Τηγανητή κολοκύθα σαβόρε

Η Σταχτοπούτα ήταν από τα αγαπημένα μου παραμύθια . Ευτυχώς ή δυστυχώς αρκετά νωρίς αντιλήφθηκα  ότι οι πρίγκηπες δεν είναι και το καλύτερο είδος ανθρώπου και οι ανατροπές στη ζωή μας δεν γίνονται ποτέ από νεράιδες με μαγικά ραβδάκια…

 Ακόμη όμως και τώρα, μια όμορφη στρογγυλή πορτοκαλόχρυση κολοκύθα με παραπέμπει σχεδόν πάντοτε στο παραμύθι της Σταχτοπούτας (και ευτυχώς που πάει εκεί το μυαλό μου γιατί εκείνες οι κολοκύθες του αμερικάνικου Halloween πολύ με τρομάζουν).

 
 
 

Μη μου πείτε ότι δεν τις καμαρώνετε τις στρογγυλές πανέμορφες κολοκύθες. Εγώ πολλές φορές λυπάμαι να τις κόψω και τις αφήνω αρκετές μέρες να δίνουν χρώμα στην κουζίνα μου.

Η σημερινή ευτυχώς δεν ήταν από τις πανέμορφες αποδείχτηκε όμως πεντανόστιμη. Την έφτιαξα με μια παλιά συνταγή που μου είπε πριν από χρόνια μια καλή μου γειτόνισσα,«μανούλα» στην παραδοσιακή κουζίνα.

Η σάλτσα σαβόρε (από το ιταλικό savorο) είναι συχνή στην κουζίνα μας. Σε ψάρια, σε συκώτι, στους μπουμπουριστούς χοχλιούς και –όπως θα δείτε- στην κολοκύθα, και σε άλλα τηγανητά λαχανικά. Πρωταγωνιστές της είναι το ξύδι και το αρισμαρί . Λέξη δυτικής προέλευσης στο κρητικό λεξιλόγιο,( rosmarino στα ιταλικά, rosemary στα αγγλικά, rosmarin στα γερμανικά) για το γνωστό μυριστικό που στην υπόλοιπη Ελλάδα λένε δεντρολίβανο. Απλή αλλά και gourmet θα την έλεγα τη σημερινή συνταγή.

 

Υλικά:

Κολοκύθα κίτρινη ή πορτοκαλόχρυση

Αλάτι

Αλεύρι

Λάδι

Αρισμαρί (κατά προτίμηση φρέσκο αλλά και ξερό μας κάνει)

Ξύδι

Επί το έργον:
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια πάχους ενός περίπου εκατοστού και σε ότι σχήμα μας βολεύει .Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να τα «πιάσει» το αλάτι.

 

 

Τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι που να μην τα καλύπτει .Τα γυρίζουμε και από τις δυό πλευρές να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Πρέπει να μαλακώσουν, να τρυπιούνται από το πηρούνι αλλά να μη διαλύονται.

Τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας .

Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα βάζουμε σε μια βαθουλή πιατελίτσα. Ρίχνουμε στο τηγάνι μας 2 κλαδάκια από αρισμαρί (ή μια κουταλιά ξερό) , αφήνουμε να τηγανιστεί μισό λεπτό και σβήνουμε με  ένα σφηνάκι ή περισσότερο ξύδι. Προσέχουμε τους ατμούς .

Περιχύνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το σαβόρε, και σερβίρουμε.Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Παρατηρήσεις:

1)Η τηγανητή κολοκύθα είναι πολύ νόστιμη ακόμη και με σκέτο χυμό λεμονιού, αν δεν μας αρέσει το σαβόρε

2)Αν τα απομεινάρια του αλευριού στο τηγάνι έχουν πολύ μαυρίσει , σουρώνουμε το λάδι πριν το χρησιμοποιήσουμε για το σαβόρε.
 

 

Print Friendly, PDF & Email