Vegan/vegetarian

Τηγανητή κολοκύθα σαβόρε

Τηγανητή κολοκύθα σαβόρε

Με τις όμορφες γλυκοκολοκύθες! 

Η Σταχτοπούτα ήταν από τα αγαπημένα μου παραμύθια . Ευτυχώς ή δυστυχώς αρκετά νωρίς αντιλήφθηκα  ότι οι πρίγκηπες δεν είναι και το καλύτερο είδος ανθρώπου και οι ανατροπές στη ζωή μας δεν γίνονται ποτέ από νεράιδες με μαγικά ραβδάκια…

Τηγανητή κολοκύθα σαβόρε

Ακόμη όμως και τώρα, μια όμορφη στρογγυλή πορτοκαλόχρυση κολοκύθα με παραπέμπει σχεδόν πάντοτε στο παραμύθι της Σταχτοπούτας (και ευτυχώς που πάει εκεί το μυαλό μου γιατί εκείνες οι κολοκύθες του αμερικάνικου Halloween πολύ με τρομάζουν).

Τηγανητή κολοκύθα σαβόρε

Μη μου πείτε ότι δεν τις καμαρώνετε τις στρογγυλές πανέμορφες κολοκύθες. Εγώ πολλές φορές λυπάμαι να τις κόψω και τις αφήνω αρκετές μέρες να δίνουν χρώμα στην κουζίνα μου.

Η σημερινή ευτυχώς δεν ήταν από τις πανέμορφες αποδείχτηκε όμως πεντανόστιμη. Την έφτιαξα με μια παλιά συνταγή που μου είπε πριν από χρόνια μια καλή μου γειτόνισσα,«μανούλα» στην παραδοσιακή κουζίνα.

Η σάλτσα σαβόρε (από το ιταλικό savorο) είναι συχνή στην κουζίνα μας. Σε ψάρια, σε συκώτι, στους μπουμπουριστούς χοχλιούς και –όπως θα δείτε- στην κολοκύθα, και σε άλλα τηγανητά λαχανικά. Πρωταγωνιστές της είναι το ξύδι και το αρισμαρί . Λέξη δυτικής προέλευσης στο κρητικό λεξιλόγιο,( rosmarino στα ιταλικά, rosemary στα αγγλικά, rosmarin στα γερμανικά) για το γνωστό μυριστικό που στην υπόλοιπη Ελλάδα λένε δεντρολίβανο. Απλή αλλά και gourmet θα την έλεγα τη σημερινή συνταγή.

Τηγανητή κολοκύθα σαβόρε

Παρατηρήσεις

1)Η τηγανητή κολοκύθα είναι πολύ νόστιμη ακόμη και με σκέτο χυμό λεμονιού, αν δεν μας αρέσει το σαβόρε

2)Αν τα απομεινάρια του αλευριού στο τηγάνι έχουν πολύ μαυρίσει , σουρώνουμε το λάδι πριν το χρησιμοποιήσουμε για το σαβόρε.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο