Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

 Παραδοσιακή σαλάτα, πολύ αγαπημένη στους Κρητικούς!

DSC_1358-001

Οι ασκορδουλάκοι είναι μια ακόμη από τις σαλάτες που συνηθίζουμε στην Κρήτη.
Μυρωδάτη και ξιδάτη συνοδεύει θαυμάσια όσπρια και κρεατικά . Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.
.

Ασκορδούλακας ή σκορδούλακας είναι η κρητική ονομασία του φυτού που επιστημονικά λέγεται muscari comosum και είναι άφθονο σ’ όλη την Ελλάδα.

Εδώ τρώμε το βολβό της ρίζας του κυρίως σαν σαλάτα. Μάλιστα η άλλη ονομασία τους είναι «βολβοί».

Γνωστό στους περισσότερους κρητικούς είναι το ανέκδοτο που αφορά ένα επαρχιώτη που πήγε να φάει σε ένα εστιατόριο στην πόλη. Παρήγγειλε λοιπόν βολβούς για να δει τι πράμα είναι αυτό και όταν ο εστιάτορας του έφερε ασκορδουλάκους απηύδησε:
– Α μπρε σύντεκνε γιάντα δε μούπες πως οι βολβοί είναι οι ασκορδουλάκοι και εγώ έχω ξεβαρεθεί να τσι τρώω…

DSC_1363

 

Το να μαζέψει κανείς αρκετούς ασκορδουλάκους δεν είναι και πολύ εύκολη δουλειά γιατί η ρίζα τους βρίσκεται βαθιά σε σχέση με το μέγεθός τους.

DSC_1360

Χαρακτηριστική είναι μια παλιά μαντινάδα (χρονολογείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 60), όπου ο μαντιναδολόγος θεωρεί μεν το μάζεμα των ασκορδουλάκων δύσκολη δουλειά αλλά το προτιμά και μάλιστα σύψωμα (χωρίς ψωμί) από το να βλέπει χωροφυλάκους! Ποιός ξέρει γιατί… Δύσκολες εποχές…

 

Καλλιά χω νάμαι σύψωμα
να βγάνω ασκορδουλάκους
καλλιά διαόλους να θωρώ
παρά χωροφυλάκους.

 Ας δούμε λοιπόν πώς τους φτιάχνουμε

Υλικά:

Ασκορδουλάκοι
Aλάτι
Ξύδι από κρασί
Ελαιόλαδο
Αβάρσαμος (δυόσμος)
Φύλλα από φρέσκο σκόρδο

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε όπως τα κρεμμύδια τους ασκορδουλάκους και τους χαράσσουμε σταυρωτά.

Τους πλένουμε καλά και τους βάζουμε να βράσουν με μπόλικο νερό. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό. Αυτό πρέπει να γίνει το λιγότερο τρεις φορές γιατί αλλιώς πικρίζουν.

DSC_1356

 

 Στο τελευταίο νερό , προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

DSC_1353Τους βγάζουμε από την κατσαρόλα και τους βάζουμε σε μπολ με ξύδι αραιωμένο με ελάχιστο νερό.Έτσι διατηρούνται στο ψυγείο τουλάχιστον 15 μέρες.

DSC_1367

 

 

Όταν τους σερβίρουμε τους σταραγγίζουμε από το ξύδι και τους περιχύνουμε με καλό ελαιόλαδο. Τους πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αβάρσαμο και σκορδόφυλλα.

DSC_1358

 

Παρατηρήσεις:

1) Επειδή δεν είναι εποχή των σκορδόφυλλων χρησιμοποίησα λαδάκι αρωματισμένο με σκόρδο
2) Αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τους βάζουμε γυάλινο βάζο με ξιδόνερο , λίγο αλάτι και λάδι τόσο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια κατά 1μισό περίπου εκατοστό.

DSC_1366

 

 3) Σε μια περιήγηση στο internet για να βρω την επιστημονική τους ονομασία έπεσα πάνω στην συνταγή της Κικής για το υπέργειο τμήμα του φυτού και το λουλούδι του, που τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Είδα επίσης ότι και η Πάρνηθα είναι γεμάτη από muscari comosum!
4) Οι φωτογραφίες του φυτού είναι από τις  παρακάτω ιστοσελίδες:
 http://es.treknature.com/gallery/photo52118.htm
http://www.broadleighbulbs.co.uk/images/autumn/miscim/muscaricomosum2.jpg
http://luirig.altervista.org/flora/muscari.htm

Print Friendly, PDF & Email