Σισαμωτά κουλουράκια (λαδερά κουλουράκια)

 

Τα λαδερά κουλουράκια είναι από τα πιο αγαπημένα βουτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι νόστιμα, υγιεινά, διατηρούνται για εβδομάδες και συνοδεύουν το πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι αλλά και τις λεμονάδες τις πορτοκαλάδες, τις βυσσινάδες και όλους τους χυμούς φρούτων που μας δροσίζουν αυτή την εποχή.

Στην Κρήτη φτιάχνουμε μυρωδάτα τραγανά λαδοκουλουράκια τυλιγμένα με μπόλικο σουσάμι . Τα λέμε σισαμωτά κουλουράκια. Η συνταγή είναι απλή και με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Αρχικά τα λαδοκουλουράκια φτιαχνότανε για να αξιοποιηθεί και να μη πεταχτεί το ζυμάρι που κολλούσε στις ξύλινες σκάφες που ζύμωναν παλιότερα οι νοικοκυρές το ψωμί.

 Προσθέτανε ελαιόλαδο και κάποιο γλυκαντικό (ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι) , το ζυμάρι ξεκολούσε και έφτιαχναν μικρά βουτήματα που τα τυλίγανε στο σουσάμι και ήταν η χαρά των παιδιών ελλείψει άλλων γλυκισμάτων. Μάλιστα τα έβαζαν για να ψηθούν κοντά στην πόρτα του φούρνου γιατί και η θερμοκρασία έπρεπε να είναι χαμηλότερη από εκείνη που ψήνεται το ψωμί, και ο χρόνος ψησίματος είναι λιγότερος.

 

Αργότερα προστέθηκε ο χυμός πορτοκαλιού και τα μυρωδικά και έχουμε τα λαδερά κουλουράκια όπως τα ξέρουμε σήμερα. Συνταγές αμέτρητες , με -πάνω κάτω- τα ίδια υλικά. Εκεί που διαφέρουν είναι στην αναλογία των υλικών που όμως είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα και καθορίζει το πόσο τραγανά είναι.

Τα σημερινά είναι τραγανά σαν μπισκοτάκια. Δεν είναι αφράτα και είναι ιδανικά για βούτημα σε καφέ, σε γάλα σε τσάι ή άλλο βραστάρι, και επί πλέον διατηρούνται για εβδομάδες. Αν σας αρέσουν τα αφράτα , μη φτιάξετε αυτά, έχω άλλη πιο κατάλληλη συνταγή. Αυτή εδώ είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου.Τα υλικά ήταν μετρημένα σε κρασοπότηρα. Έχω 1-2 κρασοπότηρα παλαιού τύπου που τα χρησιμοποιώ σαν μεζούρες .

Σήμερα λοιπόν για να δώσω σωστά τη συνταγή μέτρησα την ποσότητα που χωράνε και είδα ότι αντιστοιχεί σε μισή δοσομετρική κούπα. Επίσης όπως κάνω σχεδόν πάντα στις παλιές συνταγές, έχω προσαρμόσει σε μικρότερες ποσότητες τα υλικά .

 

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνουμε τα σισαμωτά μας λαδερά κρητικά κουλουράκια:

Υλικά:

1 κούπα λάδι (εννοείται ελαιόλαδο)

 

1,5 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Επί το έργον:

 

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη , τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε για λίγο. Γίνεται ένα ρευστό, πηχτό μίγμα . Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό των εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ. Ανακατεύουμε μέχρι να νοιώθουμε ελάχιστη ζάχαρη στα δάκτυλά μας.Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε καμιά χουφτίτσα ακόμη ώστε να μη κολλάει η ζύμη. Να μη γίνει όμως και σκληρή.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Πλένουμε το σουσάμι και τι βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και το πασπαλίζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε να πάει παντού.

Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σαν μέτριο καρύδι και το πλάθουμε κορδονάκι. Το κυλάμε στο σουσάμι, και μετά απαλά στην επιφάνεια ζυμώματος ώστε να πιεστεί το σουσάμι και να κολλήσει. Αν θέλουμε το αφήνουμε μακρουλό –τριβιδάκι το λέμε εμείς- ή το γυρίζουμε σε κουλουράκι.

Η ζύμη αυτής της συνταγής πλάθεται εύκολα, δεν σπάει, και αν σας αρέσει να ασχολείστε με ζύμες, θα απολαύσετε το ζύμωμα των συγκεκριμένων κουλουριών.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι (ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος) και τα ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει καλά. Ακόμη και μετά από ένα μήνα είναι πολύ ωραία!
Γίνονται 80-100 κουλουράκια, ανάλογα με το μέγεθος, δηλαδή 3,5-4 ταψάκια της κουζίνας.

Παρατηρήσεις:

1) Αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της σόδας, βάζουμε 1 κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια μπέικιν. Το μπέικιν όμως μπαίνει στο αλεύρι. Όχι στο χυμό.

2) Μπορούμε αν δεν υπάρχουν φρέσκα πορτοκάλια να βάλουμε χυμό . Παλιότερα που δεν υπήρχαν οι χυμοί έβαζαν πορτοκαλάδα του μπουκαλιού όταν τα έφτιαχναν το καλοκαίρι . Αν ο χυμός έχει ζάχαρη, ελαττώνουμε λίγο την ποσότητα που γράφω στα υλικά.

3) Αν δεν έχετε ρακή χρησιμοποιείστε κάποιο άλλο οινοπνευματώδες (κονιάκ, βότκα, άσπρο ρούμι κλπ).

4) Μόλις βάλουμε το πρώτο ταψάκι στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το δεύτερο ώστε να μην καίει άδικα ο φούρνος. Τα επόμενα ταψάκια μπορεί να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ψηθούν γιατί ο φούρνος είναι καλοθερμασμένος , οπότε έχουμε το νου μας…

5) Αν δεν σας αρέσει να πλάθετε κουλουράκια, πολύ ωραία θα βρείτε από τους συνεταιρισμούς γυναικών, που κάνουν και διαδικτυακές αποστολές!

http://www.cretanwomencoop.gr/Default.aspx

update 18-6-2011
Κάτι έχει συμβεί με τα RSS μάλλον. Αν δεν μπορείτε να σχολιάσετε στείλτε μου σας παρακαλώ mail στο vita72010 papaki gmail teleia com

Print Friendly, PDF & Email