Vegan/vegetarian

Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης

Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης
ή νωπό αθότυρο (κατά τη χανιώτικη ονομασία….)

Τι είναι σημαίνει λοιπόν παραδοσιακή κρητική κουζίνα; Διαβάστε τις απαντήσεις της κυρίας Καβρουλάκη στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στάθηκα περισσότερο στο κομμάτι της εξέλιξης της τοπικής κουζίνας και στη φράση που μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι τόσο αληθινή: «μια κουζίνα που δεν εξελίσσεται είναι μια κουζίνα νεκρή».

Επίσης ιδιαίτερα εύστοχο είναι το ερώτημα τι θα ήταν σήμερα η κρητική κουζίνα χωρίς την ντομάτα και την πατάτα. (Όχι μόνο η κρητική , αλλά και η μεσογειακή και η ευρωπαϊκή, και η παγκόσμια εν τέλει, θα έλεγα εγώ…).

Σε λίγα χρόνια το αβοκάντο και το ακτινίδιο που καλλιεργούνται στη δυτική Κρήτη θα έχουν βρει τη θέση τους σε κλασικές συνταγές. Ήδη, σε πολλές σαλάτες που περιέχουν τα πολυποίκιλα χόρτα μας κόβουμε και κομματάκια αβοκάντο…

Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης

Στο πλαίσιο λοιπόν της “δημιουργικής” διάθεσης που με έπιασε σήμερα, αξιοποίησα ένα κομμάτι γλυκιά μυζήθρα που είχε μείνει στο ψυγείο. Ήταν πολύ λίγη για να γίνει μυζηθροπιτάκια.

Τελικά βγήκε μια θαυμάσια τάρτα! Ελαφριά, αρωματική, όχι πολύ γλυκιά. Το πείραμά μου πέτυχε!

Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης

 

Παρατηρήσεις

1)Κατ’ αρχήν σκέφτηκα να βάλω κανέλα στη γέμιση , αλλά μετά προτίμησα το ξύσμα λεμονιού αφενός γιατί είχα ολόφρεσκα λεμόνια που μοσχοβολούσαν,  και αφετέρου γιατί δεν ήθελα να θυμίζει η γέμιση καλιτσούνια.

2) Το άνθος αραβοσίτου έδωσε ένα φίνο άρωμα στην επικάλυψη.Θυμήθηκα ότι μια γνωστή μου, μου είχε πει ότι όταν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια, προσθέτει άνθος αραβοσίτου και στη γέμιση των καλιτσουνιών. Η δική μου δεν ήταν πολύ φρέσκια, είχε στραγγίξει τα υγρά της, και γι αυτό έβαλα το γάλα και 2 αυγά για να “σηκώσει” το άνθος αραβοσίτου.

3) Το αποτέλεσμα της επικάλυψης δεν είναι κρεμώδες μετά το ψήσιμο αλλά ένα αρωματικό, ελαφρύ και νόστιμο, “τύπου παντεσπάνι” υλικό.

4) Υποθέτω ότι θα του πηγαίνει πολύ κάποια σάλτσα φρούτων, ή σαντιγύ, ή παγωτό. Το αποφύγαμε για ευνόητους λόγους …

 

Μέσα στις βαριές μέρες που ζούμε λόγω των ντόπιων προβλημάτων αλλά και της κατάστασης που με τρόμο παρακολουθούμε να διαδραματίζεται στην Ιαπωνία (συνειδητοποίηση της ασημαντότητας μας να το πω, πέραν των υπολοίπων συναισθημάτων;) , ήταν μια αναλαμπή η χθεσινή μας συνάντηση στο Ηράκλειο. Ανταπόκριση εδώ στο blog της πολυτάλαντης και υπερδραστήριας έφηβης  διαδικτυακής φιλενάδας…

 

Στη ρωγμή του χρόνου λοιπόν μας βρίσκει και η απώλεια ενός μεγάλου κρητικού ή καλύτερα πολίτη του κόσμου… Ας μείνουμε στο:

“Πραίτορες, βράχοι πάνω μου σωρό

μα ‘γω θα αναστηθώ”

 

 

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο