Το ευκολότερο καλοκαιρινό φαγητό: χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα (video)!

Ιδανικό για τις μεγάλες ζέστες!
 

Τι κάνει κανείς μετά από ένα τριήμερο, με γάμους , βαφτίσια, πανηγύρια, αγιομαρινιάτικα καπρικά, ψητά και βραστά κρέατα και μακαρονάδες με μπόλικο αθότυρο

;

 

Εφαρμόζει μια στοιχειώδη λιτότητα στο φαγητό του, που ούτως ή άλλως ενδείκνυται με τις θερμοκρασίες  των ημερών!

 

Η απλή χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα είναι ένα συνηθισμένο κύριο πιάτο -αν και το λέμε σαλάτα-  απόλυτα καλοκαιρινό,  όταν η μαγείρισσα έχει πολλές δουλειές, όταν έχουν προηγηθεί διατροφικές υπερβολές ή όταν απλώς βαριέται να μαγειρέψει. Στη θάλασσα π.χ, βράζει τις πατάτες  και τα αυγά και μετά  το μπάνιο, φτιάχνει σε χρόνο ρεκόρ πολύχρωμα καλοκαιρινά πιάτα ελαφρά, υγιεινά και νόστιμα.Η εύκολη λύση της παλιάς νοικοκυράς αν είχε «ξωτάρικες» καλοκαιρινές δουλειές.

 

Τότε που ο κόσμος- ακόμη κι όταν δεν είχε δικές του – αγόραζε τις πατάτες με τα σακιά και όχι με τα κιλά, οι μικρές  πατάτες συνηθιζόταν να βράζονται ολόκληρες και να συνδυάζονται με τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά . Νόστιμο, πολύχρωμο και μυρωδάτο πιάτο από τα πιο υγιεινά και τα πιο απλά της κουζίνας μας!

Υλικά: (για κάθε άτομο)
2 μικρές πατάτες κατά προτίμηση  νέας εσοδείας και βιολογικές.
1 μέτρια ντομάτα
½ πιπεριά για σαλάτα
½ αγγουράκι
½ μέτριο  κρεμμύδι κατά προτίμηση νέας εσοδείας.
10 ελιές
1-2 φρέσκα αυγά
Αλάτι
Ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές
Ξύδι 1-2 κουταλιές
Προαιρετικά, κάπαρη , γλυστρίδα ή μαϊντανό, ρίγανη.
Επί το έργον:
 

Πλένουμε πολύ καλά (σχολαστικά θα έλεγα) τις πατάτες, και τις βάζουμε ακαθάριστες σε κατσαρόλα με νερό που να τις καλύπτει. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους.

 
 

Βράζουμε και τα αυγά ώστε να γίνουν σφιχτά. Όταν έλθει η ώρα του φαγητού (προσωπικά μου αρέσει να είναι ακόμη ζεστές και οι πατάτες και τα αυγά), βγάζουμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε σε κάθε πιάτο σε μεγάλους κύβους.

Αναλυτικά, και στο βίντεο:
 

 

Προσθέτουμε τη ντομάτα σε όγδοα, το αγγουράκι σε ροδέλες,  την πιπεριά σε λωρίδες, και το κρεμμύδι σε φετούλες ή σε ροδέλες.

 

Προσθέτουμε τις ελιές, τα αυγά κομμένα σε όγδοα, και ό,τι μας αρέσει από τα προαιρετικά υλικά. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το λάδι και το ξύδι.

Χωρίς γλυστρίδα!
 

Ανακατεύει ο καθένας τη δική του, μέχρι όποιο σημείο του αρέσει. Σε άλλους αρέσει το μερικό λιώσιμο της πατάτας με το αυγό, το λαδόξιδο και το ζουμί της ντομάτας ως ότου δώσουν μια κρεμώδη σάλτσα, και σε άλλους αρέσει να είναι ευδιάκριτα τα υλικά…

 
Χωρίς αυγό ….

 

Παρατηρήσεις:

1)Εννοείται ότι επιδέχεται παραλλαγές κατά βούληση! Προσθαφαιρέσεις υλικών και μυρωδικών. Η επιτυχία της έγκειται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Μη το επιχειρήσετε με χειμωνιάτικες ντομάτες , αγγουράκια κα πιπεριές. Καμία σχέση! Χρησιμοποιήσετε υπαίθριες ντομάτες, αγγουράκια Κνωσού ή έστω τύπου Κνωσού, δηλαδή μικρά και μυρωδάτα (βλέπετε η Κνωσός δεν είναι διάσημη μόνο για τις αρχαιότητές της).Βάλτε πιπεριές για σαλάτα λεπτές και τραγανές  και όχι τις τεράστιες των θερμοκηπίων που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά, και κρεμμύδια μεγάλα αλλά όχι ακόμη ξερά. Και φυσικά καλής ποιότητας ελαιόλαδο, φρουτώδες και εύγεστο, με χαμηλή οξύτητα!
 
Διαίτης, με ελάχιστες πατάτες!
2)Αν δεν θέλετε να βράσετε τις πατάτες με το φλούδι(για ευνόητους λόγους), καθαρίστε τις και βράστε τις ολόκληρες.
3)Το πιάτο μπορεί να έχει το ρόλο σαλάτας. Άλλωστε σαλάτα το λέμε… Επίσης «στέκει» άνετα σε δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αν ελαττώσουμε το λάδι και βάλουμε μία μόνο μικρή πατατούλα στο πιάτο μας!Ιδανικό και για νηστεία αν παραλείψουμε το αυγό.

Print Friendly