Αλμυρά

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Μια βόλτα στην εξοχή αυτή την εποχή ανοίγει την καρδιά μας και γεμίζει την κατσαρόλα μας! Χαρά Θεού ο Απριλομάης συνήθως. (Φέτος λίγο μας τα χάλασε ο Απρίλης αλλά χρειάζονται και οι βροχές λέει ο κόσμος της υπαίθρου).Αυτή λοιπόν την εποχή πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας τα ξιδόχορτα.

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Σε λίγο τα σταχάκια μέχρι να ξεραθούν καλά καλά τα αγριόχορτα και να αρχίσουμε με τα βλίτα και το στίφνο. Δεν υπάρχει εποχή χωρίς χορταρικό στο κρητικό τραπέζι.Τα ξιδόχορτα είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία από τα καθαρώς χειμωνιάτικα χόρτα και συνδυάζονται με καρπούς από χλωροκούκια , αμπελοβλάσταρα και λιανούς βραστούς χοχλιούς.

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Τα πιο συνηθισμένα ξιδόχορτα ή ξιδόβρουβες όπως τα λέμε είναι οι o σταφυλίνακας (daucus carota)

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Από εδώ

η χοιρομουρίδα (υποχοιρίς-Hypochoeris cretensis ),

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα
Από εδώ

η μαντηλίδα (Chrysanthemum coronarium), χωρίς τα λουλούδια της…

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Από εδώ

η αβρωνιά κι άλλα χόρτα, πιο ανθεκτικά στην ξηρασία από τα καθαρώς χειμωνιάτικα.

Παρατηρήσεις

1) Το αρνάκι στο τηγάνι είναι πολύ νόστιμο και δεν ξεραίνεται. Επίσης ξαναζεσταίνεται πολύ καλύτερα απ’ ότι το ψητό στα κάρβουνα και φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα.

2) Πολλοί βάζουν στα ξιδόχορτα μια χούφτα λιανούς χοχλιούς στο τελευταίο πεντάλεπτο του βρασμού. Εγώ προτιμώ να τους βράζω χωριστά, ακόμη κι αν τους σερβίρω στο ίδιο πιάτο με τα χόρτα.

Καλά να είστε, καλά νε περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο