Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα κυδώνι

Μαρμελάδα κυδώνι

Από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες! 

Είναι η εποχή τους! Από τον Οκτώβρη και μετά , όλο το χειμώνα τα κυδώνια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα της κουζίνας μας. Σε πολλούς δεν αρέσουν ωμά επειδή είναι κάπως στυφά, αλλά λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα καλοφτιαγμένο γλυκό κυδώνι , σ’ ένα μυρωδάτο κυδωνόπαστο , ή στον εκπληκτικό πελτέ κυδωνιού!

Μαρμελάδα κυδώνι
Τι να πούμε για το ελαφρύ και  ευκολότατο επιδόρπιο με τα ψητά κυδώνια. Κι αν δεν μας αρέσουν στις γλυκές εκδοχές, τα κυδώνια με κρέας ή με κιμά είναι αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα. Gourmet ή παραδοσιακές οι λιχουδιές με κυδώνια είναι εποχής από τώρα και μετά!
Το πιο απλό παρασκεύασμα με κυδώνι , με σχεδόν μηδενική πιθανότητα αποτυχίας, είναι η μαρμελάδα κυδώνι. Περιέχει τόση πηκτίνη το κυδώνι, που δένει εύκολα και συντηρείται για καιρό. Αρωματισμένη με αμπερόζα , βανίλια ή κανέλα, η μαρμελάδα κυδώνι τρώγεται με τον κλασικό τρόπο βούτυρο-φρυγανιά, αλλά μπορεί να συνοδέψει και μια καλή γραβιέρα ή άλλο κατάλληλο τυρί.
Μαρμελάδα κυδώνι
Τα κυδώνια μου ήταν σχετικά ανώριμα όταν μου τα δώρισαν. Το καλό όμως είναι ότι ωριμάζουν και κομμένα. Έτσι περίμενα λίγες μέρες και χθες έφτιαξα μια νόστιμη μαρμελάδα. Θα την ήθελα λίγο πιο κόκκινη αλλά κι έτσι ήταν πεντανόστιμη, μιας και τα κυδώνια ήταν ντόπια και πολύ μυρωδάτα.
Πέρυσι είχαμε ξανασυζητήσει με την διαδικτυακη φίλη την Ξανθή το θέμα «που οφείλεται το χρώμα που παίρνει το γλυκό κυδώνι» , επειδή άλλοτε γίνεται κατακόκκινο κι άλλοτε ξανθό, και είχαμε καταλήξει ότι πρέπει να οφείλεται στην ποικιλία των κυδωνιών. Το ίδιο συμβαίνει και με την μαρμελάδα. Μερικοί προτιμούν το ξανθό, εγώ είμαι του κόκκινου και  έτσι, αν ξαναφτιάξω θα βάλω νέα φωτογραφία…
Μαρμελάδα κυδώνι
Ψητά κυδώνια με κρασί
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία πιο κάτω, τα κυδώνια που είχα, ήταν 1429 γραμμάρια και έμειναν μετά το καθάρισμα 985 γραμμάρια. Και να σκεφτείτε πως δεν πέταξα σχεδόν τίποτε. Άλλες φορές η «φύρα» είναι μεγαλύτερη. Γι αυτό προτίμησα να δώσω  στη συνταγή με την ποσότητα των καθαρισμένων κυδωνιών.
Μαρμελάδα κυδώνι
Εξάλλου, έτσι θυμάμαι ότι μετρούσαμε πάντα τη ζάχαρη στο γλυκό και στη μαρμελάδα κυδώνι. Τότε που δεν είχαμε ζυγαριές στα σπίτια και η ζάχαρη δεν ήταν σε πακέτα, με έστελνε η μάνα μου στον μπακάλη με τα  κυδώνια (ή όποιο άλλο φρούτο επρόκειτο να κάνει γλυκό) καθαρισμένα . Ο μπακάλης τα ζύγιζε, και με ακρίβεια γραμμαρίου ζύγιζε και την απαιτούμενη ζάχαρη!

Παρατηρήσεις

1)Η μαρμελάδα κυδώνι δένει πολύ εύκολα και ο κίνδυνος είναι να γίνει πολύ πυκνή. Αν σας συμβεί, αδειάστε τα βάζα σε κατσαρόλα, προσθέστε λίγο νεράκι και ξαναβράστε για λίγο. Δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο του κυδωνόπαστου, δηλαδή να ξεκολλά εντελώς από την κατσαρόλα.

2)Ενώ στις περισσότερες μαρμελάδες μ’ αρέσει να μένουν ολόκληρα κάποια κομμάτια φρούτου, η μαρμελάδα κυδωνιού μ’ αρέσει σχεδόν λεία. Σχεδόν λέω, γι αυτό δεν την αλέθω στο multi , αλλά πατάω τα κυδώνια με την κουτάλα του πουρέ, ή με ένα πιρούνι.

3)Στις άλλες μαρμελάδες κανονίζω τη ζάχαρη με τον όγκο του πολτό. Επειδή το κυδώνι είναι στυφό φρούτο θέλει λίγη παραπάνω. Από περιέργεια  μέτρησα κι αυτή τη φορά τα υλικά μου με μια φλιτζάνα του τσαγιού.

Ο  πολτός ήταν 4 φλιτζάνες  και τα 750 γραμμάρια της ζάχαρης ήταν περίπου 3,5. Άρα λίγο παραπάνω από τις 3 που βάζω συνήθως για αντίστοιχη ποσότητα πολτού άλλων φρούτων.

4)Έχω σχεδόν πάντα στο σπίτι υγρή βανίλια τα τελευταία χρόνια.  Μου φαίνεται πιο αρωματική από την σκόνη βανίλιας. Εδώ έβαλα 10 σταγόνες. Η βανίλια ταιριάζει ιδιαίτερα με το κυδώνι. Αυτή τη φορά  έβαλα και ένα ξύλο κανέλας , μήπως και σκουρύνω λίγο το χρώμα .

5)Με τις φλούδες (αν είναι από αράντιστα ή βιολογικά κυδώνια),και τα υπόλοιπα των κουκουτσιών και του εσωτερικού τους  μπορούμε να φτιάξουμε πελτέ κυδωνιού.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο