Vegan/vegetarian

Στάκα με αυγά

Στάκα με αυγά

Η λέξη locavores ανακηρύχτηκε το 2007, λέξη της χρονιάς και μπήκε επίσημα στο Oxforde American Dictionary

Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ.Αποστολάκη στο «Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας»
Η λέξη μεταφράζεται ως «τοποφάγοι» δηλαδή άνθρωποι που καταναλώνουν κυρίως ή αποκλειστικά τα προϊόντα που παράγει η περιοχή τους. Η «τοποφαγία», αν είναι σωστή η έκφραση για την ιδιότητα που χαρακτηρίζει τους «τοποφάγους», αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Στάκα με αυγά

Αμέσως μετά ήρθε επίσης ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αλέξανδρου Γιώτη στο Γαστρονόμο της Καθημερινής (15-5-2011) –ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει αφιέρωμα στην ελληνική κουζίνα του θέρους- όπου περιγράφεται με τον πιο ωραίο τρόπο η σημασία της εποχικότητας στην διατροφή τόσο στην υγεία μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν έχετε το τεύχος ανατρέξτε στις σελίδες 44-47. Θα βρείτε και ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο ερώτημα «Τι είναι σύγχρονο στη διατροφή;» Ούτως ή άλλως υποθέτω ότι θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Στάκα με αυγά

Και τα δυο λοιπόν αυτά χαρακτηριστικά έχει η σημερινή μου λιχουδιά. Και ένα ακόμη: απλότητα !

Παρατηρήσεις

1) Η στάκα υπάρχει πια σε όλα τα καταστήματα που πουλούν κρητικά προϊόντα και διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο. Εκτός από τα αυγά, νοστιμίζει λαδερά, πίτες και πάνω από ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι ή ντάκο.Ακόμη κι αν η τσίπα είναι δυσεύρετη, στάκα μπορείτε να βρείτε.
2) Προτιμώ τον 1ο τρόπο γιατί η στάκα είναι πιο νόστιμη ζεστή κατά τη γνώμη μου.
3) Ο κρόκος πρέπει να είναι ρευστός. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός του κρόκου με στάκα και ζυμωτό ψωμί!

4) Στάκα λέγεται από πολλούς και η τσίπα. Ακόμη και σκέτη τσίπα να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα των αυγών η γεύση είναι εξαιρετική. Με τη ζεστασιά βγαίνει το στακοβούτυρο μέσα στο οποίο τηγανίζονται τα αυγά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο