Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού

Στην ανάρτηση για το πετιμέζι, έδωσα σαν πρώτη εφαρμογή του πολύτιμου αυτού παρασκευάσματός μου το ντρέσιγκ της σαλάτας της παραπάνω φωτογραφίας. Πήρα κάμποσα emails για τη συνταγή της σαλάτας και του ντρέσιγκ.
Ανάμεσά τους και ένα με πολύτιμες συμβουλές από τον σεφ κ. Γιάννη Αποστολάκη (σας ευχαριστώ κ.Αποστολάκη), μέλους του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, για τις χρήσεις του πετιμεζιού.

Εκτός από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα , υπάρχει σήμερα και η δημιουργική κρητική κουζίνα που εξελίσσεται κάθε μέρα από έμπειρους σεφ όπως τον κ. Αποστολάκη .

Η επαγγελματική γνώση και εμπειρία αυτών των ανθρώπων δίνει καινούργιες δημιουργίες -στο πνεύμα όμως της κρητικής δίαιτας- που βασίζονται στη χρήση ελαιόλαδου, χορταρικών και φρούτων και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα συνηθισμένα αλλά και τα ασυνήθιστα προϊόντα της Κρήτης.

Αλλά και οι σύγχρονες μαγείρισσες της Κρήτης «πειράζουν» δημιουργικά παραδοσιακές συνταγές ή επινοούν νέες, εξελίσσοντας συνεχώς την κρητική κουζίνα. Άλλωστε ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει έτσι δεν είναι;

Από το δικό μας τραπέζι δεν λείπει ποτέ η σαλάτα. Ωμή ή βραστή συνοδεύει οπωσδήποτε όλα μας τα γεύματα και πολλές φορές, ανάλογα με τα συστατικά της αποτελεί από μόνη της γεύμα.

Έχω κάνει κατά καιρούς αμέτρητους συνδυασμούς λαχανικών ή/και χορταρικών στις σαλάτες μου. Άγρια ή ήμερα ή ανακατεμένα , με απλό λαδολέμονο ή λαδόξυδο, ή με λίγο πιο σύνθετα ντρέσιγκ.

 

 Τα τελευταία χρόνια αποφεύγω εκείνα τα αρτύματα που περιέχουν πολλά λιπαρά (μαγιονέζες κλπ) στην καθημερινότητά μας και τα έχω σαν εξαιρέσεις στο τραπέζι μας.

Εξάλλου οι απλές γεύσεις έχουν επιστρέψει δυναμικά στη γαστρονομία, τόσο γιατί είναι νόστιμες όσο και γιατί είναι υγιεινές.

Η περί ης ο λόγος ταπεινή αλλά πεντανόστιμη σαλάτα τώρα:

 

Υλικά:

Φύλλα από σπανάκι πολύ τρυφερά σε ποσότητα μιας σαλατιέρας

2-3 (μόνο) φύλλα μαρουλιού

1-2 κρεμμυδάκια πράσινα

2 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο, ελαφρά καβουρντισμένο

5-6 καρύδια χοντροκοπανισμένα

Αλάτι

Για το ντρέσιγκ:

1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι εκλεκτό (όχι καλά γεμάτο)

1/3 του παραπάνω φλυτζανιού ξύδι βαλσάμικο

1 κουταλιά ξύδι κοινό

Το χυμό μιας κούπας λεμονιού

1 κουταλιά πετιμέζι ( ή και περισσότερο αν σας αρέσουν τα εντόνως γλυκόξινα)

Μια κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Βάζουμε τα υλικά του ντρέσιγκ σε βαζάκι που κλείνει καλά και τα χτυπάμε να αποκτήσουν υφή γαλακτώματος.

Κόβουμε τα πράσινα σε μεγαλούτσικα κομμάτια σε ρηχή σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, προσθέτουμε τα καρύδια και περιχύνουμε με το ντρέσιγκ αφού το ξανακτυπήσουμε λίγο ακόμη.

Παρατηρήσεις:

1) Συνήθως στις πράσινες σαλάτες βάζω μεγάλη ποικιλία χορταρικών. Σ’ αυτή όμως με το σουσάμι, μη βάλετε πολλά. Αξίζει να διακρίνεται η γεύση του.

2) Το ντρέσιγκ ταιριάζει με πολλές πράσινες σαλάτες και διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες αν περισσέψει. Όταν είναι τα το χρησιμοποιήσετε το αφήνετε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και το ξανακτυπάτε.

3)Αντί πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μέλι.Είναι όμως πιο συνηθισμένη η γεύση  του έτσι.

4) Έχω πάντα ένα βαζάκι καβουρντισμένο σουσάμι στο ψυγείο για να μην καβουρντίζω κάθε φορά που χρειάζομαι τόσο μικρή ποσότητα.Όταν έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, μυρίζει ικανοποιητικά.

Print Friendly, PDF & Email