Αλμυρά

Φιλέτο ψαριού με χόρτα

Φιλέτο ψαριού με χόρτα

Το  μάραθο είναι το αγαπημένο μου μυριστικό-χορταρικό. Αν μου ζητούσαν να κατονομάσω τα φαγητά που προτιμώ, σίγουρα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μου θα ήταν τα μάραθα με χοχλιούς. Αν ζούσα εκτός Κρήτης θαρρώ πως αυτό το χορταρικό ακόμη και σε γλάστρα θα το καλλιεργούσα για να το έχω στην κουζίνα μου. Στην  Κρήτη όμως αφθονεί και στην κουζίνα της έχει  περίοπτη θέση όπως άλλωστε όλα τα αγριόχορτα. Είναι απαραίτητο συστατικό στις χορτόπιτές μας -ακόμη και με σκέτο μάραθο τις φτιάχνουμε- και το συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε. Με ψάρι, με κρέας, με  σουπιές, με  καλαμάρια, με άλλα λαχανικά. Πάντα  δίνει πεντανόστιμα μυρωδάτα φαγάκια.

Όταν είδα τα πρώτα για φέτος μάραθα στη λαϊκή μας -καλλιεργημένα, όχι άγρια ακόμη- δεν αντιστάθηκα.

Φιλέτο ψαριού με χόρτα

Ο συνδυασμός είναι παλιός. Κλασικό πιάτο της κρητικής κουζίνας ο παστός μπακαλιάρος με μάραθα και άλλα άγρια χόρτα (καυκαλίδες, μυρώνια, αρχατζίκους, κουτσουνάδες, αγριοπρασάκια κλπ). Η συνταγή τούτη  είναι μια παραλλαγή. Είχα δοκιμάσει κάποτε φιλέτο λαβράκι με αγριόχορτα σε πολύ  καλό εστιατόριο του Πειραιά που με τραπέζωσαν η αδελφή μου με τον άντρα της και οι πειραματισμοί μου για αντίστοιχο πιάτο έδωσαν αυτό που περιγράφω.

Παρατηρήσεις

1) Το σπανάκι μπορεί να αντικατασταθεί ή να συμπληρωθεί με τα άγρια χόρτα που λέγαμε.
2)Μπορούμε να βάλουμε ντομάτα στα χόρτα αντί λεμόνι.Θα την προσθέσουμε μετά το σπανάκι και θα προσέξουμε τα υγρά να μην είναι πολλά γιατί η ντομάτα “κατεβάζει” νεράκι (δεν θα βάλουμε πολύ νερό).
3)Το μάραθο θέλει περισσότερο βράσιμο από τα άλλα χορταρικά γι αυτό το βάζουμε λίγο νωρίτερα από τα υπόλοιπα.
4)Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες στο φαγητό.Θα τις βάλουμε μετά το μάραθο αλλά πριν τα άλλα χόρτα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο