Αν και ο Αύγουστος έχει τη φήμη του πιο παραγωγικού μήνα του χρόνου όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα (ποιος δεν ξέρει το Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο),μάλλον και σ’ αυτή τη περίπτωση άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη!
Ο Σεπτέμβρης είναι γεμάτος γλυκά, ώριμα, νόστιμα φρούτα και καρπούς. Σταφύλια ,σύκα, δαμάσκηνα, φραγκόσυκα,καρύδια κι αμύγδαλα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί …
Από σύκα φέτος είχαμε υπερπαραγωγή! Νωπά, μαρμελάδα, ξερά, τα απολαύσαμε με κάμποσους τρόπους. Η σημερινή μου πρόταση είναι μια τάρτα με φρέσκα σύκα στα πλαίσια των fusion επιρροών στην κουζίνα μου, με τη χρήση όμως ντόπιων υλικών.
Σύκα κρητικά, γιαούρτι ντόπιο παραδοσιακό, και ιδέα γαλλική.
Την tarte Τatin την αυθεντική, μας την είχε δώσει η Τίνα Σ. στο hungry, πάλαι ποτέ. Mας είχε γράψει με τον μοναδικό της τρόπο και την συνταγή και την ιστορία της συνταγής. Τώρα μπορείτε να βρείτε εδώ πώς από ένα λάθος προέκυψε αυτή η θαυμάσια τάρτα.
Ψάχνοντας για μια τάρτα με σύκα, είδα ότι η ταρτ τατέν γίνεται και με σύκα.
Δεν θα δώσω συνταγή για τη ζύμη γιατί η συνταγή της Τίνας είναι άριστη. Εξάλλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας, ή απλώς ένα φύλλο σφολιάτας.
Για τη «γέμιση» όμως θα σας πω τι έκανα γιατί μας άρεσε πολύ. Τόσο, που θα την επιχειρήσω και με ξερά σύκα το χειμώνα ή με μαρμελάδα σύκου.
Υλικά:
1 δόση ζύμης για τάρτα
15-20 μέτρια σύκα (ανάλογα το μέγεθος, τόσα όσα να καλύψουμε ένα ταψάκι περίπου 26 νούμερο)
5-6 κουταλιές ζάχαρη
3 μεγάλες κουταλιές βούτυρο γάλακτος πολύ καλής ποιότητας
Πλήρες γιαούρτι για το σερβίρισμα.
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα δύο.
Σε σκεύος που να μπαίνει και σε φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Όταν λιώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε τις 4 κουταλιές από τη ζάχαρη και φροντίζουμε να απλωθεί παντού.
Τοποθετούμε τα σύκα με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω μέσα στο ταψάκι. Μπορεί να χρειαστεί όση ώρα τα στρώνουμε να τραβήξουμε το σκεύος από το μάτι γιατί καραμελώνει η ζάχαρη πολύ γρήγορα. Τα ξαναβάζουμε στο μάτι να πάρουν μια βράση και τα απομακρύνουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη τα σύκα . Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση το ταψάκι μας και καλύπτουμε τα σύκα γυρίζοντας τις άκρες ώστε να εγκλωβιστούν όσο γίνεται στη ζύμη.
Ψήνουμε την τάρτα περίπου 45 λεπτά, ώστε να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνειά της.
Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστή , σκέτη , με παγωτό ή με πλήρες γιαούρτι (το συστήνει η Τίνα για την Τatin με μήλο και πηγαίνει πολύ και με τούτη).
Παρατηρήσεις:
1) Αν θέλετε χρησιμοποιείστε την ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο για να «ελαφρύνετε» την συνταγή.Απλώς προσθέστε 2 κουταλιές ζάχαρη. Το βούτυρο όμως είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μου για τη γέμιση και μάλιστα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να μυρίζει όμορφα.
2) Χρησιμοποίησα πυρέξ στρογγυλό με διάμετρο 26 cm και η ζύμη ήταν υπεραρκετή.
3) Το γιαούρτι ήταν πλήρες, παραδοσιακό πρόβειο, και έδενε υπέροχα με τη γλυκιά γεύση της τάρτας. Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και με παγωτό ή άγλυκη κρέμα γάλακτος.Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω με ανθόγαλα για να ολοκληρώσω την εκδοχή tarte Tatin αλά …κρητικά!
αχ!!!! τι μας κανεις!!!!! 🙂
Φαίνεται ε-ξαι-ρε-τι-κή!!!!
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Τα σύκα που έχω στο ψυγείο, μάλλον δεν με φτάνουν για να την φτιάξω! Οπότε πρέπει να βγω βόλτα στις γύρω γειτονιές μπας και κάνω βραδινό τρύγο!!
Τι όμορφη τάρτα Βαγγελιώ μου. Και πάμε να ψάξουμε στο υλικό για τα "παλιά" μας! Καλό Σαββατόβραδο εύχομαι.
Καλησπέρα και καλή Σχολική Χρονιά!!!
Μόλις βρεθώ ξανά παρέα με τα σύκα η πρώτη δοκιμή θα είναι η τάρτα που προτείνεις!!
Πολλά φιλιά!!
Αγαπώ το γλυκό σας σύκα, και αυτό είναι εξαιρετικό.
Σίγουρα δεν αφήνουν ακόμη ένα ψίχουλο.
Μια αγκαλιά, σας δούμε σύντομα.
Προσοχή τα συκαλάκια έχουν πολλή ζάχαρη!!!
Μήν πάθουμε κανένα κακό.
Αυτή την τάρτα τη λατρεύω…Όπως και τα σύκα!
Καλή αρχή Vita.
Λατρεύω τα σύκα!!! Η τάρτα φαίνεται πεντανόστιμη, απλή και το γιαουρτάκι δίπλα κάνει υπέροχο συνοδευτικό!
Φιλάκια πολλά, καλό φθινόπωρο!
Πολύ καλή πρόταση και οι παραλλαγές που προτείνεις επίσης!
Πω πω! τι μου έκανες νυχτιάτικα. Τρέχουν τα σάλια μου και δεν υπάρχει λύση τέτοια ώρα.
Νιώθω σαν …έγγυος!!!
@
εύγε !
χαίρομαι, κάθε φορά που περνώ απ' εδώ !
Un dolce invitantissimo..complimenti!!:-))
Ciao un bacio
Μοιάζει πολύ νόστιμη. Ειδικά γιά μένα που λατρεύω τα σύκα και δεν τα έχω συναντήσει εδώ και μερικά χρόνια. Ομως κρατάω την συνταγή γιά όταν κατέβω στην Κρήτη. Τότε θα βρίσκω……
Τέλεια!!!!!!!!!!!! κι να είχα ένα κομματάκιιιιι
Ειρήνη σκέψου ότι την ξανάφτιαξα πάλι!
Έλενα όσοι δοκίμασαν ενέκριναν 🙂
Πηνελόπη είναι στ' αλήθεια καλή. Να τη φτιάξεις.
Κι εγώ απολαμβάνω τις βουτιές στο παρελθόν αν και δεν τα έχει όλα τα κείμενα 🙂
Ξανθή σ' ευχαριστώ. Περιμένω τη γνώμη σου.
Ανναμαρία κι εγώ λατρεύω τα σύκα. Ευχαριστώ!
Ανώνυμε καλώς όρισες.Τα κακά από τη ζάχαρη περνούν εύκολα.Από τα άλλα πώς γλυτώνουμε;
Ζαμπία ευχαριστώ. Κι εγώ αγαπώ τα σύκα πολύ όπως και όλα τα φρούτα και τα γλυκά άλλωστε 🙂
Εύα πραγματικά το γιαουρτάκι ήταν ιδανικό!
Κική ευχαριστώ!Για πολλά…
Mortal καλώς όρισες.Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο
quartier libre να περνάς τότε, να περνάς 🙂
honey82, grazie per il vostro belle parole 🙂
Ginger μου το κακό είναι ότι είναι εποχικό φρούτο και δεν το βρίσκουμε όποτε θέλουμε. Θα την επιχειρήσω πάντως και με μουσκεμένα ξερά το χειμώνα
Αστέρι 2 φορές την έφτιαξα από προχθές και έφυγε.. Την επόμενη φορά 🙂
Ευχαριστώ γεια την ωραία συνταγή
θα την φτιάξω εχω πολλά σύκα και
μεγάλα μαύρα μονο δεν εχω την συνταγή για την τάρτα μπορείτε να μου τη στείλετε
Ευχαριστώ
Ευχαριστώ για την επισήμανση. Aνανεώθηκαν τα links!