Vegan/vegetarian

Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού

Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού

Χρυσοκίτρινο, αρωματικό, καλοκαιρινό!

Τα βερίκοκα είναι ένα φρούτο με αμέτρητες  χρήσεις στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Φρέσκα, αποξηραμένα, νωπά, μαγειρεμένα, λιωμένα, ολόκληρα, κομματιασμένα, όπως και να τα χρησιμοποιήσουμε νοστιμίζουν  και στολίζουν ταυτόχρονα μ’ αυτό το υπέροχο χρώμα τους τα πιάτα μας και το τραπέζι μας.
Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού
Αν η ποικιλία τους είναι αρωματική και γλυκιά είναι απολαυστικά ακόμη και ολόσκετα. Όσες φτιάχνουμε μαρμελάδες στο σπίτι είναι μάλλον απίθανο να μην τα έχουμε χρησιμοποιήσει στην παρασκευή μαρμελάδας. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η πιο εύκολη και
η πιο συνηθισμένη απ’ όλες τις σπιτικές μαρμελάδες.
Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού
Επειδή όπως έχω ξαναγράψει τις μαρμελάδες μου τις φτιάχνω συνήθως στο τέλος της εποχής κάθε φρούτου, με τα πρώτα βερίκοκα που βρήκα να μου αρέσουν προτίμησα να φτιάξω γλυκό. Ωραίο γλυκό το βερίκοκο. Λαμπερό, αρωματικό, με χρώμα εκτυφλωτικό !
Έχει όμως κάποιους …κινδύνους στην προετοιμασία του. Εύκολα μπορεί να λιώσει και να μετατραπεί σε μαρμελάδα! Γι αυτό πρέπει να διαλέξουμε φρούτα ώριμα μεν, αλλά καθόλου μαλακά.  Επίσης πρέπει να  χρησιμοποιήσουμε ασβέστη για να γίνει τραγανό και νόστιμο.
Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού
Μια ιδέα ξινό  ή λεμόνι που βάζω  στην επεξεργασία του, έχει διπλό όφελος: αφενός τονίζει το χρώμα, αφετέρου αποτρέπει το ζαχάρωμα. Όσο για τα αμυγδαλάκια, προτιμώ να βάζω περισσότερα σε κάθε βάζο απ’ όσα είναι τα βερίκοκα για να αντιστοιχούν 2-3 σε κάθε μερίδα!
Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού
Η συνταγή της μάνας μου λέει  22-25 βερίκοκα ανά κιλό ζάχαρης. Φέτος τα ζύγισα για να γράψω εδώ την κατά βάρος αναλογία που είναι πιο αξιόπιστη. Είδα ότι ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να είναι από 1 κιλό ως 1200 γραμμάρια, δηλαδή ποσότητες φρούτου που είναι και οι δύο αποδεκτές για την ποσότητα της ζάχαρης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να καθαρίσουμε τα βερίκοκα πριν τα βάλουμε στο ασβεστόνερο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχουν σκληρύνει λίγο ακόμη. Επίσης μπορούμε να μην τα καθαρίσουμε καθόλου αν η ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχει τραχιά φλούδα.

2)Προτιμώ όπως προανέφερα να βάζω περισσότερα αμύγδαλα από βερίκοκα σε κάθε βάζο ώστε σε κάθε σερβίρισμα να μπαίνουν 2-3. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε σε κάθε φρούτο ένα αμύγδαλο στη θέση του κουκουτσιού πριν τα βάλουμε στο σιρόπι.

3)Αν τα βερίκοκα μας κινδυνεύουν να λιώσουν, πριν το οριστικό δέσιμο του γλυκού τη δεύτερη μέρα τα αφαιρούμε προσεκτικά από το σιρόπι, το δένουμε και μετά τα ξαναρίχνουμε στο δεμένο σιρόπι να πάρουν μια βράση ίσα ίσα.

4)Άσχετο: Μάλλον ποτέ δεν θα συνηθίσω τα βερύκκοκα ως «βερίκοκα» . Κάθε φορά  που έγραφα τη λέξη  και σ’ αυτή την ανάρτηση, ήθελε διόρθωση! Διαβάστε μια εξαιρετική ανάλυση για τη λέξη εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/08/barquq/

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο