Vegan/vegetarian

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή
Ένα βιβλίο με ρουμελιώτικες συνταγές έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου μέσω αγαπημένου μου προσώπου που ξέρει τη μανία μου ,   με ιδιόχειρη αφιέρωση μιας από τις κυρίες που τις κατέγραψαν. Μάλιστα η ευχή της είναι τόσο ζεστή που με συγκίνησε ιδιαίτερα: «Στη Β. με την ευχή τα φαγητά του βιβλίου  να γίνονται πάντα για χαρές».
Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

Το βιβλίο είναι θησαυρός παράδοσης  Δεν ξέρω αν διατίθεται πια στα βιβλιοπωλεία γιατί είναι έκδοση του 1994. Όπως αναφέρεται, είναι τετραετής εργασία τριών κυριών, της  Μαρίας Πολυμεροπούλου, της Τούλας Πολυκανδριώτου και της Ειρήνης Οικονόμου και η έκδοσή του έχει γίνει από το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας.

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

καταγεγραμμένες με τον τρόπο που έχουν δοθεί στις παραπάνω κυρίες και με τα ονοματεπώνυμα εκείνων που τις έχουν δώσει.  Εκτός από τις συνταγές, περιέχει και πολλά λαογραφικά στοιχεία και αξίζει να το έχουμε στην βιβλιοθήκη μας όσες ασχολούμαστε με την παραδοσιακή κουζίνα.

Πάντα είχα ιδιαίτερη εκτίμηση   στις «πανωμερίτικες» πίτες φούρνου. Με πεθερά από τη Μακεδονία, που είχε ιδιαίτερη ικανότητα στις πίτες είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω σπιτικές υπέροχες πίτες με τον τρόπο της Μακεδονίας  και το περίφημο φύλλο –ήλιο. Επίσης η πρόσφατη εμπειρία μου από θεσσαλικές πίτες επιβεβαίωσε τη φήμη της Θεσσαλίας . Η ανάγνωση του παραπάνω βιβλίου μου αποκάλυψε και τις ρουμελιώτικες πίτες οι οποίες με ενθουσίασαν. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου την έκανε μια πίτα που ονομάζεται κουρδομπλό.  Προσπάθησα λοιπόν να χρησιμοποιήσω τον τρόπο παρασκευής του σε μια δική μου παραλλαγή.

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

 

Έτσι κι αλλιώς αυτές τις μέρες εμείς εδώ στην Κρήτη καταναλώνουμε παντός τύπου μυζηθρόπιτες και τυρόπιτες εκτός από κρεατικά. Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης εκτός από κρεατικά έχει οπωσδήποτε τουλάχιστον ενός είδους μυζηθροπιτάκια. Θα φτιάξω το απόγευμα  γλυκά μυζηθροπιτάκια με το δικό μας τρόπο και αντί άλλης τυρόπιτας φούρνου έφτιαξα φέτος αυτή την ιδιαίτερη τυρόπιτα με το ρουμελιώτικο τρόπο. Χρησιμοποίησα ξινομυζήθρα αντί φέτα, και αντί βούτυρο έβαλα ελαιόλαδο (ήταν η εναλλακτική επιλογή σε μια άλλη συνταγή του βιβλίου για την ίδια πίτα και το προτίμησα). Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα τυρόψωμο σαν το ρουμελιώτικο κουρδομπλό με ξινομυζήθρα Κρήτης!

Υλικά

Η συνταγή έλεγε 6 φύλλα σε μέγεθος πιάτου

1 κούπα βούτυρο (εγώ έβαλα ελαιόλαδο)

1 κιλό τυρί φέτα.

 

Για να φτιάξω τα φύλλα, χρησιμοποίησα: 2,5 κούπες αλεύρι,
1 κούπα χλιαρό νερό,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια) ,
2 κουταλιές λάδι,
1 κουταλάκι ζάχαρη και
1/2 κουταλάκι αλάτι.

Η ξινομυζήθρα που χρησιμοποίησα ήταν περίπου μισό κιλό (μου φάνηκε πολύ το ένα κιλό φέτα) αλλά την επόμενη φορά θα βάλω παραπάνω.

Επί το έργον:
Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

Έφτιαξα το ζυμάρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά και το άφησα να ανεβεί. Πήρε περίπου 45 λεπτά. Το χώρισα σε πέντε ίσα μέρη (ήταν λίγο το ζυμάρι μου για 6 φύλλα).Άνοιξα  ένα – ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο  σε μέγεθος ενός μεγάλου ρηχού πιάτου. Το άνοιγμα έγινε με …το χέρι και βοήθησε το ότι  λάδωνα αρκετά τα χέρια μου. Εξάλλου η ζύμη ήταν πολύ ελαστική και άνοιγε εύκολα.

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

Πασπάλιζα κάθε φύλλο με ξινομυζήθρα και με 1-2 κουταλιές λάδι. Έτσι έκανα στρώσεις: Φύλλο-μυζήθρα-ελαιόλαδο, μέχρι που τελειώσανε τα υλικά μου και τέλειωσα με φύλλο. Εδώ τώρα αρχίζει αυτό που μου φάνηκε περίεργο: Τύλιξα – σύμφωνα με τις οδηγίες του βιβλίου – από τη μια άκρη τα φύλλα όλα μαζί ώστε να  γίνουν ένα ρολό, το οποίο μετά άρχισα να στρίβω όπως όταν στρίβουμε τα ρούχα για να στραγγίξουν το νερό.

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

Εν τέλει, έβαλα τη μια άκρη σε λαδωμένο  ταψί και κατέβασα το υπόλοιπο πιέζοντας με τα χέρια μου να απλωθεί σε όλο το ταψί. Άφησα να ανεβεί για καμιά ώρα και την έψησα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ενώ προοριζόταν για σήμερα, η δοκιμή έγινε αποβραδίς γιατί ήταν λαχταριστή.

Το ρουμελιώτικο κουρδομπλό σε κρητική παραλλαγή

 

Παρακαλώ τις  ρουμελιώτισσες φίλες να κάνουν τις παρατηρήσεις σ’ αυτή τη συνταγή. Εγώ έδωσα την εκδοχή μου “πατώντας” σε μια ρουμελιώτικη συνταγή, κυρίως στον τρόπο παρασκευής και όχι στα υλικά. Γιατί προφανώς η αυθεντική συνταγή δεν έχει ζύμη με μαγιά.

Ευχαριστώ πολύ τόσο την κ. Πολυκανδριώτου που μου χάρισε το βιβλίο, όσο και τον καλό μου Γ. που φρόντισε να την πληροφορήσει για την συνταγοτρέλα μου…

                 Καλά τσικνίσματα σε όλους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο