Κομπόστα αχλάδι

Οι κομπόστες είναι το πιο ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο που μπορούμε να έχουμε γι αυτό πολλοί τις θεωρούν το γλυκό  των αρρώστων! Πράγματι είναι ελαφρύτερες κι από αυτά ακόμη τα φρέσκα φρούτα και γι αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που μπορούμε να φάμε μετά από ασθένεια. Οι σπιτικές κομπόστες είναι τόσο εύκολες στην παρασκευή τους,  που αρκεί να υπάρχουν φρούτα και ζάχαρη στο σπίτι και μπορεί να καταπιαστεί μ’ αυτές ακόμη και η πιο αρχάρια μαγείρισσα!

Οι κομπόστες είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τα φρούτα και να τα απολαμβάνουμε όταν δεν θα τα βρίσκουμε φρέσκα και συνηθιζόταν σε παλιότερες εποχές , σε εποχές «προ καταψύξεως». Δεν συνηθίζω να διατηρώ φρούτα σε μορφή κομπόστας. Απλώς τις προτείνω σαν ένα τρόπο να αξιοποιήσουμε τα φρούτα που δεν έχουμε καταναλώσει και δεν θέλουμε να χαλάσουν και να τα πετάξουμε. Εξάλλου, εκτός του ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε τούρτες,  με κάποιες προσθήκες  … αναβαθμίζονται!

 Επειδή δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είναι πιο δύσκολη η διατήρησή τους από τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες,  και πρέπει να γίνεται πάντα σε αποστειρωμένα βάζα . Μάλιστα η αποστείρωση γίνεται με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο γιατί πρέπει να βράσουν τα βάζα μαζί με τα κομποστοποιημένα φρούτα .
Έτσι προτιμώ να  φτιάχνω κομπόστες για άμεση κατανάλωση. Αυτή τη φορά έφτιαξα κομπόστα αχλάδι, με  4 αχλάδια που είχα και ήταν αρκετά ώριμα μεν, ολόγερα δε.  Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και κομπόστα μήλο.

 
Υλικά:

4 μέτρια αχλάδια
1,5  κούπα ζάχαρη
1 και ¼ κούπα νερό
½  κουταλάκι ξινό ή το χυμό μισού λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά) ή αμπερόζα ή ένα σωληνάκι βανίλιας ή φλούδα από εσπεριδοειδές ή τέλος πάντων ό,τι αρωματικό μας αρέσει…

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα το μέγεθός τους. Βγάζουμε τα κουκούτσια και τη σκληρή συνέχεια του κοτσανιού και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό όπου έχουμε διαλύσει το ξινό ή το χυμό λεμονιού.

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τα μυρωδικά. Αν τα φρούτα μας είναι σκληρά, τα προσθέτουμε αμέσως στην κατσαρόλα. Αν είναι πολύ ώριμα, ή αν είναι μαλακά λόγω της ποικιλίας τους, βάζουμε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά πρώτα και μετά τα προσθέτουμε.

 

Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να βράζει η κομπόστα μας αλλά να μην εξατμιστεί άμεσα το νερό χωρίς να έχει γίνει το φρούτο. Αφήνουμε την κομπόστα μας να βράζει μέχρι να μαλακώσει το φρούτο και να έχουμε ένα αραιό σιρόπι. Εμένα μου πήρε περίπου μισή ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε  σε μπολ κομμάτια φρούτου με μπόλικο σιρόπι και πρόσθετη κανέλα σε σκόνη.

Τώρα αν θέλουμε λίγο πιο «βαρύ» το γλυκάκι μας, φτιάχνουμε ένα σοκολατένιο σιρόπι και τη σερβίρουμε σοκολατένια και αμαρτωλή. Το αχλάδι, όπως και πολλά άλλα φρούτα ταιριάζει με τη σοκολάτα.

Ας δούμε πώς φτιάχνουμε το …

Σιρόπι σοκολάτας

Υλικά:

¾ κούπας σιρόπι από την κομπόστα μας
4 κουταλάκια του γλυκού κακάο (ή 2 κουταλάκια κακάο και 50 γρ μαύρη σοκολάτα)

2-3 σταγόνες υγρή βανίλια ή ένα σωληνάκι βανίλια σκόνη

Αλάτι, όσο πιάσουν δύο δάκτυλα (!!)

Προαιρετικά, 1 κουταλάκι κονιάκ ή λικέρ (ταιριάζει πολύ το λικέρ καφέ).

Επί το έργον:

Βάζουμε το σιρόπι σε μπρίκι και προσθέτουμε το κακάο περασμένο από σήτα ώστε να μην έχει σβόλους. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα υπόλοιπα  υλικά και συνεχίζουμε το βρασμό σε  χαμηλή θερμοκρασία  για 10-15 λεπτά ώστε να δέσουν. Ανακατεύουμε συνεχώς  για να μη σβολιάσει αλλά και για να μη φουσκώσει και έχουμε ζημιές στην κουζίνα μας… Αν βάλουμε σοκολάτα την προσθέτουμε όταν έχει αρχίσει ο βρασμός ανακατεύοντας για να λιώσει χωρίς να πιάσει. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.  

Βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος  2-3 κουταλιές σιρόπι και λίγα κομμάτια κομπόστας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ.

 

Παρατηρήσεις:

1)Η  κομπόστα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες (ίσως και περισσότερες, αλλά δεν μου έτυχε..)
2)Σιρόπι σοκολάτας μπορούμε να φτιάξουμε με σιρόπι που περισσεύει από γλυκά κουταλιού , ή σιρόπι  με σκέτη ζάχαρη και νερό και με τα υπόλοιπα υλικά. Ταιριάζει με παντός είδους κρέμες , ρυζόγαλο, παγωτό κλπ…
3)Αυτό το σιρόπι είναι νηστίσιμο και επειδή δεν περιέχει γάλα διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες, αλλά η ψύξη το κάνει αρκετά πυκνό , σχεδόν στερεό.Το ζεσταίνουμε λίγο όταν είναι να το χρησιμοποιήσουμε ή το αφήνουμε αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
4)Αν τα φρούτα στην κομπόστα έχουν γίνει και μας αρέσει πιο δεμένο το σιρόπι, τα βγάζουμε και δένουμε λίγο ακόμη το σιρόπι μας. Πάντως οι κομπόστες δεν είναι γλυκά κουταλιού και είναι αραιό το σιρόπι τους.

Print Friendly, PDF & Email