Vegan/vegetarian

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

….και της μαμάς μου, και της θείας Μ. , και της θείας Ν. , και οι δικοί μου τελικά!

Όταν διάβασα το post της Ριρής , σκέφτηκα ότι και με μένα το ίδιο περίπου συμβαίνει. Αν και κατά καιρούς έφτιαξα κι άλλους κουραμπιέδες, πάντα επιστρέφω στους «δικούς μας». Όχι ότι δεν μ’ αρέσουν κι άλλες συνταγές, πιστεύω όμως ότι αυτούς τους φτιάχνω καλύτερα. Ίσως είναι και η γεύση της μνήμης που τους κάνει πιο νόστιμους… Κουραμπιέδες αμυγδάλου λοιπόν, πάσης της οικογενείας!

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

Οι κουραμπιέδες στις περισσότερες συνταγές εδώ στην Κρήτη αρωματίζονται με κανέλα και γαρύφαλλο και όχι με ανθόνερο. Επίσης τα αμύγδαλα δεν ασπρίζονται αλλά καβουρδίζονται με τα φλούδια. Έτσι το τελικό χρώμα του κουραμπιέ είναι μάλλον σκούρο κάτω από την αχνοζάχαρη.

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

Επίσης δεν χρησιμοποιούμε μόνο βούτυρο γάλακτος αλλά και  μαγειρικό λίπος τύπου “φυτίνη”. Και δεν εννοώ μόνο την «οικογενειακή μας συνταγή. Στις περισσότερες κρητικές συνταγές έτσι είναι.

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

Ίσως επειδή το ντόπιο βούτυρο γάλακτος είναι προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα και μυρίζει πιο βαριά από το αγελαδινό, οι νοικοκυρές έβαζαν φυτίνη ή ό,τι αντίστοιχο κυκλοφορούσε στο παρελθόν για να «σπάσουν» την μυρωδιά. Παλιότερα χρησιμοποιούσαν και γλίνα. Πιθανόν το μαγειρικό λίπος ανακατεμένο με το βούτυρο δίνει την υφή που έδινε παλιότερα η γλίνα.

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

Κουραμπιέδες Κρήτης  λοιπόν:

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Το στακοβούτυρο δεν αρέσει σε όλους όταν μπαίνει στους κουραμπιέδες γι αυτό βάζουμε πολύ λίγο. Το τύπου Κερκύρας βούτυρο τους πηγαίνει πολύ.

2) Τα αμύγδαλα δεν πρέπει να καούν γιατί πικρίζουν. Γι αυτό στα είκοσι λεπτά δοκιμάστε τα.Ανάλογα με το μέγεθός του μπορεί να θάλουν λιγότερο από τη μισή ώρα που γράφω παραπάνω.

3) Επειδή η ζύμη περιέχει βούτυρο, πρέπει να προσέξουμε το αλεύρι να μην πέσει πολύ, γιατί ενώ δείχνει ότι «σηκώνει» κι άλλο μπορεί μετά που θα μείνει να σκληρύνει. Είναι λοιπόν καλύτερα να συμπληρώσουμε λίγο αν χρειαστεί μετά το «ξεκούρασμά» της.

4)Η γιαγιά μου έλεγε όσο βούτυρο- τόσα αμύγδαλα. Αν θέλετε λοιπόν βάλετε παραπάνω αμύγδαλα.

5)Τα 640 γραμμάρια βούτυρο παραπέμπουν όπως καταλαβαίνετε σε …οκά. Είναι μισή οκά. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μισή οκά στην αρχική συνταγή.Έχουμε προσαρμόσει τα υπόλοιπα υλικά.

6) Έγιναν περίπου 75 κουραμπιέδες σε τρία διαφορετικά μεγέθη! Mε τις παραπάνω ποσότητες μπορούμε να φτιάξουμε ως και 100 κουραμπιεδάκια-μπουκιές.

 

Καλές Γιορτές! Kαλά να περάσετε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο