Vegan/vegetarian

Τάρτα με φρέσκα σύκα

Τάρτα με φρέσκα σύκα
Αν και ο Αύγουστος έχει τη φήμη του πιο παραγωγικού μήνα του χρόνου όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα (ποιος δεν ξέρει το Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο),μάλλον και σ’ αυτή τη περίπτωση άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη!

Ο Σεπτέμβρης είναι γεμάτος γλυκά, ώριμα, νόστιμα φρούτα και καρπούς. Σταφύλια ,σύκα, δαμάσκηνα, φραγκόσυκα,καρύδια κι αμύγδαλα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί …

Τάρτα με φρέσκα σύκα
Από σύκα φέτος είχαμε υπερπαραγωγή! Νωπά, μαρμελάδα, ξερά, τα απολαύσαμε με κάμποσους τρόπους. Η σημερινή μου πρόταση είναι μια τάρτα με φρέσκα σύκα στα πλαίσια των fusion επιρροών στην κουζίνα μου, με τη χρήση όμως ντόπιων υλικών.

Σύκα κρητικά, γιαούρτι ντόπιο παραδοσιακό, και ιδέα γαλλική.

Τάρτα με φρέσκα σύκα

Την tarte Τatin την αυθεντική, μας την είχε δώσει η Τίνα Σ. στο hungry, πάλαι ποτέ. Mας είχε γράψει με τον μοναδικό της τρόπο και την συνταγή και την ιστορία της συνταγής. Τώρα μπορείτε να βρείτε εδώ πώς από ένα λάθος προέκυψε αυτή η θαυμάσια τάρτα.

Ψάχνοντας για μια τάρτα με σύκα, είδα ότι η ταρτ τατέν γίνεται και με σύκα.
Δεν θα δώσω συνταγή για τη ζύμη γιατί η συνταγή της Τίνας είναι άριστη. Εξάλλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας, ή απλώς ένα φύλλο σφολιάτας.
Για τη «γέμιση» όμως θα σας πω τι έκανα γιατί μας άρεσε πολύ. Τόσο, που θα την επιχειρήσω και με ξερά σύκα το χειμώνα ή με μαρμελάδα σύκου.

Υλικά:

15-20 μέτρια σύκα (ανάλογα το μέγεθος, τόσα όσα να καλύψουμε ένα ταψάκι περίπου 26 νούμερο)
5-6 κουταλιές ζάχαρη
3 μεγάλες κουταλιές βούτυρο γάλακτος πολύ καλής ποιότητας
Πλήρες γιαούρτι για το σερβίρισμα.

Επί το έργον:

Τάρτα με φρέσκα σύκα
Φτιάχνουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα δύο.
Τάρτα με φρέσκα σύκα
Σε σκεύος που να μπαίνει και σε φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Όταν λιώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε  τις 4 κουταλιές από τη ζάχαρη και φροντίζουμε να απλωθεί παντού.
Τάρτα με φρέσκα σύκα
Τοποθετούμε τα σύκα με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω μέσα στο ταψάκι. Μπορεί να χρειαστεί όση ώρα τα στρώνουμε να τραβήξουμε το σκεύος από το μάτι γιατί καραμελώνει η ζάχαρη πολύ γρήγορα. Τα ξαναβάζουμε στο μάτι να πάρουν μια βράση και τα απομακρύνουμε.
Τάρτα με φρέσκα σύκα
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη τα σύκα . Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση το ταψάκι μας και καλύπτουμε τα σύκα γυρίζοντας τις άκρες ώστε να εγκλωβιστούν όσο γίνεται στη ζύμη.
Τάρτα με φρέσκα σύκα
Ψήνουμε την τάρτα περίπου 45 λεπτά, ώστε να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνειά της.
Τάρτα με φρέσκα σύκα
Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστή , σκέτη , με παγωτό ή με πλήρες γιαούρτι (το συστήνει η Τίνα για την Τatin με μήλο και πηγαίνει πολύ και με τούτη).
Παρατηρήσεις:
1)   Αν θέλετε χρησιμοποιείστε την ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο για να «ελαφρύνετε» την συνταγή.Απλώς προσθέστε 2 κουταλιές ζάχαρη. Το βούτυρο όμως είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μου για τη γέμιση και μάλιστα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να μυρίζει όμορφα.
2) Χρησιμοποίησα πυρέξ στρογγυλό με διάμετρο 26 cm και η  ζύμη ήταν υπεραρκετή.
Τάρτα με φρέσκα σύκα
3) Το γιαούρτι ήταν πλήρες, παραδοσιακό πρόβειο, και έδενε υπέροχα με τη γλυκιά γεύση της τάρτας. Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και με παγωτό ή άγλυκη κρέμα γάλακτος.Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω με ανθόγαλα για να ολοκληρώσω την εκδοχή tarte Tatin αλά …κρητικά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο