Vegan/vegetarian

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια (VIDEO)

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια (VIDEO)

Απλή και δημοφιλής όσο καμία παντζαροσαλάτα!

Του Αφέντη Χριστού σήμερα! Έτσι συνηθίζουμε να λέμε στην Κρήτη την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Έτσι εδώ γιορτάζουν εκτός από τους Σωτήρηδες και τις Σωτηρίες και πολλοί από τους Χρήστους. Χρόνια τους Πολλά!

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια (VIDEO)

Πανηγύρια του Μεσοκαλόκαιρου και γλέντια σε πολλά χωριά της περιοχής μας. Όχι βέβαια με την αίγλη του παλιού καιρού οπότε ο κόσμος δεν είχε πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και  απολάμβανε το γλέντι με την ψυχή του.

Ούτε όμως και με την όρεξη των προηγούμενων χρόνων. Όταν σχεδόν πια όλα τα σπίτια έχουν κι από ένα άνεργο κι όταν η μείωση των εισοδημάτων είναι …οριζόντια όπως λένε,  δεν έχει ο κόσμος διάθεση να τρέχει στα  πανηγύρια…

Όσο μπορούμε τα έθιμα τα τηρήσαμε και φέτος. Αρτοπλασία για το καλό, και ψαροφαγία. Και ψαρόσουπα είχαμε, και ψάρι στο φούρνο πλακί, και ψάρι τηγανητό, και μουσαφίρηδες (που δεν νηστεύουνε)  να φιλέψουμε…

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια (VIDEO)

Κι επειδή για συνοδεία στα τηγανητά ψάρια διαλέξαμε τα παντζάρια, αλλά η προετοιμασία των υπολοίπων ήθελε το χρόνο της, η σημερινή εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι η απλούστερη που υπάρχει!

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)      Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε  λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…).

2)     Βράζω τα παντζάρια με τα φλούδια  μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως αυτό το κάνω στη χύτρα ταχύτητας).Τα ξεφλουδίζω τα κόβω σε φετάκια , τα αλατίζω, τα ραντίζω με ξύδι και τα διατηρώ για πολλές μέρες στο ψυγείο. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσω παντζάρια που τα έχει ήδη «πιάσει» το ξύδι, προσέχω την ποσότητα που θα βάλω στο γιαούρτι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο