Γαριδοπίλαφο

Ένα νόστιμο νηστίσιμο φαγητό που στέκει άνετα και σε εκτός νηστείας περιόδους. Έτσι το τιμούν νηστεύοντες και μη νηστεύοντες και δεν χρειαζόμαστε διπλά μαγειρέματα. Οι γαρίδες είναι ένα θαλασσινό που ενοχοποιείται για αύξηση της χοληστερίνης (κάπου έχω διαβάσει ότι είναι το τρίτο σε χοληστερίνη θαλασσινό), για αλλεργικές αντιδράσεις και διάφορα άλλα δεινά. Για όσους όμως επιτρέπεται η κατανάλωσή τους, αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά. Εξάλλου είναι μια πολύ καλή πρωτεΐνης για όσους νηστεύουν και έχουν πολύ λίγες θερμίδες  (150 / 100γραμ.).  Περιέχουν νιασίνη, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό) , βιταμίνες  Β12 και D , ωφέλιμα λιπαρά ω-3 και ω-6, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, και του νευρικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος και των ματιών.
Για το συγκεκριμένο φαγάκι δεν χρειάζονται γαρίδες μεγάλου μεγέθους αλλά μικρούλες. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι εκτός από νόστιμο είναι και οικονομικό.Οι μικρές δεν είναι ακριβές. Αν πάρουμε ένα κιλό (οι φρέσκιες δεν έχουν όλες το ίδιο μέγεθος συνήθως) διαλέγουμε τις μεγαλύτερες για σαχανάκι και τις υπόλοιπες τις αξιοποιούμε σε ένα χορταστικό πιλάφι με γαρίδες.
Υλικά:

500-750 γραμμάρια μικρές γαρίδες
Μισή κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 1,5 κούπα πολτός φρέσκιας ντομάτας) ή 1 κούπα κονκασέ.
½ κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 σφηνάκι άσπρο κρασί
Προαιρετικά, μια πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια και ένα τριμμένο καρότο
2 κούπες ρύζι
Αλάτι- πιπέρι
1 κουταλιά ξύδι

Επί το έργον:

Βάζουμε  σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει μαζί με το ξύδι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις γαρίδες πλυμένες πολύ καλά. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, σουρώνουμε τις γαρίδες και τις ξεπλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα νερό, (με το μάτι, όσο χρειάζεται για να σκεπάζονται οι γαρίδες ) και όταν βράσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τις βγάζουμε σε μπολ με σουρωτή κουτάλα και κρατάμε  4 κούπες από το νερό που βράσανε. Τις καθαρίζουμε από το περίβλημά τους και βγάζουμε το εντεράκι της ράχης τους.Κρατάμε αν θέλουμε ακαθάριστες  λίγες από τις πιο τις πιο μεγάλες.

 

Ψιλοκόβουμε στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λάδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (αν βάλουμε) και τις μεγάλες γαρίδες, αν έχουμε κρατήσει. Όταν τσιγαριστούν ελαφρά για 3-4 λεπτά, τα σβήνουμε με το κρασί , αφαιρούμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο και προσθέτουμε  στην κατσαρόλα  την ντομάτα , τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 10 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες .Αν δεν είναι 4 κούπες συμπληρώνουμε νε νερό. Μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι καθαρισμένο και ξεπλυμένο στο σουρωτήρι.
Αφήνουμε πάλι να βράσει, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε το μάτι ώστε να σιγοβράσει το πιλάφι μας. Χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά για να γίνει το ρύζι. Δοκιμάζουμε αν θέλει διόρθωση το αλατοπίπερο. Τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και  ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι όταν το ρύζι έχει γίνει αλλά «κρατάει» λίγο στο δόντι, την σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Το σερβίρουμε μοιράζοντας στα πιάτα και τις ολόκληρες γαρίδες.Αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο  πιπέρι.

 

Παρατηρήσεις:
1)      Το γαριδοπίλαφο μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες γαρίδες . Προτιμώ τον παραπάνω τρόπο για το γαριδοπίλαφο, όταν οι γαρίδες μου είναι ακαθάριστες γιατί το ρύζι νοστιμίζει όταν βράσει στο ζουμί τους.Οι καθαρισμένες γαρίδες δεν αφήνουν νόστιμο ζουμί.

2)      Στο γαριδοπίλαφο χρησιμοποιώ ρύζι καρολίνα ή νυχάκι ή μισό μισό. Βάζω αναλογία 2:1 δηλαδή 2 μέρη νερό 1 ρύζι, γιατί υπάρχει ήδη υγρό από τα υπόλοιπα υλικά (ντομάτα, κρασί κλπ). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ενδιάμεσα λίγο νεράκι, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.

3)      Ο συνολικός χρόνος βρασμού των γαρίδων είναι 10-15 λεπτά. Δεν χρειάζονται παραπάνω γιατί σκληραίνουν.

 

4)      Οι πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των γαρίδων είναι από το περιοδικό Vita

 

 
Print Friendly, PDF & Email