Αλμυρά

Συκώτι στιφάδο

Συκώτι στιφάδο

Όταν είδα στο blog της Ριρής την συνταγή για το συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια, θυμήθηκα μια αντίστοιχη παραδοσιακή κρητική συνταγή που είχα καιρό να φτιάξω. Το στιφάδο με συκώτι. Τα εντόσθια είναι αγαπημένος μεζές  όλων των κρητικών και τα μαγειρεύουμε με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια της αξιοποίησης και του τελευταίου κομματιού κρέατος από τα σφάγια , συνήθως βέβαια δικής τους ιδιοκτησίας στο παρελθόν, οι  συνταγές  για μεζεδάκια με εντόσθια είναι πολλές.

Συκώτι στιφάδο

Όχι μόνο τηγανητά, αλλά και κοκκινιστά, και φρικασέ φτιάχνουμε τα συκωτάκια στην Κρήτη. Ακόμη και το συκώτι αίγας συνηθιζόταν να γίνεται κοκκινιστό με μπόλικη ντομάτα το καλοκαίρι ή πελτέ ντομάτας το χειμώνα και μπόλικο πιπεράκι. Το δε χοιρινό όπως έχω ξαναγράψει  θεωρείται “εκ των ων ουκ άνευ”  στο χριστουγεννιάτικο μας τραπέζι.

Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι μας χωρίς συκώτι σαβόρε.

Συκώτι στιφάδο

Και για τη σημερινή συνταγή, κατσικίσιο ή αρνίσιο συκώτι συνηθιζόταν. Εγώ το έφτιαξα με μοσχαρίσιο συκώτι γιατί κι εγώ δεν παίρνω συκώτι από μεγάλα σε ηλικία ζώα.Δεν ξέρω και αν πωλούνται πλέον. Αν εμπιστεύεστε τον χασάπη σας, μη φοβάστε το συκώτι. Έχει τόσα θρεπτικά συστατικά που σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως αναιμίες), συστήνεται και από γιατρούς. Αρκεί το ζώο από το οποίο προέρχεται να είναι υγιές και να μην έχει «ποτιστεί» με αντιβιοτικά και ορμόνες…

Για το στιφάδο με συκώτι χρησιμοποιούμε πάλι τα μπαχαρικά που συνηθίζουμε σε όλα τα στιφάδα στην Κρήτη, δηλαδή το κύμινο και τη δάφνη. Αναλογικά, τα κρεμμύδια είναι λιγότερα απ’ ότι στο στιφάδο με κρέας

Συκώτι στιφάδο

γιατί  παίζουν περισσότερο το ρόλο σάλτσας. Περίπου τα μισά σε βάρος από το συκώτι.

Παρατηρήσεις

1)Το συκώτι στιφάδο είναι ένας  πολύ νόστιμος κρασομεζές. Ταιριάζει με κόκκινο κρασί  και μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού σαν μεζεδάκι αλλά να συμπληρωθεί με τηγανητές πατάτες και να αποτελέσει κύριο πιάτο (κυρίως μεσημεριανό βέβαια για να μη μας πέσει βαρύ).
2)Επηρεασμένη από τη συνταγή της Ριρής έβαλα βαλσάμικο ξύδι αυτή τη φορά. Του έδωσε ιδιαίτερη γεύση και του πήγαινε πολύ η ελαφρά γλυκάδα που άφησε στη σάλτσα.
3)Στιφάδο μπορούμε να κάνουμε και με συκώτι χρονιάρικου αρνιού (ζυγούρι το λέμε στην Κρήτη) ή ακόμη και με συκώτι από μικρό αρνάκι ή κατσικάκι.  Μπορώ να πω μάλιστα ότι είναι νοστιμότερο με αρνίσιο ή κατσικίσιο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο