Vegan/vegetarian

Φάβα, με την κλασική συνταγή!

Φάβα, με την κλασική συνταγή!

Όσπριο για όλες τις εποχές! 

Αν κάποιος πηγαίνει δυό συνεχόμενες μέρες σε γάμο εδώ στην Κρήτη και δεν είναι στην πρώτη νιότη αλλά στην δεύτερη, δεν θέλει να φάει κρέας για τρίτη κατά σειρά μέρα.Έτσι σήμερα επιλέξαμε αν και Κυριακή, ένα άκρως καλοκαιρινό όσπριο, τη φάβα.

Φάβα, με την κλασική συνταγή!

Στην επιλογή μας αυτή βοήθησε και το γεγονός ότι είχαμε φρέσκια σαρδελίτσα  που μοσχομύριζε θάλασσα και μια φτωχή μεν αλλά ολόφρεσκια και απολύτως βιολογική παραγωγή σαλατικών από το λιλλιπούτειο περβόλι μας.

Φάβα, με την κλασική συνταγή!
Στην Κρήτη τα μαγειρεύουμε συχνά τα όσπρια.Τώρα το καλοκαίρι η φάβα προτιμάται γιατί δεν την μαγειρεύουμε σαν σούπα και σερβίρεται είτε καυτή είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε ακόμη και εντελώς κρύα, από το ψυγείο.Επίσης καλοκαιρινό όσπριο είναι και τα ξερά κουκιά που συνδυάζονται θαυμάσια με πλούσια ντοματοσαλάτα με μπόλικη γλυστρίδα,και βραστούς γυρευτούς λιανούς χοχλιούς.Παλιότερα τα όσπρια τα έβραζαν σε πήλινα σκεύη , σε παραστιές (χαμωτά τζάκια που έκαιγαν με ξύλα) .Ας δούμε τώρα πώς φτιάχνουμε τη φάβα σήμερα:

Παρατηρήσεις

1)Αν βιαζόμαστε την βράζουμε  στην χύτρα ταχύτητας.Προσθέτουμε από την αρχή 6 φλυτζάνες νερό και κλίνουμε τη χύτρα για μισή ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της. Όταν την ανοίξουμε συνεχίζουμε το βρασμό να εξατμιστεί το νερό που τυχόν υπάρχει ή προσθέτουμε λίγο αν δεν έχει γίνει και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.
2) Διατηρείται έως και μια βδομάδα στη συντήρηση του ψυγείου αν σκεπάσετε με μεμβράνη το μπολ που την έχετε βάλει (αν δεν έχει δικό του σκέπασμα) και έχει το ρόλο σαλάτας ή ορεκτικού που συνοδεύει ωραία και ουζάκι.Στα κρητικά φαγάδικα υπάρχει σχεδόν πάντα στα ορεκτικά.
3)Εναλλακτικά, το περίσσευμα μπορεί να γίνει φαβοκεφτέδες ή φάβα …παντρεμένη με χταπόδι ή με κρεμμύδια.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο