Αλμυρά

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες (λιαστές)

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες (λιαστές)
Ένα απλό μεζεδάκι σήμερα. Ένα μεζεδάκι που θεωρείται χειμωνιάτικο. Συνοδεύανε τις χειμωνιάτικες ελαφρές σούπες όπως τον ξινόχοντρο σούπα ή το μαγκίρι.  Οι λιαστές ντομάτες βλέπετε δεν ήταν γκουρμεδιάρικο συμπλήρωμα που χρωμάτιζε τα πιάτα, αλλά ένα από τα πολλά λαχανικά που αποξήραναν οι παλιότεροι για να τα έχουν σε εποχές που δεν μπορούσαν να τα παράγουν. Η αποξήρανση , παλιός τρόπος συντήρησης των καλοκαιρινών λαχανικών που περίσσευαν, γίνεται πια μόνο από επιλογή και σε ποσότητες …γαρνιρισμάτων ή  δοκιμής.
Κόκκινες τηγανητές ντομάτες (λιαστές)

Τα τελευταία χρόνια που οι λιαστές ντομάτες έγιναν «της μόδας» , ξαναρχίσανε οι νοικοκυρές να φτιάχνουν και στα σπίτια τους. Όμως τα υπόλοιπα λαχανικά ελάχιστοι τα αποξηραίνουν πια …Την προηγούμενη εβδομάδα , πριν πιάσουν οι βροχές, είδα με μεγάλη μου έκπληξη, σε μια αυλή στη γειτονιά μου φασολάκια δροσερά απλωμένα να λιάζονται. Εικόνα που είχα να τη δω από τα παιδικά μου χρόνια!

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες (λιαστές)

Αφού σκέφτηκα να πάω σπίτι να πάρω τη φωτογραφική μηχανή να τις αποθανατίσω, αλλά δεν είχα χρόνο (ως συνήθως…). Οι παστοφασούλες όπως τις λέγανε έχουν εκλείψει πια από το διαιτολόγιό μας. Κι όμως ήταν τόσο νόστιμες!Τέλος πάντων. Το απλό μεζεδάκι που λέγαμε γιατί έχω να γράψω και το «ευχαριστώ» για το βραβείο που μου χάρισε η Έλενα από το “Ό,τι μας αρέσει”. Πολύ το καθυστέρησα…

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες (λιαστές)

Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ πολύ την Έλενα που μου έκανε την τιμή να μου το χαρίσει. Εφτά πράγματα τώρα για μένα, ποια να πω… Αμηχανία…
Ας γράψω εφτά έννοιες  θετικές και αρνητικές  που δηλώνουν  κάποια από τα χαρακτηριστικά που με κάνουν να εκτιμώ ένα άνθρωπο ή που με κάνουν να τον απορρίπτω. Κι ας πω ότι προσπαθώ να καλλιεργώ στον εαυτό μου τα θετικά και να μη του επιτρέπω τα αρνητικά…
Αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, μαχητικότητα,
και…
δουλοπρέπεια, αθέμιτοι τρόποι γενικώς , μιζέρια (όχι βέβαια με την έννοια της φτώχειας…)
Τελικά θα ήθελα να γράψω κι άλλες λέξεις. Και από τις μεν και από τις δε…
Και τώρα πώς να διαλέξω 15 blogs;  Το μόνιμο δίλημμα που έχω σε όλα τα μπλοκοπαίχνιδα!
Ας το δώσω λοιπόν σε όλους όσους σχολιάσουν αυτήν την ανάρτηση και ας πάμε στη συνταγή

Παρατηρήσεις

1)Αν  θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη στο κουρκούτι. Ως γνωστόν, οι ντομάτες με τη ρίγανη συνδυάζονται τέλεια.

2) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιαστές ντομάτες που δεν έχουν διατηρηθεί σε λάδι . Τότε όμως τις μουσκεύουμε αρκετές ώρες πριν. Χρησιμοποιούμε το νερό που τις μουσκέψαμε για να φτιάξουμε το κουρκούτι και δεν βάζουμε αλάτι αφού οι ντομάτες είναι αλατισμένες και αφήνουν το δικό τους στο νερό.

3)Συνηθίζω και βάζω λίγες σκελίδες σκόρδο στις λιαστές ντομάτες που διατηρώ στο λάδι. Αν οι δικές σας δεν έχουν, καλό είναι να βάλετε μια σκελίδα στο χυλό. Ακόμη κι αν δεν την ψιλοκόψετε, θα δώσει το άρωμά της που ταιριάζει επίσης πολύ με τις ντομάτες .

4)Αν θέλουμε να φτιάξουμε λιγότερες, προσαρμόζουμε την ποσότητα του χυλού, αν και με τον περίσσιο μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατες αλμυρές τηγανίτες που θα πασπαλίσουμε με λίγο τυρί (ή θα το προσθέσουμε στον ατηγάνιστο χυλό και θα τις φτιάξουμε).

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο