Vegan/vegetarian

Τάρτα με πράσο και τυριά Κρήτης

Τάρτα με πράσο και τυριά Κρήτης
 Κατά τους ιστορικούς της γαστρονομίας η τάρτα είναι η εξέλιξη της πίτας. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν πάνω σε ένα κομμάτι ζύμης διάφορα άλλα τρόφιμα, να φτιάχνουν δηλαδή πίτες. Η πλούσια όμως ζύμη της τάρτας και η τεχνική που την κάνει έδεσμα υψηλής γαστρονομίας, φαίνεται να επινοήθηκε τον ύστερο μεσαίωνα στις φεουδαρχικές αυλές.

Τάρτα με πράσο και τυριά Κρήτης

Ξεφεύγει από το απλό αλεύρι και νερό της παραδοσιακής πίτας και προσφέρεται για κάθε είδους γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Τάρτα έχουμε πλέον καταλήξει να ονομάζουμε κάθε ανοικτή πίτα με παχουλό, τριφτό φύλλο στη βάση της.

Τάρτα με πράσο και τυριά Κρήτης
Για αρκετά χρόνια δεν τολμούσα να αλλάξω τη μπριζέ (ή τη σαμπλέ) ζύμη στις γλυκές τάρτες. Εξάλλου πόση να φάει κανείς από μια τάρτα γλυκιά; Μια φετούλα; Δυό φετούλες; Άρα ας είχαν αρκετό βούτυρο ή/και αυγά. Αλλά από το φύλλο της αλμυρής τάρτας άρχισα να αφαιρώ σιγά σιγά βούτυρο και να προσθέτω λάδι χωρίς μεγάλο κόστος στη γεύση.
Τάρτα με πράσο και τυριά Κρήτης
Πολλές φορές οι αλμυρές τάρτες αποτελούν βραδινό γεύμα και οι άντρες της οικογενείας –τουλάχιστον της δικής μου- μπορεί να φάνε μισό πυρέξ ο καθένας.

Τάρτα με πράσο και τυριά Κρήτης

Εξάλλου στο πλαίσιο της εξέλιξης της κάθε τοπικής κουζίνας , θεωρώ ότι πρέπει να προσαρμόζουμε τις συνταγές που μας αρέσουν χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα και ακολουθώντας τις γενικές μας διατροφικές αρχές.

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Τη ζύμη αυτή την χρησιμοποιώ τελευταία και για γλυκιές τάρτες προσθέτοντας 1 ή 2 κουταλιές άχνη (ανάλογα πόσο γλυκιά είναι η γέμιση)

2) Η παραπάνω γέμιση είναι ενδεικτική. Τα χορταρικά μπορεί να είναι οποιαδήποτε με κορυφαία τα αγριόχορτα.Συνήθως βάζω και στην παραπάνω γέμιση μάραθο αλλά τώρα θα έτρωγε άτομο που δεν του αρέσει και το  παρέλειψα.

3)Tα τυριά μπορεί να είναι πιο πικάντικα. Π.χ. ωραία πηγαίνει η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι . Την ξινομυζήθρα όμως μην την παραλείψετε. Αν δεν βρείτε, αντικαταστήσετέ τη με άλλο μαλακό ξινούτσικο τυρί (φέτα ή κατίκι ή cottage για τους διαιτώμενους).Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό.

4) Το γιαούρτι είναι καλό υποκατάστατο της κρέμας γάλακτος σε αυτές τις τάρτες και μπορεί να είναι στραγγιστό, ακόμη και  με 2% λιπαρά. Εδώ έβαλα τη μισή κούπα στη ζύμη, και όσο περίσσεψε από το γνωστό κεσέ το έβαλα στη γέμιση.
Μπορούμε να βάλουμε περισσότερο και να μειώσουμε σε 2 τα αυγά.

5) Αθότυρο λέμε την ξερή γλυκιά μυζήθρα. Την αλατίζουν αρκετά και την αφήνουν να ξεραθεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο τυρί που ταιριάζει θαυμάσια με μακαρόνια αλλά τρώγεται και σαν επιτραπέζιο αν δεν είναι πολύ ξερό.

6)Αν η γέμιση έχει πολλά υγρά, βάζω 1-2 κουταλιές ρύζι και τα τραβάνε στο ψήσιμο.Μας αρέσει περισσότερο από το σιμιγδάλι ή τη φρυγανιά΄που βάζουν άλλες νοικοκυρές.Αλλά είπαμε: περί ορέξεως…

7) Αρκετές πληροφορίες για τις πίτες -και όχι μόνο- υπάρχουν εδώ .Τις υπόλοιπες τις βρήκα από παλιά περιοδικά.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο