Αλμυρά

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

 

Τα υπαίθρια λαχανικά είναι άφθονα επιτέλους. Επιτέλους έχουν γεύση τα κολοκύθια, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, οι μπάμιες και τα φασολάκια. Το «κάθε πράμα στον καιρό του» διασφαλίζει πιο υγιεινά τρόφιμα, με λιγότερα φυτοφάρμακα, πιο νόστιμα, και πιο οικονομικά. Η εποχικότητα των υλικών είναι βασική αρχή για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Τα κολοκύθια, αν και υποτιμημένα, είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού. Μπορούν να δώσουν δεκάδες διαφορετικά πιάτα ,από πολύ ελαφριά ως πικάντικα, και συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά και μυρωδικά παρόλο που η γνωστή φράση τα θέλει μόνο με τη ρίγανη! Βραστά, τηγανητά, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθομπούρεκο, κολοκυθόπιτες, με κρέας, με χοχλιούς, τουρλού, μουσακάς, σφουγγάτο, γεμιστά … Σε μισό λεπτό , χωρίς προσπάθεια, μου ήρθαν στο μυαλό έντεκα «κολοκυθένια» φαγάκια.Και είναι μόνο από τη γκάμα των παραδοσιακών…

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Το πρώτο κολοκυθο-φαγητό που έφτιαξα φέτος (τα βραστά τα θεωρώ σαλάτα…) είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια με (ή χωρίς) σάλτσα αυγολέμονο. Ο μοναδικός κόπος αυτού του φαγητού είναι το άδειασμα των κολοκυθιών. Αν όμως έχουμε το κατάλληλο εργαλείο και πάρουμε και το “κολάι” κι αυτό γίνεται πολύ γρήγορα…

Παρατηρήσεις

1) Τα κολοκυθάκια βγάζουν πολύ ζουμί και δεν χρειάζεται παραπάνω νερό. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να είναι λίγο να συμπληρώσουμε και ενδιάμεσα λίγο, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.

2) Αν ο ζωμός από το ταψί είναι πολύ λίγος και συμπληρώσουμε αρκετό νερό, μπορούμε για να νοστιμίσει να χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό.

3) Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε αυγολέμονο (είναι πολύ νόστιμα και σκέτα) θα βάλουμε λιγότερο νερό στο (μισή κούπα) και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε κι άλλο.

4) Δεν πετάμε την υπόλοιπη «ψίχα» των κολοκυθιών. Έπεται συνταγή

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο