Vegan/vegetarian

«Μους» με γλυκιά μυζήθρα και σάλτσα φρούτων

«Μους» με γλυκιά μυζήθρα και σάλτσα φρούτων

 

Την αρχική ιδέα γι αυτό το γλυκό την πήρα πριν από πολλά χρόνια από την αγαπημένη μου Magica. Τότε, στο ιστορικό hungry, οι συνταγές της -και όχι μόνο- έγραψαν ιστορία.

Η εκδοχή της Τίνας ήταν ανθότυρος με κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγύ.Tην υιοθέτησα αμέσως σαν ιδέα αφού η μυζήθρα είναι από τα αγαπημένα μου τυριά παρόλο που τελικά της τα άλλαξα τα φώτα της αρχικής συνταγής.

«Μους» με γλυκιά μυζήθρα και σάλτσα φρούτων

Εγώ για λόγους ευνόητους άλλαξα την κρέμα γάλακτος που είχε η αρχική συνταγή με στραγγιστό γιαούρτι.  H κρέμα που προκύπτει είναι κατάλληλη και για γλυκά τύπου cheese cake αλλά και για ατομικό σερβίρισμα σε ποτήρια ή σε μπολάκια.

Η σάλτσα φρούτων μπορεί να είναι από φράουλες όπως η δική μου, από βερίκοκα, από δέσπολα (μούσμουλα) και από ό,τι άλλο φρούτο εποχής σας αρέσει.Φυσικά πιο εντυπωσιακή εμφάνιση έχουμε με τη φράουλα.

«Μους» με γλυκιά μυζήθρα και σάλτσα φρούτων

Μια σύγχρονη λοιπόν συνταγή με άρωμα Κρήτης λόγω της μυζήθρας μας! Η μους είναι η “ουσία” της συνταγής μου σήμερα. Το γαρνίρισμα είναι απλά μια από τις πάμπολλες δυνατές εκδοχές.

Παρατηρήσεις

1) Σε εκδοχή διαίτης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με γλυκαντικό σε αντίστοιχη (όχι σε ίδια) ποσότητα , να παραλείψουμε το μπισκότο , και να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι 2%

2) Σε εκδοχή «δεν με νοιάζουν οι θερμίδες» μπορούμε να ανακατέψουμε τη «μους» με γλυκό κουταλιού μαζί με το σιρόπι του. Ταιριάζει πολύ και είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμη με ψιλοκομμένο σύκο , ή εσπεριδοειδές (περγαμόντο ή πορτοκάλι ή νεράντζι), ή γλυκό βύσσινο.

3) Αν δεν μπορείτε να βρείτε μυζήθρα χρησιμοποιείστε τυποποιημένο ανθότυρο, ή άλλο μαλακό ανάλατο τυρί. Αν είναι πολύ υγρό, παραλείψτε το γάλα.

4) Η μους είναι αρκετά σταθερή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρέμα σε εύκολες και light τουρτίτσες.

5) Μπορούμε αν βιαζόμαστε, αντί σάλτσα φρούτων να αραιώσουμε κάποια αγαπημένη μας μαρμελάδα με λίγο λικέρ ή κονιάκ (αν δεν καταναλωθεί από μικρά παιδιά. Στη βρασμένη σάλτσα δεν υπάρχει φόβος γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται με το βρασμό).

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο