Αλμυρά

Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη με κοτόπουλο και πιπεριές

Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη  με κοτόπουλο και πιπεριές

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας είναι η χρήση των μυρωδικών χόρτων. Η πλούσια χλωρίδα του νησιού που  χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία άγριων και καλλιεργημένων χόρτων πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, δεν μπορούσε παρά να δώσει τα υλικά της στη διατροφή των Κρητών από την αρχαιότητα ακόμη. Κατά γενική ομολογία οι κλιματικές συνθήκες της Κρήτης, η σύσταση των εδαφών, η γειτνίαση των περισσότερων περιοχών με τη θάλασσα δίνουν αρωματικά χόρτα εκλεκτά και περιζήτητα.Το θέμα μου δεν αφορά τα διάσημα αφεψήματά μας ( μαλωτήρα, έρωντα (δίκταμο) και τα άλλα μας βότανα που έχουν φαρμακευτικές χρήσεις) αλλά τα μυριστικά της μαγειρικής που δίνουν χαρακτηριστικές γεύσεις στα κρητικά εδέσματα.

Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη  με κοτόπουλο και πιπεριές
Κατά την άποψή μου, περισσότερο από τα μπαχαρικά, το κρητικό εδεσματολόγιο χαρακτηρίζεται από τα τα μυριστικά. Αυτά που κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μου είναι : η ρίγανη, η δάφνη, ο αβάρσαμος (δυόσμος) ,το αρισμαρί (δενδρολίβανο), το θρούμπι, το θυμάρι, ο βασιλικός, η αμπερόζα, η φασκομηλιά, οι καυκαλίθρες , τα μυρώνια, οι αρχατζίκοι , η μέντα, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο μάραθος, ο άνηθος.

Το πιπέρι, η κανέλα και το γαρύφαλλο, το κύμινο και λιγότερο το μοσχοκάρυδο είναι τα κύρια μπαχαρικά της κρητικής κουζίνας και μάλιστα σε σχετικά μικρές ποσότητες.

Τα τελευταία χρόνια έχω σε γλάστρες (εκτός από τον κλασικό μαϊντανό βασιλικό και σέλινο) θυμάρι και ρίγανη. Η γεύση των φρέσκων αυτών μυριστικών είναι πιο ήπια θα έλεγα από τα αντίστοιχα ξερά. Προχθές, μετά την πρώτη φετινή μπόρα μύριζαν και γυάλιζαν και δεν μπόρεσαν παρά να κόψω ένα δυο κλαράκια και να τα χρησιμοποιήσω πάραυτα….

Ιδού οι συνταγές που μου προέκυψαν με μυρωδιά Κρήτης

Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη  με κοτόπουλο και πιπεριές

Παρατηρήσεις

1)Αντί πετιμέζι  πηγαίνει στη μαρινάδα το μέλι κατά προτίμηση το θυμαρίσιο.
2)Καλό είναι ειδικά το κοτόπουλο να μπαίνει στο ψυγείο την ώρα του μαριναρίσματος γιατί είναι πολύ ευαίσθητη τροφή.
3)Η συνταγή με τις πιπεριές έχει «εμπνευστεί» από το μπουγιουρντί αλλά δεν την ονομάζω έτσι γιατί έχει βασικές διαφορές απ’ αυτό, με κυριότερη την ξινομυζήθρα που χρησιμοποίησα αντί φέτας και άλλων τυριών.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο