Vegan/vegetarian

Φασολάδα για αρχάριες (ή βιαστικές)

Φασολάδα για αρχάριες (ή βιαστικές)

Σε λιγότερο από μια ώρα!

Η σημερινή συνταγή είναι «και πάσης Ελλάδος». Το google βγάζει 56200 αποτελέσματα στην αναζήτηση της λέξης φασολάδα.  Θα μου πείτε, και τι θέλεις να βάλεις το 56201 αποτέλεσμα; Ε, δεν γίνεται σε ένα blog με παραδοσιακές κυρίως  συνταγές να μην υπάρχει η κατεξοχήν παραδοσιακή συνταγή όλης της Ελλάδας! Και επί πλέον θα τη φτιάξω με ένα ελάχιστα παραδοσιακό τρόπο , σε χύτρα ταχύτητας. Πάλι θα μου πείτε παραδοσιακό φαγητό σε χύτρα ταχύτητας; Είχε και η προγιαγιά σου τέτοια; Όχι δεν είχε! Αλλά δεν είχε ούτε ηλεκτρική κουζίνα , ούτε μίξερ, ούτε καν ψυγείο, ούτε multi, ούτε πολλά άλλα!

Φασολάδα για αρχάριες (ή βιαστικές)

Η προσαρμογή πολλών  παραδοσιακών συνταγών στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι αναγκαία κατά τη γνώμη μου, αλλιώς οι ρυθμοί της σημερινής ζωής μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε: στο να εγκαταλείψουμε κάποια  φαγητά και παρασκευάσματα λόγω του μεγάλου χρόνου ή του σύνθετου τρόπου παρασκευής τους. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύει όσπρια μια φορά την εβδομάδα στη χύτρα ταχύτητας  παρά να τα αποφεύγει λόγω του ότι το μαγείρεμά τους απαιτεί περισσότερο χρόνο από ένα τυπικό φαγητό με κρέας.

Φασολάδα για αρχάριες (ή βιαστικές)

Η χύτρα ταχύτητας, αν και παρεξηγημένη,  είναι εργαλείο απαραίτητο για τη σύγχρονη μαγείρισσα, για κάθε εργαζόμενη γυναίκα. Αρκεί να εφαρμόζει  τεχνικές  που να μελώνει τελικά το φαγητό και να μην αφήνει περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται… Υπάρχουν φαγητά γα τα οποία η χύτρα δεν συστήνεται αλλά σίγουρα τα όσπρια δεν είναι από αυτά. Ανάμεσα στο «καταργώ τα όσπρια» και στο «τα μαγειρεύω σε χύτρα», προτιμώ το δεύτερο, τουλάχιστον σε εποχές με φόρτο εργασίας. Οι δικοί μου πάντως δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά όταν τα μαγειρεύω στη χύτρα.

Αν οι φακές και η φάβα θέλουν λιγότερο από μισή ώρα σε μια χύτρα ταχύτητας και η φασολάδα λιγότερο από μια ώρα, δεν υπάρχει λόγος να θεωρείται χρονοβόρο το μαγείρεμα των οσπρίων από μια εργαζόμενη γυναίκα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μαγείρεμα στη χύτρα είναι αρκετά υγιεινότερο απ’ ότι νομίζουμε. Σίγουρα βέβαια είναι αρκετά οικονομικότερο.

Φασολάδα για αρχάριες (ή βιαστικές)
Ακόμη, στη σημερινή συνταγή, μέτρησα με μια κούπα όλα τα υλικά γιατί όπως γράφω στον τίτλο απευθύνεται σε αρχάριες νοικοκυρές και όχι σε έμπειρες που μπορούν ακόμη και με το μάτι να φτιάχνουν τη δοσολογία ιδιαίτερα σε συνταγές μαγειρικής.

Παρατηρήσεις

1) Οι χρόνοι ψησίματος αφορούν φασόλια νέας εσοδείας. Τα περυσινά όσπρια δεν βράζουν και πρέπει να τα αποφεύγουμε. Αν μετά το πρώτο άνοιγμα της χύτρας τα φασόλια δεν λιώνουν ανάμεσα στα δάκτυλα, αυξάνουμε το χρόνο στο δεύτερο κλείσιμο.
2)Τα όσπρια τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό. Αν τα βάλουμε σε καυτό, λέγεται (δεν ξέρω, δεν το έχω κάνει) ότι σφίγγουν και δεν χυλώνουν ποτέ. Το αλάτι το προσθέτουμε τα τελευταία 10 λεπτά για τον ίδιο λόγο.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό ή δικής μας παρασκευής  πριν το δεύτερο κλείσιμο της χύτρας.
4)Η φασολάδα διατηρείται  στο ψυγείο χωρίς να χάνει πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά. Την έχω διατηρήσει και στην κατάψυξη, στα φοιτητικά ψυγεία των παιδιών μου γιατί ήθελα να τρώνε όσπρια και κάποια άλλα υγιεινά τρόφιμα ανάμεσα στις πίτσες και στις φοιτητικές μακαρονάδες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο