Αλμυρά

Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)

Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)

Νοστιμιά για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!

 Αν και σχεδόν σ’ όλα τα food blogs έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους τα χριστουγεννιάτικα καλούδια εγώ λέω να το κρατήσω λίγο ακόμη στο νηστίσιμο.
Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)
Βέβαια, οι ωραίες γαρίδες που βρήκα δεν θα πήγαιναν άσχημα και σε εορταστικό τραπέζι μαγειρεμένες βέβαια με πιο gourmet συνταγή και σερβιρισμένες με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο…
Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)
 Το σαχανάκι είναι το γνωστό σκεύος με δύο χερούλια που χρησιμοποιείται για μεζέδες συνήθως σε ποσότητα μερίδας, και δίνει τι όνομά του σε παρασκευάσματα με τυρί, με αυγά, με αλλαντικά , με θαλασσινά. Η ονομασία του προέρχεται από το τούρκικο sahan.

Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)

Δεν γνωρίζω ποιος καθιέρωσε τον τρόπο μαγειρέματος σε σαχανάκι στα μέρη μας. Απ’ ότι γνωρίζω, η κρητική κουζίνα δεν είχε μεγάλες επιρροές από την τουρκική, ανάλογες τουλάχιστον με τα χρόνια κατάκτησής της από τους Τούρκους.

Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)
Πιθανόν τα σαχανάκια να είναι περισσότερο επιρροή της μικρασιάτικης κουζίνας που μας έφεραν οι πρόσφυγες. Όπως και νά ‘χει το πράγμα τα σαχανάκια είναι καθιερωμένοι μεζέδες πια σε όλη την Ελλάδα.

Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να καθαρίσουμε τις βρασμένες γαρίδες πριν τις προσθέσουμε στη σάλτσα. Έτσι έχουμε μια υπέροχη σάλτσα για ζυμαρικά.

2) Έχω δοκιμάσει το σβήσιμο της γαρίδας με λευκό κρασί και με βότκα αλλά θεωρώ ότι πηγαίνει καλύτερα το ούζο.Έτσι αν δεν έχω ούζο χρησιμοποιώ κρασί αλλά προσθέτω λίγο γλυκάνισο, όσο πιάνουν τα δάκτυλα …

3) Μπορούμε να προσθέσουμε καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση .Επίσης πολλοί βάζουν ρίγανη. Εγώ θεωρώ ότι δεν πάει πολύ σ’ αυτό το πιάτο, αλλά περί ορέξεως…

4) Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και χωρίς το τυρί (για τους αυστηρά νηστεύοντες).

5)Το πιάτο μπορεί να αποτελέσει μεζεδάκι για ουζάρισμα, αλλά με τηγανητές πατατούλες και πράσινη σαλάτα μπορεί να έχει και θέση κύριου πιάτου.Τότε πηγαίνει πολύ με λευκό δροσερό κρασάκι.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο