Vegan/vegetarian

Φιρίκι γλυκό του κουταλιού

Φιρίκι γλυκό του κουταλιού

Το “αριστοκρατικό” γλυκό του κουταλιού! 

Για τα λασιθιώτικα προϊόντα έχω ξαναγράψει  στο blog. Το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης, δίνει μερικά από τα πιο νόστιμα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και βέβαια  τις περίφημες πατάτες.
Φιρίκι γλυκό του κουταλιού
 Ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα του είναι τα μήλα. Μικρού σχετικά μεγέθους, ζουμερά, τραγανά και ιδιαίτερα αρωματικά. Μάλιστα, τα λασιθιώτικα φιρίκια είναι ανομαστά για το άρωμά τους σε όλη την Κρήτη (και όχι μόνο).
Φιρίκι γλυκό του κουταλιού
Αυτή την εποχή είναι στο φόρτε τους όλες οι λασιθιώτικες ποικιλίες και σε πολύ καλύτερες τιμές από τα υπόλοιπα της αγοράς. Λασιθιώτικα, καλοφτιαγμένα ολόφρεσκα φιρικάκια, κανονικά σε μέγεθος χρησιμοποίησα για το γλυκό μου.
Γλυκό της εποχής το φιρικάκι.  Αρχοντικό γλυκό. Γεμίζει το πιατάκι με τον όγκο του… Το φτιάχνει εδώ και χρόνια η αδελφή της μάνας μου και το πετυχαίνει πάντα. Απ’ όπου αλλού και να το έχω φάει, «υστερεί» σε σχέση με εκείνο της θείας μου. Μια-δυό φορές που δοκίμασα να το φτιάξω δεν βγήκε τόσο καλό.Τα μηλαράκια συρικνώνονταν μέσα στο σιρόπι, σαν μαραμένα έβγαιναν τα μισά. Ποτέ δεν την είχα ρωτήσει την συνταγή της με λεπτομέρειες.”25 κομμάτια 1 κιλό ζάχαρη” μου έλεγε και υπέθετα ότι πάνω κάτω ίδια με άλλα γλυκά  είναι η διαδικασία. Στο χέρι της  απέδιδα την επιτυχία και έλεγα «αυτό το γλυκό εγώ δεν τόχω».
Φιρίκι γλυκό του κουταλιού
Φέτος λόγω του blog πέσανε τα σύρματα: «Θεία θέλω να φέρεις το τετράδιο των συνταγών σου και να μου διαβάσεις με το νι και με το σίγμα πώς κάνεις το φιρίκι». Πρόθυμη η αγαπημένη μου και πολύ ευχαριστημένη που της είπα πως σαν το δικό της δεν έχω φάει πουθενά, μου τη διάβασε όπως σας τη δίνω παρακάτω.Δεν ξέρω ποιό απ’ όλα ήταν το κρίσιμο σημείο, το αλάτι, το τρύπημα γύρω γύρω,το περίσσιο νερό,  πάντως φέτος το γλυκό πέτυχε!
Φιρίκι γλυκό του κουταλιού

Παρατηρήσεις

1) Το τρύπημα με τη φουρκέτα  μπορεί να γίνει και την ώρα του καθαρίσματος αλλά εγώ το έκανα αφού τα τέλειωσα για να μη αλλάζω μαχαίρι –εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών- οδοντογλυφίδα. Επίσης χρησιμοποίησα οδοντογλυφίδα και όχι φουρκέτα γιατί δεν είχα. Λάθος! Σε μερικά οι τρυπίτσες δεν χάθηκαν εντελώς. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια σακοράφα.

2) Βάζω τα αμύγδαλα σε νερό που ήδη βράζει όταν θέλω να τα ασπρίσω. Αν τα βάλουμε σε κρύο, μέχρι να πάρει βράση σκουραίνουν από το ίδιο τους το φλούδι!

3) Την ώρα που αποστειρώνω τα βάζα, βάζω και τα αμυγδαλάκια στο φούρνο για να φύγει και το τελευταίο ίχνος  υγρασίας και να μη χαλάσουν το σιρόπι μου (ή τα “περνώ” για 1 λεπτό από τα μικροκύματα).

4)Η αναλογία ζάχαρης -φρούτου είναι 5:6 όπως είδατε. Και το νερό είπαμε: όσα ποτήρια η ζάχαρη, τόσα το νερό…

update 2022: Παρόλο που βάζουμε λεμόνι στην επεξεργασία των μήλων, καλό είναι να βάζουμε λίγο και στο δέσιμο του σιροπιού ειδικά αν το δέσουμε παραπάνω από το κανονικό. Δεν είναι αναγκαίο, αλλά βοηθά…

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο