Πράσινα λαδερά φασολάκια (και με μια παλαιινή προσθήκη)

 

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά είναι τα φρέσκα φασολάκια. Άφθονα σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές ποικιλίες, μαγειρεύονται με κρέας αλλά και χωρίς κρέας, σκέτα ή με την προσθήκη κολοκυθιών και πατάτας, και συνήθως με μπόλικη φρέσκια ντομάτα.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν και κόπο στο καθάρισμα και είναι από τα εύκολα πιάτα της καθημερινότητάς μας.

Οι παλιότερες θα θυμούνται ότι κάποτε ανοίγαμε ένα ένα τα φασολάκια για να δούμε μήπως στο εσωτερικό του είχε ανεπιθύμητους επισκέπτες. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να τα ελέγχει φορώντας τα γυαλιά της και να λέει: «Σκέτα τα θέλουμε, όχι με κρέας». Τώρα αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται. Με ποιο κόστος άραγε;

 

Αν και καταψύχω σχεδόν κάθε καλοκαίρι μερικά για να έχουμε αυτό το νόστιμο λαχανικό και το χειμώνα, η γεύση τους το καλοκαίρι είναι άλλη! Ίσως η ντομάτα και το κολοκυθάκι του καλοκαιριού κάνουν τη διαφορά.

Θα δώσω σήμερα τον τρόπο που τα φτιάχνω εγώ, κυρίως για τις νέες μαγείρισσες γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμιά έμπειρη στη μαγειρική ελληνίδα που να μην φτιάχνει με κάποιο τρόπο φρέσκα φασολάκια.

Θα δείτε όμως και μια προσθήκη του παλιού καιρού, τότε που θεωρούσαν αμαρτία να πετάξουν έστω και την πιο μικρή ποσότητα φαγητού και αξιοποιούσαν κάθε υπόλειμμα!
 

Υλικά:

1 κιλό φασολάκια φρέσκα
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
5-6 κολοκυθάκια μέτρια
2 πατάτες μέτριες
2-3 ντομάτες (να δώσουν περίπου 400 ml πολτό όταν τις αλέσουμε)
Αλάτι

Επί το έργον:

 

Καθαρίζουμε τα φασολάκια με ένα μαχαιράκι αν είναι από τις ποικιλίες που θέλουν καθάρισμα  ώστε να μην έχουν ίνες (εμείς εδώ έχουμε μερικές που απλώς κόβουμε τις άκρες τους) και τα πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

 

Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει το λάδι (δεν το τσιγαρίζουμε πολύ να μη βαρύνει το φαγητό μας)ρίχνουμε τα φασολάκια και μισή κούπα νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα χαράζουμε στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθός τους και τα προσθέτουμε. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις στρώνουμε στην κορυφή της κατσαρόλας. Πλένουμε τις ντομάτες και τις αλέθουμε στο multi ή στον τρίφτη ή τις ψιλοκόβουμε στο χέρι (ανάλογα τις παραξενιές, μερικοί θέλουν λεπτή ή χοντροκομμένη την ντομάτα στα λαδερά).Αλατίζουμε το φαγητό στην κατσαρόλα και το περιχύνουμε με την αλεσμένη ντομάτα.Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να φαίνεται στην κατσαρόλα μας αλλά να μη σκεπάζει τα λαχανικά μας.

Μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να βράζει μεν το φαγητό, αλλά να μη πιάσει. Δεν το ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κινούμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Έτσι μένουν ολόκληρα τα λαχανικά μας.

 
 

Όταν όλα τα λαχανικά έχουν γίνει και έχει απορροφήσει το νεράκι του το φαγητό μας, σβήνουμε  το μάτι, αφήνουμε καμιά δεκαριά λεπτά να ησυχάσει και σερβίρουμε.

Η ιδανική συνοδεία αυτού του φαγητού είναι βέβαια η φέτα.

Το περίσσευμα τώρα:

Φασολάκια με αυγά

 

Υλικά:

Περίσσευμα από φασολάκια
1-2 αυγά για κάθε πιάτο περισσεύματος
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι

Επί το έργον:

 

Ζεσταίνουμε τα φασολάκια που περίσσεψαν σε ρηχή κατσαρόλα. Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλάτι και όταν πάρουν βράση τα φασολάκια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε να πήξουν ελαφρά και ανακατεύουμε απαλά να ψηθούν απ’ όλες τις μεριές αλλά χωρίς να διαλυθούν εντελώς. Να βρίσκουμε δηλαδή κομματάκια στο πιάτο.

Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 
 

 

Παρατηρήσεις:

1)Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
2)Δεν καθαρίζω από την αρχή όλα τα λαχανικά του φαγητού. Πρέπει να μεσολαβήσει λίγος χρόνος για  την προσθήκη καθενός τους στην κατσαρόλα και τον αξιοποιώ στο καθάρισμά τους.
3)Το φαγητό γίνεται πολύ ωραίο και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά την προσθήκη της ντομάτας και αφού προσθέσω λίγο νεράκι, κλείνω τη χύτρα 5 λεπτά λιγότερα από όσα λένε οι οδηγίες της. Πάντα το κάνω αυτό όταν μαγειρεύω λαδερά φαγητά στη χύτρα, ώστε να έχει το περιθώριο το φαγητό μου να βράσει και με ανοικτή τη χύτρα και να μελώσει απορροφώντας τα υγρά του.
4) Η προσθήκη των αυγών στα φασολάκια είναι πολύ παλιάς προέλευσης. Γίνεται έτσι ένα πλήρες πιάτο που αρέσει πολύ και στα παιδιά. Πολλοί τα θέλουν και ολόκληρα (αχτύπητα) . Αυγά μάτια λοιπόν μέσα στα φασολάκια, σφικτά ή μελάτα αν μας αρέσουν οι βούτες…Περισσότερα γι αυτήν σε άλλη ανάρτηση! 
 
 

Print Friendly, PDF & Email