Vegan/vegetarian

Σαλάτα ή κύριο πιάτο: στίφνος και βλίτα με κολοκυθάκια

Σαλάτα ή κύριο πιάτο: στίφνος και βλίτα με κολοκυθάκια

Η καλύτερη βραστή καλοκαιρινή σαλάτα, αλλά και κύριο πιάτο για τους κρητικούς…

Τώρα το καλοκαίρι πολύ συχνά το τραπέζι μας περιλαμβάνει μια ζεστή σαλάτα με βλίτα που πολλές φορές έχει τη θέση κύριου πιάτου γιατί ποτέ εδώ στην Κρήτη δεν τα βράζουμε σκέτα.Η γιαγιά μου -παράξενη και “λεπτολόγα” στη μαγειρική της- έλεγε ότι το βράσιμο των καλοκαιρινών χόρτων είναι τέχνη.
Σαλάτα ή κύριο πιάτο: στίφνος και βλίτα με κολοκυθάκια
Αν το πράσινο χρώμα τους κιτρίνιζε στο βράσιμο, απαξίωνε και το πιάτο και τη μαγείρισσα. Το μυστικό είναι να βράσουν σε πολύ νερό και να μην μπουν στην κατσαρόλα πριν αρχίσει ο βρασμός. Επίσης καλό είναι να προσθέσουμε αλάτι στο νερό πριν ρίξουμε τα χόρτα.
Σαλάτα ή κύριο πιάτο: στίφνος και βλίτα με κολοκυθάκια
Τα βλίτα λοιπόν τα βράζουμε συνήθως με στίφνο και προσθέτουμε πατάτες ,κολοκυθάκια μικρά και πολύ φρέσκα, και αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε κήπο βάζουμε και κολοκυθοκορφάδες. Πολλοί βάζουν στην πλούσια αυτή σαλάτα και λίγα φρέσκα φασολάκια στην εποχή τους, καθώς και πιπεριές πράσινες.
Σερβίρεται ζεστή με λάδι και μπόλικο λεμόνι.Συνήθως καθένας έχει το ατομικό του πιάτο και συνοδεύουμε με ψαράκι ψητό ή τηγανητό, μπιφτέκια ή μπριζόλα, ή απλώς με σφικτά βρασμένα αυγά που για μένα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα.

 

Παρατηρήσεις

1)Βάλετε το νερό να βράσει και αρχίσετε αμέσως μετά να καθαρίζετε τα χόρτα.εγώ χρησιμοποιώ τη μεγάλη χύτρα ταχύτητας -ξεσκέπαστη βέβαια!- για τις ποσότητες που γράφω παραπάνω.
2)Μπορείτε να πρωτοβράσετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, να τα αφαιρέσετε, να προσθέσετε λίγο νερό και όταν ξαναβράσει να βάλετε τα χόρτα.Πάντα όμως στο νερό που έχουν βράσει τα κολοκυθάκια γιατί “γλυκαίνουν” τα χόρτα.
3) Αν προσθέσετε φασολάκια, να είναι πολύ φρέσκα και να τα βάλετε μαζί με τα κολοκυθάκια.Αν προσθέσετε κολοκυθοκορφάδες να τις βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα χόρτα.
4) Το ελαιόλαδο του σερβιρίσματος να είναι πολύ καλής ποιότητας .

 

Βρείτε μας: 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο