μακρόστενες της σιλικόνης) μέχρι  τα ¾ του ύψους τους, ίσως και λίγο παραπάνω. Δεν φουσκώνουν πάρα πολύ αυτά τα κέικς . Με τις ποσότητες που αναφέρω έφτιαξα 3 κέικς στις φόρμες σιλικόνης και 4 μικρά στα φορμάκια για μάφινς (για δοκιμή αυτά!). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για  1 ώρα και 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος της φόρμας. Τα τοποθετούμε  στη μεσαία σχάρα και βάζουμε στο κάτω επίπεδο του φούρνου ένα πυρεξάκι με νερό για να μη στεγνώσουν.Αν χρειστεί τα σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος για να μη καούν οι επιφάνειές τους. Βυθίζουμε ένα μεταλλικό σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμα.
 
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε στο καθένα από μια κουταλιά ποτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες. Την επομένη τα βγάζουμε από τις φόρμες και τις στρώνουμε με χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
 
Κάθε 2-3 μέρες βάζουμε από μια κουταλιά ποτό στο καθένα τους. Αυτό το κάνουμε 3-4 φορές. Μετά τα βγάζουμε και τα τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος. Εγώ , μετά τη δεύτερη εβδομάδα τα διατηρώ στο ψυγείο. Ίσως δεν χρειάζεται. Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε τα αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο εορταστικά τα καλύπτουμε με ζαχαρόπαστα και τα διακοσμούμε ανάλογα.
 
Δεν έχω φωτογραφίες από τα περσινά, θα τις προσθέσω φέτος, όταν ολοκληρωθούν τα κέικς μου. Φυσικά η συνταγή της ζαχαρόπαστας είναι εδώ, στο υπέροχο blog της Ν. Λαμπρινού, μόνο που εγώ δεν βάζω γλυκερίνη γιατί δεν βρίσκω…

Παρατηρήσεις:

1)      Θεωρώ απαραίτητη την χρήση των γλυκών από εσπεριδοειδή σ’αυτό το κέικ. Είναι πολύ μυρωδάτα. Αν δεν έχουμε γλυκά,  ας αγοράσουμε μερικά φρουί γλασέ έτοιμα. Φέτος έβαλα νεράντζι φλούδα και πράσινο νεραντζάκι  και φρουί  γλασέ περγαμόντο που είχα κρατήσει γι αυτό το λόγο. Επίσης έβαλα σύκο γλυκό και φιρίκι . Επειδή δεν είχα κόκκινο κεράσι  πήρα λίγα έτοιμα ψιλοκομμένα κόντιτα γιατί είναι πολύ ωραίο όταν κόβεις το κέικ να βρίσκεις  κόκκινα και πράσινα κομματάκια φρούτου.

 

 
2)      Τα ξερά φρούτα μπορεί να είναι και χουρμάδες, και βερίκοκα και ό,τι άλλο έχουμε.

 

3)      Και στους ξηρούς καρπούς έχουμε δυνατότητα επιλογής . Εγώ έβαλα καρύδια και αμύγδαλα αλλά ταιριάζουν και τα φουντούκια και ό,τι άλλο μας αρέσει.

 

4)      Γενικά μπορούμε να αυξομειώσουμε τα υλικά αυτά, π.χ  βάλουμε παραπάνω ξερά φρούτα  και λιγότερα γλυκά κουταλιού, αρκεί το σύνολο του όγκου τους να είναι σταθερό.

 

5)   Δεν βάζουμε αυτά  τα κέικς σε μεγάλες φόρμες. Με τις παραπάνω ποσότητες μπορούν να γίνουν ακόμη και 4 όχι πολύ μικρά κέικς που είναι πολύ ωραία και για δώρο στους φίλους μας αν διασκομηθούν κατάλληλα.  

 

6)     Στο μίγμα φέτος έβαλα κονιάκ και θα «ποτίσω» τα κέικς μου με λικέρ ρόδι.Αν υπάρχουν μικρά παιδιά το πότισμα μπορεί να γίνει με χυμό πορτοκαλιού. Έστω όμως και ένα ας το μεθύσουμε! Είναι άλλο πράγμα!

Και ένα ξεχασμένο βραβείο!

 

Καλά λένε πως άμα δεν γίνει κάτι στην ώρα του, μπορεί και να μη γίνει ποτέ…
Σχεδόν ένας μήνας πέρασε από τότε που η Σοφία από το πολύ δημιουργικό blog «Αγάπη για δημιουργία» μου χάρισε αυτό το όμορφο βραβείο, κι εγώ με την ένταση εκείνων των ημερών, απλώς …το ξέχασα!
Προχθές σε κάποιο από τα φιλικά μου blog το είδα και θυμήθηκα ότι το είχα κι εγώ από τη Σοφία!
Με τη σειρά μου θα το χαρίσω στα παρακάτω blogs:
Στην Έρη, στη Μαρίνα, στη Μωβ , στη Νίκη, στη Μαρί

Print Friendly, PDF & Email