Vegan/vegetarian

Εύκολα ψωμάκια με αλεύρι ολικής άλεσης

Εύκολα ψωμάκια με αλεύρι ολικής άλεσης

Για κάθε χρήση!

Τα χουμε ξαναπεί… Όλα ναι (υ)φάδι της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι. Έτσι λέει η παλιά κρητική παροιμία και έτσι νοιώθουν οι περισσότεροι. Πολλοί λένε πως δεν χορταίνουν χωρίς ψωμί.
Εύκολα ψωμάκια με αλεύρι ολικής άλεσης
Τα σημερινά ψωμάκια  είναι εύκολα και γρήγορα (ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο χρόνος ανεβάσματος της ζύμης περιορίζεται σημαντικά) και ψήνονται σε 20-25 λεπτά λόγω του μεγέθους τους. Ταιριάζουν με αλμυρά ή γλυκά συνοδευτικά και είναι πολύ νόστιμα και την επόμενη μέρα… Για περισσότερες μέρες δεν ξέρω γιατί δεν μένουν ποτέ!
Εύκολα ψωμάκια με αλεύρι ολικής άλεσης
Γίνονται περίπου 12. Όλο κι όλο ένα ταψί του φούρνου. Επειδή η ποσότητα του ζυμαριού είναι μικρή μπορεί να τη ζυμώσει κι ένα παιδάκι χωρίς κόπο. Μέχρι να το σκεφτούμε λοιπόν το ζυμάρι έχει γίνει . Τα απολαμβάνουμε με τυριά, με ελιές, με αλλαντικά με πικάντικα η απαλά αλείμματα, αλλά και με μαρμελάδες ή πραλίνες τύπου μερέντας.
Συνοδεύουν μια χαρά και το φαγητό των ξεχασιάρηδων της Κυριακής, που δεν έχουν χρόνο για ζύμωμα κανονικού ψωμιού! Το αλεύρι ολικής τα κάνει πιο στιβαρά από τα συνήθη σπογγώδη ψωμάκια του εμπορίου αλλά και πιο υγιεινά!

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μια καλή κουταλιά μέλι.

2)Επειδή η μαγιά σ’ αυτή τη συνταγή είναι  περισσότερη αναλογικά για την ποσότητα του αλευριού, δεν θα έπλαθα αυτή τη ζύμη σε ένα μόνο ψωμάκι. Θα είχε πολλή ψίχα και θα ήταν πολύ έντονη η μυρωδιά της ενώ τώρα χάνεται.  Επίσης νομίζω ότι γίνονται καλύτερα με νωπή μαγιά.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο