Γαρίδες σαχανάκι (ή μήπως σαγανάκι;)

Νοστιμιά για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!

 Αν και σχεδόν σ’ όλα τα food blogs έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους τα χριστουγεννιάτικα καλούδια εγώ λέω να το κρατήσω λίγο ακόμη στο νηστίσιμο.
 
 
Βέβαια, οι ωραίες γαρίδες που βρήκα δεν θα πήγαιναν άσχημα και σε εορταστικό τραπέζι μαγειρεμένες βέβαια με πιο gourmet συνταγή και σερβιρισμένες με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο…
 
 Το σαχανάκι είναι το γνωστό σκεύος με δύο χερούλια που χρησιμοποιείται για μεζέδες συνήθως σε ποσότητα μερίδας, και δίνει τι όνομά του σε παρασκευάσματα με τυρί, με αυγά, με αλλαντικά , με θαλασσινά. Η ονομασία του προέρχεται από το τούρκικο sahan.

 

Δεν γνωρίζω ποιος καθιέρωσε τον τρόπο μαγειρέματος σε σαχανάκι στα μέρη μας. Απ’ ότι γνωρίζω, η κρητική κουζίνα δεν είχε μεγάλες επιρροές από την τουρκική, ανάλογες τουλάχιστον με τα χρόνια κατάκτησής της από τους Τούρκους.


Πιθανόν τα σαχανάκια να είναι περισσότερο επιρροή της μικρασιάτικης κουζίνας που μας έφεραν οι πρόσφυγες. Όπως και νά ‘χει το πράγμα τα σαχανάκια είναι καθιερωμένοι μεζέδες πια σε όλη την Ελλάδα.

 

Υλικά:

15 γαρίδες μέτριες (ή λιγότερες μεγάλες για τις ποσότητες των άλλων υλικών)

1 μέτριο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές λάδι

1 σφηνάκι ούζο

300-400 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή από κονσέρβα

2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα

1 κουταλιά ξύδι (για το νερό που θα βράσουμε τις γαρίδες)

Πιπέρι

60 γραμμάρια ξινομυζήθρα ή φέτα (ή λίγη παραπάνω αλλά μην χαθούν οι γαρίδες στο τυρί)

Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού) 

Επί το έργον:                                                                                                                 Βάζουμε λίγο νερό σε ένα κατσαρόλι να βράσει με το ξύδι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τις γαρίδες. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το μαραίνουμε με το λάδι σε αντικολλητικό σκεύος .

 Ανασύρουμε με τρυπητή κουτάλα τις γαρίδες αφού βράσουν 3 λεπτά και τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι μαζί και με το σκόρδο. Τις γυρίζουμε μια δύο φορές, αλατίζουμε ελαφρά και τις σβήνουμε με το ούζο.

 Τις βγάζουμε με ένα πιρούνι (για να μην πάρουμε κρεμμυδάκι και λάδι) χωρίς να τις τρυπάμε, σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στο σκεύος την ντομάτα. Αφήνουμε να βράσει και αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο από εκείνο στο οποίο βράσαμε τις γαρίδες.
 Όταν κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό , τις γαρίδες και το πιπέρι.

 Συνεχίζουμε για άλλα 7-10 λεπτά το βράσιμο και στο τέλος προσθέτουμε την ξινομυζήθρα ή τη φέτα και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε να λιώσει το τυρί χωρίς να αποσύρουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε ζεστό το πιάτο μας, με λίγο ακόμη μαϊντανό και λίγο ακόμη πιπέρι.

Παρατηρήσεις:

1) Μπορούμε να καθαρίσουμε τις βρασμένες γαρίδες πριν τις προσθέσουμε στη σάλτσα. Έτσι έχουμε μια υπέροχη σάλτσα για ζυμαρικά.

2) Έχω δοκιμάσει το σβήσιμο της γαρίδας με λευκό κρασί και με βότκα αλλά θεωρώ ότι πηγαίνει καλύτερα το ούζο.Έτσι αν δεν έχω ούζο χρησιμοποιώ κρασί αλλά προσθέτω λίγο γλυκάνισο, όσο πιάνουν τα δάκτυλα …

3) Μπορούμε να προσθέσουμε καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση .Επίσης πολλοί βάζουν ρίγανη. Εγώ θεωρώ ότι δεν πάει πολύ σ’ αυτό το πιάτο, αλλά περί ορέξεως…

4) Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και χωρίς το τυρί (για τους αυστηρά νηστεύοντες).

5)Το πιάτο μπορεί να αποτελέσει μεζεδάκι για ουζάρισμα, αλλά με τηγανητές πατατούλες και πράσινη σαλάτα μπορεί να έχει και θέση κύριου πιάτου.Τότε πηγαίνει πολύ με λευκό δροσερό κρασάκι.

 

Print Friendly