Vegan/vegetarian

Κολοκυθόπιτα – κέικ (με πράσινο κολοκύθι και ελαιόλαδο)

Κολοκυθόπιτα – κέικ  (με πράσινο κολοκύθι και ελαιόλαδο)

 

Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης θέλω να δείτε τη σημερινή. Εξάλλου  υποσχέθηκα στην τελευταία παρατήρηση του προηγούμενου post, ότι έπεται συνταγή για τηντην αξιοποίηση της ψίχας των κολοκυθιών που αδειάστηκαν. Όχι ότι το κέικ δεν γίνεται και με ολόκληρα κολοκύθια. Γίνεται και παραγίνεται! Αλλά όταν τα κολοκυθάκια έχουν αισίως 2 ευρώ το κιλό, ήτοι περίπου 680 δραχμές ( πού τις ξαναθυμήθηκα και γιατί άραγε;) και άδειασα δέκα μεγάλα (2 κιλά ήταν) , είναι κρίμα κι άδικο να πεταχτεί τόση ψίχα.

Κολοκυθόπιτα – κέικ  (με πράσινο κολοκύθι και ελαιόλαδο)

Μια γλυκιά κολοκυθόπιτα –κέικ έγιναν λοιπόν τα γεμίδια των κολοκυθιών(γεμίδια: η κρητική λέξη για το εσωτερικό κολοκυθιών  κ.λ.π. που χρησιμοποιούνται για γεμιστά) . Τα κέικς με κολοκύθια και με καρότα είναι πιο υγρά από τα υπόλοιπα, σαν να έχουν σιροπιαστεί ελαφρά. Το ελαιόλαδο τα κάνει υγιεινά και οι σταφίδες με τους ξηρούς καρπούς τους προσθέτουν γεύση και αντιοξειδωτικά.

Κολοκυθόπιτα – κέικ  (με πράσινο κολοκύθι και ελαιόλαδο)

Μπορεί το πράσινο κολοκυθάκι να θεωρείται «ανατρεπτικό» υλικό για κέικ αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ νόστιμο και δεν θα καταλάβει κανείς την ύπαρξή του στο γλυκό μας.Τώρα, αν προτιμάτε αλμυρή εκδοχή, δείτε την ωραία πρόταση της Πηνελόπης, που πολύ εύστοχα την ονομάζει “κολοκυθόπιτα της αξιοποίησης

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να βάλουμε μία κούπα μαύρη ζάχαρη και μία κοινή ζάχαρη.

2)Αντί ποτό μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού.

3)Μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση αν έχουμε αδειάσει λιγότερα κολοκύθια. Αν τα αυγά μας είναι μεγάλα θα βάλουμε 2 , αλλιώς τρία. Τότε θα βάλουμε την πίτα σε φόρμα κανονικού μεγέθους (26-28 νούμερο) για κέικ, και θα ελαττώσουμε λίγο το χρόνο ψησίματος.

4)Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια ή λίγα απ’ όλα!

5) Φωτογραφίες από κομμένη πίτα δεν υπάρχουν, γιατί κόπηκε εκτός σπιτιού και είχα ξεχάσει τη φωτογραφική μηχανή!

6)Φίλη που έφτιαξε το κέικ με κίτρινη κολοκύθα με ενημέρωσε ότι έγινε εξαιρετικό!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο