Vegan/vegetarian

Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού

Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού

Στην ανάρτηση για το πετιμέζι, έδωσα σαν πρώτη εφαρμογή του πολύτιμου αυτού παρασκευάσματός μου το ντρέσιγκ της σαλάτας της παραπάνω φωτογραφίας. Πήρα κάμποσα emails για τη συνταγή της σαλάτας και του ντρέσιγκ.
Ανάμεσά τους και ένα με πολύτιμες συμβουλές από τον σεφ κ. Γιάννη Αποστολάκη (σας ευχαριστώ κ.Αποστολάκη), μέλους του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, για τις χρήσεις του πετιμεζιού.

Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού

Εκτός από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα , υπάρχει σήμερα και η δημιουργική κρητική κουζίνα που εξελίσσεται κάθε μέρα από έμπειρους σεφ όπως τον κ. Αποστολάκη. Η επαγγελματική γνώση και εμπειρία αυτών των ανθρώπων δίνει καινούργιες δημιουργίες -στο πνεύμα όμως της κρητικής δίαιτας- που βασίζονται στη χρήση ελαιόλαδου, χορταρικών και φρούτων και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα συνηθισμένα αλλά και τα ασυνήθιστα προϊόντα της Κρήτης. Αλλά και οι σύγχρονες μαγείρισσες της Κρήτης «πειράζουν» δημιουργικά παραδοσιακές συνταγές ή επινοούν νέες, εξελίσσοντας συνεχώς την κρητική κουζίνα. Άλλωστε ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει έτσι δεν είναι;

Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού

Από το δικό μας τραπέζι δεν λείπει ποτέ η σαλάτα. Ωμή ή βραστή συνοδεύει οπωσδήποτε όλα μας τα γεύματα και πολλές φορές, ανάλογα με τα συστατικά της αποτελεί από μόνη της γεύμα. Έχω κάνει κατά καιρούς αμέτρητους συνδυασμούς λαχανικών ή/και χορταρικών στις σαλάτες μου. Άγρια ή ήμερα ή ανακατεμένα , με απλό λαδολέμονο ή λαδόξυδο, ή με λίγο πιο σύνθετα ντρέσιγκ.

Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού

Τα τελευταία χρόνια αποφεύγω εκείνα τα αρτύματα που περιέχουν πολλά λιπαρά (μαγιονέζες κλπ) στην καθημερινότητά μας και τα έχω σαν εξαιρέσεις στο τραπέζι μας. Εξάλλου οι απλές γεύσεις έχουν επιστρέψει δυναμικά στη γαστρονομία, τόσο γιατί είναι νόστιμες όσο και γιατί είναι υγιεινές.

Η περί ης ο λόγος ταπεινή αλλά πεντανόστιμη σαλάτα τώρα:

Παρατηρήσεις

1) Συνήθως στις πράσινες σαλάτες βάζω μεγάλη ποικιλία χορταρικών. Σ’ αυτή όμως με το σουσάμι, μη βάλετε πολλά. Αξίζει να διακρίνεται η γεύση του.

2) Το ντρέσιγκ ταιριάζει με πολλές πράσινες σαλάτες και διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες αν περισσέψει. Όταν είναι τα το χρησιμοποιήσετε το αφήνετε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και το ξανακτυπάτε.

3)Αντί πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μέλι.Είναι όμως πιο συνηθισμένη η γεύση  του έτσι.

4) Έχω πάντα ένα βαζάκι καβουρντισμένο σουσάμι στο ψυγείο για να μην καβουρντίζω κάθε φορά που χρειάζομαι τόσο μικρή ποσότητα.Όταν έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, μυρίζει ικανοποιητικά.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο