Σιμιγδαλένιο

Ραβανί δεν το λες μιας και δεν περιέχει αυγά, σάμαλι δεν το λες μιας και δεν είναι νηστίσιμο.Ας το πούμε γιαουρτοσάμαλι! Το βρήκα σε κάποιο παλιό τετράδιο της γιαγιάς μου και το θεωρώ ελαφρύ, υγιεινό,  αρκετά καλοκαιρινό .Συνδυάζεται ωραία με παγωτό βανίλια ή μαστίχα και είναι πανεύκολο, με λίγα υλικά που συνήθως τα έχουμε στο σπίτι.


Υλικά:


2 κούπες γιαούρτι(εγώ βάζω στραγγιστό 2%, αλλά γίνεται καλύτερο με ολόπαχο στραγγιστό-στην αρχική συνταγή αναφέρεται πρόβειο γιαούρτι)
Μισή κούπα γάλα
3 κούπες σιμιγδάλι χοντρό (το έχω φτιάξει και με 2,5 χοντρό-0,5 ψιλό)
1 κουταλιά μπέικιν
Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Μπόλικο ξύσμα λεμονιού (ή λίγη μαστίχα ή βανίλιες ή… βλ.παραλλαγή)


Σιρόπι
3 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη
1-2 κουταλάκια χυμό λεμονιού


Επί το έργον:

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, και ρίχνουμε το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.

 

Προσθέτουμε το ξύσμα και το σιμιγδάλι ανακατεμένο με το μπέικιν.Ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρέξ ( της φωτογραφίας έχει μήκος 35cm).

Αφήνουμε το μίγμα να “ξεκουραστεί” μισή ώρα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35 – 40 λεπτά (δοκιμάζουμε με μαχαίρι, που πρέπει να βγαίνει στεγνό).

Όταν κρυώσει το χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει για 10 λεπτά.(Κρύο γλυκό, καυτό σιρόπι).Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι, να κρυώσει, και το σερβίρουμε σκέτο ή με  παγωτό.
Παραλλαγή: Μια φορά που δεν είχα τρείς φλυτζάνες σιμιγδάλι αλλά 2 και κάτι, συμπλήρωσα με τριμμένη καρύδα και ήταν αρκετά καλό κι έτσι (δεν παρέλειψα το ξύσμα λεμονιού).
Παρατήρηση 1η: Η αρχική συνταγή είχε μια κουταλιά σούπας σόδας και καθόλου μπέικιν αλλά επειδή δεν μ’ αρέσει πολύ η μυρωδιά της έκανα αυτή την αλλαγή.
Παρατήρηση 2η:Ο επίσημός μου δοκιμαστής λέει ότι αυτό το γλυκό δεν είναι από τα καλύτερά μου  αλλά θεωρώ ότι είναι υγιεινό και ελαφρύ , ταιριάζει ακόμη και μετά το φαγητό και είναι τόσο εύκολο και με τόσο απλά και λίγα υλικά που αξίζει να έχει κάποιος τη συνταγή.

 
Print Friendly, PDF & Email