Αλμυρά

Μακαρόνια σε ζωμό κρέατος (κρητική μακαρονάδα)

Μακαρόνια σε ζωμό κρέατος (κρητική μακαρονάδα)

Τα περίφημα σύζουμα μακαρόνια μας!

Το φαγητό που έχει συνδεθεί με τους γάμους στην Κρήτη είναι το πιλάφι, αυτό που τελευταία μετονομάστιηκε (από ποιούς;) σε  γαμοπίλαφο. Όμως πολύ συχνά το πρώτο πιάτο στο γαμήλιο τραπέζι δεν είναι πιλάφι αλλά μακαρόνια , μακαρούνια όπως τα λέγανε οι πιο παλιοί, βρασμένα σε ζωμό κρέατος με μπόλικο τυρί. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο «ακριβό» πιάτο γιατί το τυρί που απαιτεί για το σωστό του σερβίρισμα είναι και αρκετό και πολύ καλής ποιότητας.

Μακαρόνια σε ζωμό κρέατος (κρητική μακαρονάδα)

Τα μακαρόνια στο ζωμό του κρέατος τα συνηθίζουμε τελικά σε πολλές γιορταστικές εκδηλώσεις. Το κλασικό κρητικό μενού σε ονομαστικές γιορτές, σε αρραβωνιάσματα και λογοδόσματα ,σε οικογενειακές, φιλικές , επίσημες και ανεπίσημες μαζώξεις, έχει για πρώτο πιάτο κρητική μακαρονάδα ή κρητικό πιλάφι και για δεύτερο ψητό κρέας με πατάτες. Όμως αυτά τα εδέσματα είναι και συχνή επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι μας.

Μακαρόνια σε ζωμό κρέατος (κρητική μακαρονάδα)

Η κρητική μακαρονάδα δεν μοιάζει με την ιταλική. Δεν σουρώνεται και σε πολλούς -στους περισσότερους- αρέσει σερβιρισμένη με λίγο από το ζουμάκι στο οποίο έβρασε. Φυσικά το χαρακτηριστικό γευστικό αποτέλεσμα, το δίνει το τυρί. Το κρητικό κεφαλοτύρι, ο ξερός αθότυρος και το τυροζoύλι (ένα πολύ ιδιαίτερο τυράκι άγνωστο σε όσους δεν έχουν σχέση με το νησί αφού παρασκευάζεται κυρίως στα σπίτια για οικογενειακή χρήση) είναι τα τυριά που χρησιμοποιούμε για τις μακαρονάδες μας.

Όπως έχω ξαναπεί, στην Κρήτη βράζουμε πολύ συχνά το κρέας. Και για να είναι ο ζωμός καλός χρειάζεται το κομμάτι που θα βράσουμε να έχει και κοκαλάκια. Ακόμη λοιπόν κι αν βράσουμε ψαχνό μοσχάρι ή βοδινό ζητάμε από τον χασάπη να μας βάλει και κανένα κόκαλο αν θέλουμε να βγάλουμε καλό ζωμό. Το πιο νόστιμο ζουμί κατά τη γνώμη μου το παίρνουμε από το ζυγούρι. Είναι γνωστή η αγάπη των κρητικών για τα «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή για τα κρέατα των αιγοπροβάτων. Το ζυγούρι είναι το χρονιάρικο αρνί και αυτή την εποχή βρίσκουμε πάντα στα κρεοπωλεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άσχημη με μοσχάρι, βοδινό , αίγα , χωριάτικο κοτόπουλο.

Μακαρόνια σε ζωμό κρέατος (κρητική μακαρονάδα)

Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε τα μακαρόνια σε ζωμό κρέατος:

Παρατηρήσεις

1)Προφανώς για να είναι νόστιμο αυτό το πολύ απλό φαγητό θέλει πρώτης ποιότητας υλικά .Το κρέας που βράζει σε σκέτο νερό για να είναι νόστιμο πρέπει να είναι από καλό ζώο ελευθέρας βοσκής…
2)Πολλές φορές στο βράσιμο του κρέατος προσθέτουμε μια ντομάτα ιδιαίτερα αν το κρέας είναι πολύ λιπαρό που την σουρώνουμε κι αυτή και δεν μένει στο ζωμό.
3)Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε τον αφρό για να μη γίνει σκούρος ο ζωμός μας και να είναι διαυγής.
4)Πολλοί καίνε με στακοβούτυρο και τη μακαρονάδα, όπως το πιλάφιΕίναι μάλλον υπερβολή αν το κρέας μας είναι καλό  και το τυρί έχει έντονη γεύση.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο