Μαλεβυζιώτικα μυζηθροπιτάκια

 
 
Το Μαλεβύζι είναι η περιοχή του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου , περιλαμβάνει τους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη ,αρκετές εύφορες πεδινές εκτάσεις και καταλήγει σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Κρητικού πελάγους.
 
 
Το όνομα Μαλεβύζι προέρχεται από το ενετικό κάστρο Malvicino και θεωρείται ότι συνδέεται και με την μεσαιωνική ποικιλία κρασιών Malvazia μιας κι ακόμη σήμερα είναι περίφημα τα μαλεβυζιώτικα κρασιά.
 
 
Τόπος μαρτυρικός , με μακραίωνη ιστορία, υπέροχες φυσικές ομορφιές αφού συνδυάζει βουνά και θάλασσα, κατοικείται από φιλόξενους και «καλοζωιστές» κατοίκους που ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό και το ποτό, και είναι θαυμάσιοι χορευτές ( ένας από τους ομορφότερους χορούς της Κρήτης λέγεται μαλεβυζιώτης).
 
 
Πώς άλλωστε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί αφού η γη τους παράγει προϊόντα πρώτης ποιότητας , τόσο κτηνοτροφικά όσο και λάδια, κρασιά, κηπευτικά και φρούτα (τα πορτοκάλια του Φόδελε είναι ονομαστά ).
 
Από το site: www.psiloritis.eu

Τα πιτάκια της συνταγής παρόλο που τα φτιάχνουν πια σ’ όλη την Κρήτη, είναι γνωστά σαν μαλεβυζιώτικα .Είναι εύκολα και νόστιμα , συνδυασμός που σε προκαλεί να τα δοκιμάσεις. Αν και Δεκαπενταύγουστος, τα έφτιαξα για να κεράσω μουσαφίρηδες που έτυχε να περάσουν για καφέ (και δεν νήστευαν).Μιας και είχα τη μυζήθρα….

 
Υλικά:
1 κούπα γάλα

1 αυγό
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Αλατάκι όσο πιάνουμε με τα δάκτυλα του σταυρού (ωραία μονάδα μέτρησης ε;)

Μισό κιλό μυζήθρα γλυκιά (κατ’ άλλους ανθότυρο…)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι ή πετιμέζι
Κανέλα
Επί το έργον:
Με τα τέσσερα πρώτα υλικά φτιάχνουμε ένα πηκτό χυλό (αν παραείναι πηκτός βάλετε 1-2 κουταλιές νερό ή γάλα) και τον αφήνουμε να «ξεκουραστεί» 15 λεπτά ως μισή ώρα.Κόβουμε τη μυζήθρα σε μικρά κομματάκια (τα πιο πολλά της φωτογραφίας ξανακόπηκαν).

 

Αν η μυζήθρα δεν είναι ημέρας και στέκεται, τα κάνουμε σαν μπαλάκια με το χέρι μας.(Η δική μου ήταν πολύ φρέσκια και θα διαλυόταν οπότε την άφησα σε «κυβάκια» με κόστος στο σχήμα του τελικού αποτελέσματος…). Βάζουμε το λάδι σε βαθύ σκεύος να κάψει , βουτάμε τα κομματάκια της μυζήθρας λίγα λίγα στο χυλό να τα καλύψει από παντού και τα τηγανίζουμε να ροδίσουν.

 
 
 
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά με μέλι και κανέλα ή ακόμη καλύτερα με πετιμέζι .
 

Θέλετε κάτι ακόμη πιο λιτό; Και τέτοιο έχουμε:

Και το μέλι θυμαρίσιο!
 
Είδατε; Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας…

 
Print Friendly, PDF & Email