Μαγειρεύοντας ελληνικά – Ένα επιδόρπιο: κυδώνια με κρασί

Απλό αλλά εξαιρετικό! 

Επικρότησα από την αρχή την πρόταση της Λίλας, όχι γιατί γυρνώ την πλάτη στις εισαγόμενες λιχουδιές –ήδη «ωριμάζει» ένα αμιγώς εγγλέζικο κέικ φρούτου στο ντουλάπι μου- αλλά γιατί πιστεύω ότι οφείλουμε να καταδείξουμε ότι και οι δικές μας δεν υστερούν πουθενά.

 

Είναι πολύ νωρίς είναι ακόμα για να φτιάξω τα καθαρά Χριστουγεννιάτικα, αλλά η πρόταση για αυτό το επιδόρπιο  μπορεί να σταθεί άνετα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και λόγω χρώματος, και λόγω αρώματος. Επίσης μετά τα πλούσια λιπαρά του εορταστικού γεύματος, είναι αρκετά ελαφρύ και δροσερό.

 

 

 

Υλικά:

 

Κυδώνια (τα δικά μου είχαν βάρος 700 γραμμάρια έτοιμα)

1 κούπα κόκκινο κρασί

1 κούπα νερό

 

1 κούπα καστανή ζάχαρη

1 κούπα κοινή ζάχαρη

2 ξύλα κανέλας (5 εκατοστών το καθένα)

5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

1 σφηνάκι κονιάκ

Επί το έργον:

Βάζουμε σε κατσαρόλι το κρασί , το κονιάκ και το νερό με τα μυρωδικά και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα να γίνει χλιαρό.

Πλένουμε τα κυδώνια να φύγουν τα χνούδια και τα σκουπίζουμε .Τα κόβουμε σε 4-6 φέτες και βγάζουμε τις καρδιές και τα σκληρά εσωτερικά μέρη.

Τα στρώνουμε σε πυρέξ που να τα χωράει ίσα ίσα, με τα φλούδια προς τα πάνω, και τα περιχύνουμε με το μίγμα της κατσαρόλας, χωρίς να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά.(Αν τα βάλουμε σε πολύ μεγαλύτερο σκεύος το υγρό θα είναι σε μικρότερο ύψος απ’ ότι πρέπει).

 Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180ο στη δεύτερη από το τέλος σκάλα. Στην μία ώρα ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει σχετικά και τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά.

Τα αφήνουμε τουλάχιστον ακόμη μισή ώρα (εγώ τα άφησα 45 λεπτά) , χωρίς το αλουμινόχαρτο, να μελώσει το ζουμάκι τους και σβήνουμε το φούρνο.

Όταν κρυώσουν το ζουμάκι έχει γίνει σαν ζελέ, και τα κυδώνια μαλακά και πεντανόστιμα. Είναι πολύ ωραία πάνω σε παγωτό, σε μίγμα κρέμας όπως του cheesecake (κρεμώδες τυρί με σαντιγύ) , σε cheesecakes αλλά με σκέτο στραγγιστό γιαούρτι, όπως στη φωτογραφία .

Παρατηρήσεις:

1)Αν το κρασί είναι πολύ γλυκό, μπορούμε να λιγοστέψουμε την ποσότητα της ζάχαρης.

2)Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι ή πετιμέζι.

3) Δεν πρέπει να ξεραθούν.Οπότε αν μετά που θα τα ξεσκεπάσετε δείτε ότι ξεραίνεται η επιφάνειά τους, να τα ξανασκεπάσετε.

 

Print Friendly, PDF & Email