Χοχλιοί με χόντρο (στάρι) ή ρύζι

 

Όπως έχω ξαναγράψει οι συνταγές με χοχλιούς θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο βιβλίο. Ένας από τους πιο συχνούς και νόστιμους τρόπους είναι με στάρι σπασμένο ( αυτό που λέμε χόντρο ) ή ρύζι.

Επί πλέον το συγκεκριμένο πιάτο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιεινού κρητικού φαγητού. Η άριστης ποιότητας πρωτεΐνη των χοχλιών και τα καλά λιπαρά που περιέχουν, συνδυασμένα με τις φυτικές ίνες και τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που περιέχει το στάρι, αποτελούν ένα ιδανικό συνδυασμό. Όταν οι χοχλιοί μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, κάνουμε πάντα την διαδικασία που θα περιγράψω. Την ίδια διαδικασία, και στους ανοιξιάτικους σακασμένους και στους καλοκαιρινούς γυρευτούς χοχλιούς.

Υλικά:

30-40 σακασμένους χοχλιούς (σαλιγκάρια)
1 κρεμμύδι
3/4 – 1 κούπα ελαιόλαδο  
2 κούπες χόντρο (ή ρύζι καρολίνα ή νυχάκι)
6 κούπες νερό
1 -1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα ή αντίστοιχη ποσότητα ντοματάκια κονσέρβας
Αλάτι
Πιπέρι

Επί το έργον:

 

Βάζουμε σε κατσαρόλι νερό με ένα κουταλάκι αλάτι να βράσουν και προσθέτουμε τα σαλιγκάρια αφού εξετάσουμε αν είναι ζωντανά όπως λέω εδώ, και καθαρίσουμε τα όστρακά τους με ένα μαχαιράκι. Όταν βράσουν πέντε –δέκα λεπτά, τους αδειάζουμε σε κρύο νερό και τους πλύνουμε πολύ καλά.Πρέπει να απομακρύνουμε τις μεμβράνες, τα εκκρίματα κλπ, και να μείνουν καθαροί.

Σε κατσαρόλα κόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι. Προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους γυρίζουμε μια δυο βόλτες να πάρουν όλοι λίγο λάδι. Με ένα κουτάλι τους βγάζουμε σε ένα πιάτο φροντίζοντας να μη πάρουμε –όσον το δυνατόν- κρεμμυδάκι. Αυτή η διαδικασία γίνεται πάντα όταν μαγειρεύουμε χοχλιούς στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο. Πέντε –δέκα λεπτά είναι αρκετά γιατί θα βράσει και με τα υπόλοιπα υλικά.Προσθέτουμε το νερό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τον χόντρο. Ανακατεύουμε , προσθέτουμε λίγο αλάτι και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε να γίνει.

 

Θέλει πάνω από μισή ώρα και πιθανόν να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη. Το τελευταίο τέταρτο, βάζουμε και τους χοχλιούς να βράσουν με τα υπόλοιπα. Στο τέλος πρέπει να μείνει  ζουμερό (βλασερό το λέμε εδώ) . Το αφήνουμε να μαρουβίσει σκεπασμένο με μια πετσέτα και να απορροφήσει τα υγρά του.

Το σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είναι πολύ νόστιμο και όταν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

1) Αν το φτιάξουμε με ρύζι, θα χρησιμοποιήσουμε μόνο 5 κούπες νερό και ο χρόνος βρασμού θα είναι λιγότερος.

 

2) Πολλές φορές μαζί με την ντομάτα βάζουμε μια πατάτα ή μια πιπεριά ή δυο αγκινάρες κομμένα σε κύβους , ή συνδυασμό τους (το καλοκαίρι μάλιστα οπωσδήποτε κολοκυθάκι ή μελιτζάνα). Δίνουν και χρώμα και νοστιμιά στο πιάτο μας.

3) Το φαγητό μπορεί να γίνει και χωρίς χοχλιούς. Στο τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι, προσθέτουμε ψιλοκομμένα λαχανικά και ντομάτα και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.

4) O αριθμός των χοχλιών είναι ενδεικτικός! Αν μας αρέσουν μπορούμε να βάλουμε περισσότερους. Χαρακτηριστικά η μαντινάδα λέει:

Του χόντρου κάθε κουταλιά
θέλει και το χοχλιό τσι
όπως η κάθε κοπελιά
τον αγαπητικό τσι….

 

Print Friendly, PDF & Email