Vegan/vegetarian

Κολοκυθοκεφτέδες (VIDEO)

Κολοκυθοκεφτέδες (VIDEO)
ή πιο σωστά …λαχανικοκεφτέδες

Οι ψευτοκεφτέδες είναι χαρακτηριστικό πολλών περιοχών της Ελλάδας,κυρίως νησιών. Μάλιστα υπάρχει και μια σχετική… εξειδίκευση θα λέγαμε. Δηλαδή οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης είναι οι πιο διάσημοι από τους υπόλοιπους ντοματοκεφτέδες , τα πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες) της Ρόδου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου είναι ονομαστά κλπ.

Κολοκυθοκεφτέδες (VIDEO)
Μάλλον τα εδέσματα αυτά εμπίπτουν πάλι στην κατηγορία «ανάγκη τέχνας κατεργάζεται». Αφθονία λαχανικών και οσπρίων αυτή την εποχή, παιδιά που δεν τρώνε τα λαχανικά (διαχρονικά) , και επινοητικότητα της ελληνίδας μαγείρισσας να εξασφαλίσει την ποικιλία στο τραπέζι της με τα υλικά που είχε στη διάθεσή της , συνήθως από τον κήπο της. Στην Κρήτη απ’ όλους τους ψευτοκεφτέδες πιο συνηθισμένοι είναι οι κολοκυθοκεφτέδες, οι πατατοκεφτέδες και οι φαβοκεφτέδες.
Κολοκυθοκεφτέδες (VIDEO)
Συνταγές ως συνήθως αμέτρητες. Κάθε σπίτι και η δική του. Ετούτη εδώ είναι η συνταγή της θείας μου και τολμώ να πω ότι είναι από τις πιο επιτυχημένες παρόλο που δεν έχει τυρί όπως οι περισσότερες του είδους.  Είναι όμως πεντανόστιμοι γιατί είναι εμπλουτισμένοι με άφθονα λαχανικά! Η ποικιλία των λαχανικών τους δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά και η μαγιά τους αφρατεύει.Επίσης το παξιμάδι (ή η φρυγανιά) απορροφά τα υγρά χωρίς να λασπώνει το εσωτερικό τους όπως συμβαίνει πολλές φορές με το αλεύρι.

Παρατηρήσεις

1)Επειδή το κολοκύθι πρέπει να στραγγίξει εντελώς για να μη σκορπάνε οι κολοκυθοκεφτέδες, αν είναι να τους φτιάξουμε βράδυ το τρίβουμε από το πρωί,το αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι το απόγευμα, ενώ αν είναι να τους φτιάξουμε μεσημέρι το τρίβουμε καλύτερα αποβραδίς .Τα μεγάλα κολοκύθια περιέχουν πολλά υγρά και χρειάζονται κάμποση ώρα για να στραγγίξουν.

2)Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό αν θέλουμε νηστίσιμους τους κολοκυθοκεφτέδες μας.

3)Οι ποσότητες των λαχανικών επιδέχονται ελαφρές αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να είναι λιγότερη η μελιτζάνα και περισσότερη η πατάτα. Ή λιγότερο το κολοκύθι και περισσότερα τα υπόλοιπα.

4)Διατηρούνται  θαυμάσια στην κατάψυξη. Τους βάζουμε σε ένα δισκάκι  στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αλευρωμένους και τους βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν καταψυχθούν τους ξεκολλάμε από το δίσκο και τους βάζουμε σε ένα μπολ.Τους ξαναφυλάμε στην κατάψυξη.  Έτσι έχουμε έτοιμο καλοκαιρινό μεζεδάκι για ουζάκι όποτε το χρειαστούμε. Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν. Απλώς τους τηγανίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους νωπούς και πιθανόν να χρειαστεί να τους ξαναπεράσουμε από λίγο αλεύρι πριν το τηγάνισμα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο