Vegan/vegetarian

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)
Στο άψε σβήσε!
Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)

 

Στις βεράντες και στα μπαλκόνια μας θα τη βγάζουμε μάλλον τα
φετινά καλοκαιριάτικα βραδάκια για πολλούς και διάφορους λόγους.  Τα τραπεζάκια έξω, τα περιποιημένα λουλούδια και η όμορφη θέα για τους πιο τυχερούς, μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε κάπως και να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας που ευτυχώς είναι πάντα εδώ.

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)
Από κοντά και τα μεζεδάκια που θα συνοδέψουν τα ουζάκια και τις μπυρίτσες που θα δέσουν την παρέα  και θα μας βοηθήσουν να δούμε λίγο πιο αισιόδοξα τα πράγματα.

Τα τηγανητά λαχανικά σε οποιαδήποτε εκδοχή είναι από τα πιο συνηθισμένα και
αγαπημένα συνοδευτικά κάθε τέτοιου τραπεζιού. Οι σημερινοί κολοκυθοτηγανίτες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους κολοκυθοκεφτέδες μου που όσο κι αν τους λατρεύουμε θέλουν κάποιο χρόνο και κάποια παραπάνω υλικά.

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)

Ετοιμάζονται πολύ εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο επειδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στραγγίξει το κολοκύθι. Έτσι μέχρι κάποιος να στρώσει το τραπέζι, έχουμε φτιάξει και τηγανίσει τους πεντανόστιμους αυτούς τηγανίτες που εξαφανίζονται στο λεπτό. Κι αν χρειαστεί και δεύτερη δόση, εδώ είμαστε…

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)

Υλικά:

 

1 μεγάλο κολοκύθι (250-300 gr) ή ανάλογα μεσαία

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

3-4 κλαδάκια μαϊντανός

2-3 φυλλαράκια δυόσμος

Αλάτι – πιπέρι -ρίγανη

1 αυγό ολόκληρο ή 2 ασπράδια

3-4 κουταλιές τριμμένο τυρί (προτιμούμε κάποιο πικάντικο, αλλά αν δεν έχουμε ό,τι  μας βρίσκεται…)

½ κούπα  αλεύρι (κατά προτίμηση
κίτρινο σταρένιο ή ολικής άλεσης )

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

3 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Επί το έργον:

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και  χωρίς να περιμένουμε να στραγγίξει προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια ή τριμμένο κι αυτό στον τρίφτη της ντομάτας, τα πράσινα, το αυγό ή τα ασπράδια. Αλατοπιπερώνουμε .
Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)
Βάζουμε στο μείγμα μας και τη ρίγανη, το τυρί και το αλεύρι ανακατεμένο με το
μπέικιν και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας θα είναι συμπαγές αλλά
όχι σφικτό.
Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)


Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και πριν αρχίσει να καπνίζει παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις βάζουμε σαν τηγανίτες σε κανονικές αποστάσεις. Τους “σουλουπώνουμε” λίγο με το κουτάλι μέσα στο τηγάνι για να γίνουν στρογγυλωποί.

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)
Δεν γυρίζουμε  πριν
τηγανιστούν , περιμένουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά. Τηγανίζουμε και από
την άλλη πλευρά,  και βγάζουμε σε
χαρτοπετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας.
Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)
Σερβίρουμε ζεστούς τους κολοκυθοτηγανίτες μας
με λίγο λεμόνι ή με μια σάλτσα γιαουρτιού.
Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)

Παρατηρήσεις:

1)Αν δεν έχουμε αλεύρι ολικής ή σταρένιο, χρησιμοποιούμε για
όλες τις χρήσεις μισό μισό με τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.
2)Χαμηλώνουμε  ελαφρά τη
θερμοκρασία ( με μέγιστη διαβάθμιση το 9, κατεβάζουμε στο 7)  μετά που θα βάλουμε τους κουταλίτες στο τηγάνι
για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
3)Για να μη ξοδέψουμε πολύ λάδι στο τηγάνισμα,
χρησιμοποιούμε μικρό τηγάνι και τηγανίζουμε λίγους λίγους τους τηγανίτες μας.
Καλή δύναμη σε όλους μας…

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο